Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота кумки наталії.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
28.71 Кб
Скачать

4) Депутати усіх рівнів, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, державні службовці апарату судів, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, адвокати, нотаріуси.

Список народних засідателів затверджується строком на чотири роки відповідною місцевою радою.

Список народних засідателів місцевого військового суду з числа військовослужбовців гарнізону затверджується начальником відповідного гарнізону на той самий строк.

Списки публікуються в друкованих засобах масової інформації відповідної місцевої ради.

За необхідності складені списки народних засідателів мають переглядатися, але не рідше ніж через два роки.

Голова суду своїм розпорядженням може звільнити від виконання обов'язків народного засідателя у конкретній справі на його прохання, в тому числі громадян, які старші 65 років; керівників чи зас­тупників керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування; осіб, які не володіють державною мовою; інших осіб, якщо голова суду визнає поважними причини, на які вони посилаються.

Список присяжних за поданням голови апеляційного суду формується на підставі списків виборців комісією, склад якої затверджується відповідно Головою Верховної Ради Автономної Республіки Крим, головою обласної ради, Київським і Севастопольським міськими головами.

До складу комісії повинні входити уповноважені представники суду, органів юстиції та відповідної ради. До списків присяжних включаються громадяни, які постійно проживають на території від­повідної області та досягли тридцятирічного віку. Законом встановлені такі самі обмеження на включення до списків присяжних, як і до списків народних засідателів.

Список присяжних затверджується рішенням відповідної ради, надсилається до суду і публікується в друкованих засобах масової інформації відповідної місцевої ради

Список присяжних апеляційних військових судів за поданням голів цих судів формується з числа військовослужбовців, рекомендованих зборами військових частин та військових установ військових гарнізонів, розташованих на території, на яку поширюється юрис-

36

дикція апеляційного суду. Список затверджується рішенням відповідної місцевої ради.

На час виконання народними засідателями і присяжними своїх обов'язків по здійсненню правосуддя на них поширюються гарантії незалежності і недоторканності професійних суддів: при здійсненні правосуддя вони незалежні від будь-якого впливу, нікому не підзвітні і підкоряються тільки закону. Втручання будь-кого у здійснення правосуддя, вплив на народних засідателів, присяжних, як і на професійного суддю, неповага до них, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдати шкоди їх авторитету чи вплинути на неупередженість суду забороняється і тягне передбачену законом відповідальність. Постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 року № 1506 затверджений Порядок виплати винагороди та відшкодування витрат на проїзд і наймання житла, виплати добових народним засідателям і присяжним за час виконання обов'язків у суді. Їм за рахунок коштів державного бюджету виплачується винагорода, виходячи з розміру їх місячного заробітку чи пенсії, але не мен­шого, ніж посадовий оклад судді відповідного суду, та відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, виплачуються добові у розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України для відряджень у межах України.

Посвідчення народних засідателів і посвідчення присяжних підписує голова суду, в якому здійснюють правосуддя народний засідатель або присяжний.

Категорії справ, які мають розглядатися судом з участю народних засідателів і присяжних, будуть визначені у процесуальному законодавстві.