Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План практичних робіт з укр.мови. Тема 2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Тема 2. Основи культури української мови

Заняття 3

І. Запитання і завдання

  • У чому зміст понять «культура мови» та «культура мовлення»? Яке суспільне значення вони мають?

  • Назвіть види усного професійного мовлення. У яких ситуаціях воно відбувається? Змоделюйте (усно) ситуації:

а) приймання відвідувачів (діалог перспективного молодого фахівця, випускника університету, який претендує на заміщення вакантної посади, і керівника фірми (роботодавця);

б) ділова телефонна розмова (діалог керівника установи із працівником, якому керівник доручає відповідальне завдання);

в) спілкування керівника з підлеглим (керівник робить зауваження підлеглому щодо запізнення на роботу).

  • Як мовленнєвий етикет впливає на культуру ділового спілкування? Які традиції українського народу відбиті в правилах мовленнєвого етикету?

Іі. Оформлення документів

1. Візитна картка як атрибут ділової людини.

2. Підготуйте проект візитної картки

Ііі. Правописний практикум

Правила вживання великої літери. Кома в складному реченні

Вправа 1. Поясніть написання слів з великої літери:

СП "Марія", Сьома симфонія Шостаковича, Указ про боротьбу з корупцією й організованою злочинністю, світова війна, День міліції, готель "Жорж", Західна Україна, Харківщина, Слобожанщина, проспект Свободи, вулиця братів Рогатинців, Південний берег Криму, автомобіль "Таврія", санаторій "Перлина Прикарпаття", громадянська війна, Київське море, львівські вулиці, Шевченківська премія, Міжнародний рік дитини, прибалтійські країни, літак АН-24, віце-прем'ер, міністр внутрішніх справ, постанова Кабінету Міністрів України, сузір'я Великого Пса, зупинка "Садова".

Вправа 2. Напишіть правильно власні назви, розкривши дужки.

У XVIII ст. торговельні відносини /У,у/країни з /К,к/римським ханством були дуже інтенсивними, важливими для обох сторін, а також мали свої характерні особливості, які відрізнялись від торговельних зносин з іншими країнами. Адже основним транзитом з півночі на південь були /3,з/емлі /3,з/апорозької /С,с/ічі. їхнє близьке сусідство з /К,к/римськими соляними озерами відігравало роль посередника /У,у/країни в цій важливій галузі торгівлі.

З ранньої весни до пізньої осені з різних місць /У,у/країни виїздили до /К,к/риму чумацькі валки. В далеку дорогу чумаки завжди брали з собою зайву худобу або коней як товар для продажу на вільних /3,з/апорозьких землях. Тут уже не поширювалися закони /Р,р/осійської імперії, але цей товар можна було продати і виручити за нього золото та срібні гроші. Указами /П,п/етра І та його наставників з /У,у/країни заборонялось вивозити за кордон срібло, золото, а також срібні та золоті монети.

Микитинський перевіз давав великі прибутки /3,з/апорозькій /С,с/ічі. І коли татари побудували свій перевіз на Дніпрі поблизу /Г,г/азі-/К,к/армена, це викликало велике занепокоєння у запорожців. Представники /С,с/ічі звернулися до /К,к/иївського генерал-губернатора /О,о/лександра /Л,л/еонтьєва, який мав вплив на татар, з проханням вжити рішучих заходів щодо татарської переправи. Доповідаючи /К,к/олегії /3,з/акордонних справ про цей інцидент, О./Л,л/еонтьєв переконав членів /К,к/олегії підтримати козаків.

З часом /3,з/апорозькі /3,з/емлі втратили значення головного торгового транзиту з /П,п/івночі на /П,п/івдень (З журн.).

Вправа 3. Поставте і поясніть пунктограми у наведених реченнях.

1. Наприкінці 80-х його притягли до кримінальної відповідальності за валютні операції однак покарання він уникнув. 2. Віктор справді хотів виїхати з міста але в нього не було документів. 3. Проти вимагачів порушили кримінальну справу й суд, розглянувши її позбавив обох волі — на чотири роки кожного. 4. Під сіткою помітили сліди а вони і вивели оперативників на продовольчий склад (Із документів).

Вправа 4. Знайдіть підрядні речення і поясніть розділові знаки при них.

1. Наряд патрульно-постової служби знайшов хлопчика аж у Самборі, де юний мандрівник ночував на вокзалі. 2. Правоохоронці розповідають, що це вже не перший випадок зникнення хлопчика. 3. Щоб затримати злочинця, було перекрито всі шляхи з міста, проте йому вдалося втекти. 4. Найближчим часом перевірка має остаточно з'ясувати, як і чому пістолет потрапив до рук школяра. 5. Сценаристи намагалися показати рішучу і цілеспрямовану людину, для якої злочинці — сіль в оці. 6. Не хочеться й думати, яка доля могла б спіткати бідолашну, якби не пильність правоохоронців. 7. І от нарешті кілера затримали у Харкові, де він одружився з адвокатом і жив під чужим прізвищем (Із газет).

Вправа 5. Розставте розділові знаки у поданих реченнях.

1. Працівники ДМС затримали громадянина Польщі Д. який на своєму автомобілі намагався вивезти декілька десятків кілограмів міді. 2. Україна була прийнята в Інтерпол недавно — на 61 сесії Генеральної Асамблеї Інтерполу що відбувалася у Дакарі. 3. Сталося так що у мене викрали всі документи. 4. Директор пояснив ревізорам що фірма збанкрутувала. 5. Під час ревізії який проводив райвідділ КРУ склали акт і списали "збитки". 6. Вважати що криміногенна ситуація на дорогах є неконтрольованою було б перебільшенням. 7. На тому місці де був знайдений потерпілий оперативники виявили калюжу крові (Із газет).

Заняття 4