Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Христофо́р Колу́мб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
322.14 Кб
Скачать

Христофо́р Колу́мб (іт. Cristoforo Colombo, ісп. Cristóbal Colón, лат. Christophorus Columbus, порт. Cristóvão Colombo або Christovam Colom) (* 29 жовтня 1451 р. (інша версія — 1446 р.) — † 20 травня 1506 р.) — іспанський мореплавець, першовідкривач Америки (Багамських та Антільських островів, узбережжя Центральної та Південної Америки).

Подорожі Колумба до Нового Світу

Зміст

[сховати]

1 Походження

2 Недостовірні портрети

3 Свідоцтва документів

4 Картограф Колумб

5 Чотири подорожі Колумба

5.1 Перша подорож Колумба (1492-1493)

5.2 Друга подорож Колумба (1493-1496)

5.3 Третя подорож Колумба (1498-1500)

5.4 Четверта подорож Колумба (1502-1504)

6 Останні роки життя

7 Примітки

8 Посилання

9 Література

[Ред.] Походження

Колумб не схоже на італійські прізвища. Тому припускають, що це змінене прізвище від Колон, Колонна або Коломбо.

Твердження, що Колумб — син ткача з міста Генуя Доменіко Коломбо, нічим не підтверджені. Такого майстра не знайдено в жодному переліку майстрів ткацького цеху Генуї. А дім-музей Колумба в Генуї на площі Данте типова бутафорія - як будинок Джульєти Капулетті у Вероні або квартира Шерлока Холмса на Бейкер-стріт в Лондоні.

Невідомо, хто він за національністю. 8 країн претендують на звання Батьківщини мореплавця - від Італії до Польщі (польські моряки дуже полюбляли називати свої кораблі, як птахи — «Ожел = орел», «Яскулка = ластівка», «Голомб = голуб»).

Прізвисько Колон носив і сучасник мореплавця - італієць-авантюрист на службі у Франції Ґійом Казанова. Але це різні Колони чи Колумби.

Ім'я Христофор з грецької перекладається як "Христове світло", "людина, яка навчає християнству", а Коломб, Колумб або Колон може бути похідним від латинських слів "колонія" (Colonia, Colombia) чи "колоніст" (Colon, Colomb). На основі цього деякі дослідники висувають версію, що Америку відкрила людина, яка в середньвічних джерелах залишилась під ім'ям "християнський колоніст", "колоніст, який несе християнську віру". Можливо навіть цим іменем в різних джерелах було названо різних людей, на основі біографій яких пізнішими істориками був створений збірний образ Христофора Колумба.

[Ред.] Недостовірні портрети

Немає жодного достовірного портрета Христофора Колумба. В молоді роки він був бідним моряком і піратом, потім жив на островах, де не було портретистів. Декілька разів Христофор був в'язнем різних тюрем і ховався в монастирі від помсти. Навіть ці розрізнені факти біографії мореплавця доводять, що спокійного життя той немав а ні при житті, а ні після смерті. Неймовірно, щоби він знайшов час для позування відомим портретистам Рідольфо чи Доменіко Гірляндайо, Себастьяно дель Пьомбо та ін. Навіть якщо і зберіглися портрети Христофора, то давно загубилися в часі. І ми не знаємо, як він виглядав за життя. А два десятки чоловіків на портретах з означенням « Колумб » ще одна бутафорія на потребу невибагливих туристів.

Ймовірно, обличчя Христофора Колумба в сцені поклоніння Богородиці мореплавців роботи Алехо Фернандеса (Між 1505 і 1536рр) у залі адміралів, у Королівському Алькасарі у Севільї).

Невідомий художник 16 ст. Колумб ?

Портрет Колумба у Бібліотеці конгресу США

[Ред.] Свідоцтва документів

Перша задокументована звістка про Христофора Колумба знайдена під 1473 роком, коли « Морський суд міста Венеція застерігав від пірата Коломбо», що був на службі герцога Рене Анжуйського. Сам Христофор часто згадував герцога Рене, з яким ділився піратською здобиччю. Як писали в англійських свідченнях - піратство тоді було « цілком пристойним для джентельмена».

Був пірат Колон і на службі у Фландрії. Христофор брав участь у морському поході англійців і португальців до Гренландії, тобто він бував і в Англії, знав про їх мандри до островів на далекому заході.

Сміливий і ризикований Колумб досяг добробуту і взяв шлюб з дочкою сеньора Корреа, губернатора Порту Санту, що контролював Азорські острови. А це ближче до островів Америки, ніж від Голландії чи Іспанії. Дружина народила Христофору сина.