Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Негативні сторони законопроекту

Необхідність правового врегулювання даного питання не викликає сумнівів, але не слід забувати, що навіть найбільш гуманна ідея може призвести до негативних наслідків, якщо неправильно її трактувати, або ж впровадити неефективні методи її здійснення.

І тут потрібно звернути увагу на певні нюанси, які можуть стати на заваді в процесі реалізації ідеї обов’язкового страхування в Україні.

Нагадаємо, що група розробників цього нормативно-правового документа “відштовхувалася” від західного досвіду механізму страхування цивільно-правової відповідальності власників авто. Проте, переписуючи Директиву 72/166/ЄЄС, автори законопроекту забули, що ми, все ж таки, маємо свій менталітет, інші авто, та й що казати, інші доходи.

Наприклад, розглянемо такі статистичні дані: за останні 5 років в Україні загинули 30 621 громадянин України, поранено 191 199 осіб, постраждало від ДТП більш ніж 200 авто. З тих, хто постраждав, тільки 2% мали страховий поліс. Часткову (підкреслюємо – часткову) компенсацію від держави та страхових компаній отримали тільки 3% постраждалих. А де ж інші 97% ? Цифри промовляють самі за себе.

Виходячи з досвіду Росії в цій сфері, який також не є позитивним, даний законопроект не вирішить в Україні проблем із ДТП, відшкодуванням збитків потерпілій стороні та захистом матеріальних інтересів власників авто.

Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності відіграватиме позитивну роль тільки тоді, коли існуватиме роками відпрацьована конструкція правових і майнових відносин автовласників між собою, державою та страховим товариством, як це відбувається сьогодні в Європі.

По-перше, в Україні існує ціла система податків з автовласників. За рахунок цих коштів у цивілізованому світі створена або доведена до належного рівня система автотранспортних артерій, яка в змозі обслуговувати парк автомобілів із розрахунку 300 та більше одиниць на 1000 мешканців. До того ж, а практиці діє кодекс поведінки водіїв на дорогах, тому існує і реальний результат: мала кількість ДТП та рівноправний доступ на шляхи для всіх власників автотранспортних засобів.

По-друге, якщо в нас законодавець бажає примусово зобов’язати власників авто застрахувати свій автомобіль, то за кордоном до цього прийшли поступово і в добровільному порядку, що є елементом високої цивільної відповідальності. В результаті багаторічної практики учасники автотранспортного руху дійшли висновку, що вину за ДТП краще вважати двосторонньою, ніж розбиратися в суді. В таких умовах сторони мають лише обмінятися реквізитами своїх страхових полісів і не витрачати дорогоцінного часу й коштів на доказування своєї невимовності невинуватості?.

В іноземних країнах особливість обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (далі – ОСЦПВ) полягає в тому, що поборниками його законодавчого закріплення є не страхові компанії (як це відбувається у нас), а самі ж власники страховки, оскільки кількість їх на дорогах перевищує 60–70% і завжди є ризик зіткнутися на дорозі з водієм, який не застрахував свій автомобіль на випадок цивільно-правової відповідальності.

У нас ситуація зовсім іншого характеру. Кількість автомобілістів на дорогах України значно нижча, ніж за кордоном. Автовласники обтяжені невеликими порівняно зі світовими стандартами податками (але значними в масштабі середніх доходів в Україні), що, звичайно, не можуть повністю покрити збитки на ремонт і налагодження автотранспортних шляхів. Тому стан шляхів залишається далеко не таким як має бути, а рівень ДТП, відповідно, не може бути зменшений. Кількість добровільно застрахованих від цивільно-правової відповідальності осіб на дорогах України складає менше ніж 4%.

Законодавче врегулювання питань обов’язкового страхування цивільно- правової відповідальності власників транспортних засобів є нагальним, проте на даному етапі реальне виконання норм такого законопроекту ускладнюється неправильним тлумаченням законодавцями зарубіжного досвіду в цьому виді страхування.

Вважаємо за необхідне привернути вашу увагу до таких моментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]