Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом, Коротун Ю. (Восстановлен).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
364.96 Кб
Скачать

2.3. Характеристика організації зовнішньоекономічної діяльності підприємства та аналіз динаміки показників

Зовнішньоекономічна діяльність підприємства полягає в імпортній діяльності. Підприємство було створено у 2000 році за підтримки гранта міжнародної програми TACIS. Програма TACIS - ініціатива Європейського Союзу для держав Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії, що сприяє розвитку гармонійних економічних відносин та політичних зв‘язків між ЄС та державами - партнерами.

TACIS надає ноу-хау з допомогою великої кількості державних та приватних організацій, що дозволяє поєднувати досвід країн з ринковою економікою та демократичним устроєм з місцевими потребами та умовами. Ноу-хау надається у формі стратегічних консультацій, шляхом проведення досліджень та навчання, розвитку і реформування правової і нормативної бази, інститутів та організацій тощо.

Україна є другим після Росії одержувачем фондів ЄС через програму TACIS. Принципи надання технічної допомоги Україні з боку ЄС визначаються Угодою про партнерство і співробітництво і спільною стратегією ЄС щодо України. Стратегічні цілі програми TACIS в України визначені в Індикативних Програмах TACIS для України.

Комп’ютерне обладнання та техніка, що підлягає продажу на території Донецької області, імпортуються з країн Європи та США.

Два головних експортера комп’ютерної техніки підприємства СПД Сисун В. В. – зі Сполучених штатів Америки (Вашингтон) та Великої Британії. На два підприємства, що знаходяться в даних кранах припадає 90% імпорту обладнання.

Сформулюємо конкурентні переваги, які отримало підприємство при імпорті товарів з країн Європи та Сполучених штатів Америки полягають у відмінності між фірмової технікою і технікою зібраною місцевими збирачами.

До фірмових виробникам відноситься компанії, що працюють на міжнародних ринках і входять до десятки лідерів світового ринку ПК, наприклад, HP, IBM, Dell, Fujitsu-Siemens, Compaq і т. п.).

До даних переваг належать наступні:

1. Все обладнання фірм ІBM, HP, Dell, Compaq після експлуатації в крупних компаніях Західної Європи і США потрапляє на заводи виготовлювачів, де піддається ретельній перевірці і заміну деяких деталей, після чого комп'ютери проходять заводське тестування і після сертифікації відправляються на нашу фірму. Компанія-виробник дорожить своєю репутацією як виробника якісної техніки, тому не допускає реалізацію невідповідних нормам оновлених комп'ютерів.

2. Цінова перевага: фірмова оновлена техніка дешевша на 40-50%, ніж новий комп'ютер у місцевих фірм.

3. Якість товарів: переважна більшість місцевих складальників не застосовує формалізованих процесів виробництва (збирання) і навіть елементарної конвеєрної збірки. Це позначається на якості продукції і середньому рівні відмов, який істотно вище (у кілька разів), ніж у фірмових ПК. Місцеві збирачі найчастіше встановлюють дешеві компоненти маловідомих азіатських виробників, щоб зробити ціну мінімальної, що також істотно знижує термін експлуатації ПК.

4.Надійність та гарантія: в Україні відсутні виробники, що ведуть у повному обсязі розробку ПК, тому сумісність і надійність комплектуючих, часто не враховується, а тестування готових моделей проводиться протягом 24 годин. У той час як, приміром комп'ютери НР корпоративного класу проходять тестування на складному і дорогому обладнанні тривалістю до 75 годин.

5. Співпраця з виробниками операційних систем. Так, у компанії Microsoft існує угода, за яким інженери НР, IBM, Dell працюють в Microsoft, а співробітники Microsoft працюють в компаніях-виробниках, що дозволяє оптимізувати параметри продуктивності і надійності роботи комп'ютера.

Розглянемо детальніше даних експортерів, а також обсяги та структуру імпорту. Проаналізуємо динаміку обсягів імпорту основних видів товарів за три роки.

Рисунок 2.2. Географічна структура імпорту обладнання у 2007 році.

З наведеної діаграми бачимо, що найбільші обсяги товарів імпортуються з США, Велика Британія є найбільшим експортером аксесуарів для комп’ютерів.

Рисунок 2.3. Географічна структура імпорту обладнання у 2008 році.

З діаграми бачимо, що у 2008 році з’явився новий вид імпортованих товарів – програмне забезпечення. 100% програмного забезпечення надходить з США. Щодо пропорційного співвідношення за країнами, то воно майже не змінилося з 2007 року.

Рисунок 2.4. Географічна структура імпорту обладнання у 2009 році.

У 2009 році у підприємства залишаються два імпортера – США та Велика Британія. Доля Сполучених Штатів у імпорті зростає порівняно з минулим роком. За всіма показниками, окрім аксесуарів для комп’ютерів, ця доля складає більше 50%.

Таблиця 2.6.

Порівняльна характеристика умов поставки двох головних експортерів

№ з/п

Критерій порівняння

Експортер з США

Експортер з Британії

1.

Вид імпортованого товару

- монітори;

- лазерні принтери;

- системні блоки.

- системні блоки;

- ноутбуки;

- аксесуари для комп’ютерів.

2.

Вид транспортного засобу

автодорожній транспорт

автодорожній транспорт

3.

Валюта оплати

долар США

євро

4.

Країна відправлення товару

Республіка Литва (склад)

Польща (склад)

5.

Базисні умови поставок

CIP

CIP

Економічне обґрунтування прийнятих рішень з управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємств проводиться шляхом розрахунку різних показників економічної ефективності. Всю систему показників економічної ефективності ЗЕД можна розділити на дві групи.

1. Показники ефекту, що визначаються як абсолютні величини, виражаються у відповідних грошових одиницях як різниця між результатами і витратами.

2. Показники ефективності, які визначають на основі відношення результатів до витрат, як правило, відносні і виражаються у відносних одиницях.

Під витратами слід розуміти грошову, вартісну оцінку залучених виробничих ресурсів: вартість сировини, матеріалів, енергії, трудових ресурсів, послуг сторонніх організацій, обов'язкові відрахування в різні державні фонди та інші витрати, без яких угода, операція була б не здійснена.

Під результатами слід розуміти грошову, вартісну оцінку отриманої вигоди для підприємства: грошові кошти за поставлену продукцію, виконані роботи і послуги, вартість отриманого товару, робіт, послуг і т.д.

При розрахунку показників важливо дотримуватися наступні принципові методологічні положення.

- принцип найбільш повного врахування всіх складових витрат і результату. Неповний облік витрат і отриманих результатів може спотворити висновки про оцінку ефективності того чи іншого заходу, рішення;

- принцип порівняння з базовим варіантом. Все пізнається в порівнянні, в тому числі і ефективність. За базовий варіант може бути прийнято положення справ до прийняття рішення, один з варіантів прийняття рішення або стан справ на ринку, у конкурента. Неправильний вибір бази порівняння також може призвести до спотворень оцінок;

- принцип приведення витрат і результатів у порівнянний вид. Порівнянні показники повинні бути порівняні. Наприклад, слід приводити їх у порівнянний вид за обсягом, якості, періоду часу і іншим параметрам;

Конкретний розрахунок показників ефективності буде в значній мірі залежати від виду операції на зовнішньому ринку, її цілей, умов та інших особливостей конкретної угоди.

Економічна ефективність імпорту з метою продажу імпортованого товару на внутрішньому ринку може бути розрахована наступним чином.

1. Розрахуємо показник економічного ефекту імпорту, грн. за чотири роки.

ЕЕімп = Цри - ЦПД, де

Др.і - ціна реалізації імпортних товарів за вирахуванням витрат, пов'язаних з реалізацією (реклама, маркетинг, транспорт та інші), грн.;

ЦПІ - ціна покупки (придбання) імпортних товарів, що включає всі витрати, пов'язані з їх придбанням (ціна контракту, мита, транспорт, страховка, оплата послуг посередників та інші), грн.

Занесемо розраховані показники до таблиці.

Таблиця 2.7.

Показники ефекту імпорту, тис. грн.

Країна-експортер

2001

2004

2007

2010

США

81,5

206,57

239,18

64,17

Велика Британія

37

106,72

130,67

34,762

Загалом

118,5

313,29

369,84

98,932

Економічний сенс показника ефекту від імпорту товарів у тому, що він показує, який прибуток буде мати (має) імпортер від закупівлі та реалізації на внутрішньому ринку імпортних товарів.

2. Розрахуємо показники економічної ефективності імпорту.

ЕЕімп = Цри/ЦПД.

Таблиця 2.8.

Показники ефективності імпорту, %.

Країна-експортер

2001

2004

2007

2010

США

1,25

1,26

1,28

1,18

Велика Британія

1,25

1,29

1,31

1,14

Загалом

1,25

1,27

1,29

1,16

Проаналізувавши наведені показники, бачимо, що максимального рівня вони досягли у 2007 році. мінімальними показники були у 2010 році. Це пов’язано зі зниженням рентабельності продажу товарів на внутрішньому ринку.

Розглянемо динаміку обсягів товарів (у грошовому еквіваленті), імпортованих підприємством та проданих на території Донецької області за роки з 2001 по 2010 (рисунок2).

Проаналізувавши дані діаграми, бачимо, що з 2001 по 2007 рік обсяги продажу імпортованих товарів мають тенденцію до зростання. А у 2010 році спостерігається значне зменшення імпорту товарів.

Така тенденція пов’язана зі зміною підприємством напрямків діяльності. Починаючі з 2009 року підприємство СПД Сисун В. В. виступаючи як самостійний суб’єкт господарської діяльності у сфері продаж комп’ютерного обладнання, виконує посередницьку діяльність. Підприємство виступає в якості дилера комп’ютерного обладнання. Зовнішньоекономічна діяльність звужується, що викликане зменшенням попиту на вид товарів, що імпортується.

Рисунок 2.2. Обсяги імпорту товарів у тис. грн.

Розрахуємо показники темпів зростання за 2001-2010 роки.

Таблиця 2.9.

Обсяги імпорту підприємства (тис. грн.) та темпи зростання імпорту.

Країна-експортер

2001

2004

2007

2010

США

326,00

794,50

854,20

356,50

Велика Британія

148,00

368,00

421,50

248,30

Загалом

474,00

1 162,50

1 275,70

604,80

Темп зростання

США

 

243,71%

107,51%

41,73%

Велика Британія

 

248,65%

114,54%

58,91%

Загалом

 

245,25%

109,74%

47,41%

Найбільший темп зростання імпорту спостерігається з 2001 по 2004 роки. Імпорт зріс майже у два з половиною рази. Це пояснюється підвищенням попиту на товари, що імпортуються. А саме найбільш значними покупцями даної техніки виступили бюджетні організації ( в тому числі навчальні заклади Донецька та Донецької області).