Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження практики у фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.06.2019
Размер:
80.16 Кб
Скачать

12. Фінансове планування

Для виконання завдань, які покладенні на фінуправління, що визначенні у положенні (додаток 1), як і в кожній установі, на початку звітного року розробляється план, де розписано, яку суму доходу отримає фінуправління на протязі звітного періоду, та суму видатків, які будуть здійсненні для виконання своїх зобов’язань. Для фінансового управління таким планом являється кошторис (додаток 90).

Оскільки доходи загального фонду складають бюджетні асигнування, які надходять із державного бюджету, на початок звітного періоду формується лімітна довідка про бюджетні асигнування та кредитування (додаток 94), де вказано суму помісячних бюджетних асигнувань. Згідно з даною довідкою фінансове управління в 2018 році планує отримати асигнування у сумі 1 531 200,00 грн у загальний фонд для здійснення господарської діяльності, для спеціального фонду надходження асигнувань не планувалося.

Після підписання лімітної довідки складають план асигнувань загального фонду бюджету (додаток 95), в якому зазначена планова помісячна сума видатків загального фонду в розрізі кодів економічної класифікації видатків. Проаналізувавши план, можна зрозуміти, що основну частину видатків складає оплата праці – 1 197 000 грн. (78,17%).

Якщо на кінець звітного року фактичні видатки відрізнялися від планових, додатково складається довідка про зміни до плану асигнувань загального фонду бюджету (додаток 96), де відображається сума зміни фактичних видатків в розрізі коду економічної класифікації видатків. Згідно цієї довідки фінансове управління використало на 4 820,00 грн. менше ніж планувало на початку року за КЕКВ 2273 «Оплата електроенергії». Також ці зміни потрібно відобразити у кошторисі, тому складається довідка про зміни у кошторису (довідка 97).

Якщо під час формування кошторису на початку року надходження до спеціального фонду на планувалося, а під час звітного періоду з’явилася потреба у додаткових коштах, фінансовому управлінню надається субвенція і кошти зараховуються у спеціальний фонд. Щоб показати зміни, які відбулися формується довідка про зміни у кошторису (додаток 98). Напрям використання субвенції відображається у зведенні показників спеціального фонду кошторису (додаток 99).

Висновок та пропозиції

Метою практики в фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації є отримання досвіду роботи в фінансових органах управління. Я ознайомився з роботою фінвідділу – його основними завданнями, функціями, роллю в бюджетному процесі, з організацією бухгалтерського обліку фінуправління.

Фінансове управління являється одним із найважливішим підрозділом Кельменецької районної державної адміністрації та чітко виконує поставленні на нього завдання, а це:

  • забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території Кельменецького району;

  • розроблення в установленому порядку проект районного бюджету;

  • підготовка та складання розрахунків до проекту районного бюджету, прогнозу на наступні за плановим два бюджетні періоди і подання їх на розгляд районної державної адміністрації;

  • забезпечення ефективного і цільового використання бюджетних коштів районного бюджету;

  • розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та здійснення витрат;

  • проведення разом з іншими структурними підрозділами районну державної адміністрації аналізу фінансово-економічного стану району, перспектив його подальшого розвитку тощо.

Всі структурні підрозділи та працівники ефективно здійснюють функції, які вказані в Положенні про відділ Кельменецького фінансового управління (додаток 4) та в Посадовій інструкції (додаток 5).

Організація бухгалтерського обліку здійснюється згідно Положення про облікову політику (додаток 8) та Положення про організацію бухгалтерського обліку (додаток 9).

Фінуправління вчасно подає звіти та інші документи у органи місцевого самоврядування.

Фінансове управління слідкує за правильністю заповнення кошторисів, виконання планів по наповненню бюджету за доходами та виконанням за видатками.

На сайті фінуправління (https://kelmentsi.bukoda.gov.ua/page/group/1345) вчасно та в повному обсязі поширюється публічна інформація про виконання бюджетів, надходження платежів по Кельменецькому районну, фінансування установ тощо.