Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація фармацевтичної галузі.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
49.14 Кб
Скачать

1.2. Структура та динаміка світового фармацевтичного ринку

Ключові макроекономічні показники країни погіршуються. У таких умовах український фармринок продовжує розвиватися. За підсумками I півріччя 2015 темпи приросту обсягу роздрібних продажів у грошовому вираженні складають 23,6%. Також сповільнюються темпи спаду продажів в упаковках.

З березня 2015 фіксується стабілізація курсу гривні по відношенню до долара, що сприяло зниженню роздрібних цін на лікарські засоби зарубіжного виробництва. І якщо в найближчі місяці збережеться стабільність національної валюти, то ціни на лікарські засоби також стабілізуються.

Структура споживання поступово зміщується в бік вітчизняної продукції. Внаслідок чого українські виробники значно зміцнили свої позиції в рейтингу за обсягом продажів лікарських засобів в грошовому вираженні.

Аналіз стану фармацевтичного ринку Україні дає підстави охарактеризувати його як складну, багаторівневу динамічну систему.

Серед факторів, що стримують його зростання можна виділити потужну фрагментованість, дисбаланс у зростанні ринку в грошовому та натуральному вираженнях, перевищення пропозиції над попитом, недостатність використання ресурсного потенціалу. Але наявність сприятливих умов і ресурсів створюють передумови для формування якісного високорозвиненого, конкурентоздатного фармацевтичного ринку України.

Так, для сталого розвитку та динамічного зростання українського фармацевтичного ринку важливими умовами стають консолідація, створення сильніших і більших мереж, підвищення рівня організаційного менеджменту, впровадження нових методів оптимізації процесів управління економічної діяльності та механізмів управління торгівельними процесами фармацевтичних підприємств, стабілізація конкурентних позицій останніх та підвищення рівня інформаційного забезпечення ринку.

1.3. Міжнародні організації, які регулюють діяльність фармацевтичної галузі

Всесвітня федерація національних фармацевтичних (наукових) асоціацій, має статус неурядової організації, що співпрацює з ВООЗ (WHO). Заснована у 1912 р. в Гаазі (Нідерланди), там же знаходиться її штаб-квартира. Завдання FIP — представляти інтереси фармації й фармацевтичної науки в усьому світі. Членами 137 національних асоціацій, що входять до складу FIP, є понад 3 млн фармацевтів і вчених. Незважаючи на те що FIP є федерацією асоціацій, будь-який фармацевт або вчений у галузі фармації може одержати статус індивідуального члена FIP. Рада FIP (FIP Council) — найвищий орган FIP. До складу федерації входять як фармацевти, які працюють в аптечних закладах, так і вчені в галузі фармації. Фармацевти-практики об’єднані в Раду з фармацевтичної практики (складається з 10 секцій), а вчені — в Раду з фармацевтичних наук, Раду з фармацевтичної практики. Усі національні фармацевтичні (наукові) асоціації, що входять в раду FIP, мають право голосу. Об’єднані члени FIP, наднаціональні фармацевтичні (наукові) асоціації беруть участь у Раді, але не мають права голосу. Міжнародна фармацевтична федерація щорічно проводить конгреси. Уперше під час конгресу FIP у Відні для керівників національних фармацевтичних асоціацій була організована конференція з питань інтернет-фармації.