Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Экология.docx
Скачиваний:
97
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
30.88 Кб
Скачать

Наслідки та запропоновані заходи щодо потепління клімату

Наслідки глобального потепління — це зміни в навколишньому і соціальному середовищах, що спричинені (прямо або опосередковано) антропогенними викидами парникових газів. Більшість науковців прийшли до консенсусу, що зміна клімату відбувається, і що головним чинником цієї зміни є людська діяльність. Багато з цих наслідків уже можна спостерігати, включаючи відступання льодовиків, зміни в початку та закінченні сезонних подій(наприклад, більш раннє цвітіння рослин), а також зміни в продуктивності сільськогосподарського виробництва.

Характер майбутніх наслідків зміни клімату значною мірою залежатиме від політики запобігання зміні клімату і здатності суспільства змінювати себе. Перший із основних способів зреагувати на зміну клімату — це зменшити антропогенні викиди парникових газів (зменшення наслідків зміни клімату), а другий — пристосуватись до цих наслідків. Ще одним варіантом є геоінженерія.

Зменшення кількості майбутніх змін клімату називають пом'якшенням наслідків зміни клімату. Згідно з визначенням МГЕЗК, під пом'якшенням розуміють діяльність направлену на скорочення викидів парникових газів (ПГ), або підвищення потенціалу поглиначів вуглецю для абсорбції ПГ з атмосфери. Дослідження вказують на значний потенціал скорочення викидів у майбутньому шляхом поєднання активності щодо скорочення викидів, наприклад енергозбереження, підвищення енергоефективності, та задовольняючи потреби суспільства в енергії з відновлюваних джерел енергії. Пом'якшення наслідків включає діяльність по підсиленню природних поглиначів, наприклад шляхом відновлення лісів, попередження знеліснення. Також досліджуються технології уловлювання СО2 та зберігання у геологічних структурах.

Короткострокова політика запобігання змінам клімату може сильно вплинути на довгострокові наслідки цих змін. Сувора політика зменшення наслідків ймовірно могла б обмежити глобальне потепління на рівні 2 °C або й менше до 2100 року, якщо порівняти з до індустріальною температурою. При відсутності заходів, а також підвищеному світовому споживанні енергії (надмірному спалюванні корисних копалин, температура може вирости на 4 °C. Чим більші масштаби глобального потепління, тим важче буде до них пристосуватись, а це підвищить ризик негативних наслідків.

Іншою відповідною політикою є адаптація до змін клімату. Адаптацію можна спланувати, або для реакції на попередження змін клімату, або діяти спонтанно, тобто без втручання уряду. Планова адаптація вже поволі запроваджується. Перешкоди, обмеження та витрати майбутньої адаптації ще повністю не досліджені.

Поняття що пов'язано з адаптацією — «здатність пристосовуватись», тобто здібність системи (людської, природної або керованої) пристосовуватись до змін клімату (в тому числі до мінливості клімату та екстремальних явищ) з метою зниження потенційного збитку, скористатися можливостями або впоратися з наслідками. Якщо не запобігати зміні клімату (тобто, не вживати заходів щодо обмеження викидів парникових газів), то здатності у довгостроковій перспективі природної, керованої та людської системи до пристосування, швидше за все, не вистачить.

Екологічні організації та громадські діячі акцентують увагу на зміні клімату та ризиках, які ці зміни тягнуть за собою, а також наголошують на необхідності адаптації до цих змін в інфраструктурних потребах та шляхом скорочення викидів.

Соседние файлы в предмете Экология