Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Латинь / Zh_b_Ya_Sh_v_Y_R_v_Sh_E_R.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.05.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать
  1. Іv відміна іменників

Належать іменники чол. роду, які у Nom. Sing. закінчуються на us і сер. роду на u. Gen. Sing. має закінчення us. Напр.: fructus, -us m – плід, exercitus, -us m – військо, cornu, cornus n – ріг.

Декілька іменників жін. роду: manus, -us – рука, acus, -us – голка.

Відмінювання (+ domus, -us f):

Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

Voc.

-us (m), -u (n)

-us

-ui (u – (n))

-um, -u (n)

-u, domo

-us, -u (n)

Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

Voc.

-us, -ua (n)

-uum, domōrum

-ibus

-us, -ua (n), domos

-ibus

-us, -ua (n)




  1. V відміна іменників

Належать іменники жін. роду на es, у Gen. Sing. закінчуються на ei. Напр.: res, rei – річ, справа; species, speciei – вид.

Іменники res та dies мають однину і множину. Решта зовсім не відмінюються в множині, або вживаються лише в називному і знахідному відмінках.

Відмінювання:

Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

Voc.

-es

-ei

-ei

-em

-e

-es

Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

Voc.

-es

-erum

-ebus

-es

-ebus

-es

  1. Ступені порівняння прикметників

Існує три ступені порівняння: звичайний (gradus positivus), вищий (gradus comparativus) і найвищий (gradus superlativus).

Вищий ступінь (gradus comparativus) утв. шляхом додавання до основи прикметника для чол. і жін. родів суфікса ior, а для сер. ius. Напр.: longior, longius. Відмінюються як іменники ІІІ відміни приголосної групи. Якщо перед закінченням голосна, утв. описово за допомогою слова magis.

Найвищий ступінь (gradus superlativus) переважної більшості прикметників утв. за допомогою додавання до основи суфікса issim- та закінчення -us, -a, -um. Напр.: longissimus, -a, um. Відмінюються за І і ІІ відмінами. Якщо перед закінченням голосна, утв. описово за допомогою слова maxime. Виняток – antiquus, -a, -um → antiquior, -ius → antiquissimus, -a, -um.

Найв. ст. прикметників, які закінчуються на er, утв. шляхом додавання rimus, -a, -um до прикметника чол. роду в Nom. Sing. Напр.: niger, -gra, -grum → nigerrimus, -a, um. Прикметників на –ilis утв. за допомогою –limus, -a, -um, що додається до основи: similis, e → simillimus, -a, -um.

Вищий ступінь прикметників, які у Nom. Sing. закінчуються на dicus, -ficus, -volus, утв. шляхом додавання до основи суфіксів entior, -entius. Для утв. найвищого до основи додається суфікс entissim- і родові закінчення.

Вживання:

а) назви предметів, які порівнюються, вживаються в одному і тому ж (називному) відмінку і з’єднуються сполучником quam (ніж, як): Ferrum utilius est quam aurum;

б) назва предмета, з яким порівнюють, ставиться в аблативі (ablativus comparationis): Ferrum utilius est auro;

в) коли треба вирізнити частину з цілого, то вживається родовий частковий (genetivus partitivus): Omnium animalium simia homini simillima est – зі всіх тварин мавпа найподібніша до людини.

Соседние файлы в папке Латинь
  • #
    28.05.2019143.87 Кб4Zh_b_Ya_Sh_v_Y_R_v_Sh_E_R.doc
  • #
    28.05.2019600.52 Кб3Невiдомий_-_Без_назви (2).mp3
  • #
    28.05.2019553.29 Кб2Невiдомий_-_Без_назви (3).mp3
  • #
    28.05.2019965.85 Кб1Невiдомий_-_Без_назви (4).mp3
  • #
    28.05.20195.74 Mб1Невiдомий_-_Без_назви.mp3