Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП-готова.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

3. Напрямки підвищення конкурентоспроможості потенціалу зат «авк»

Для визначення шляхів підвищення конкурентноздатності потенціалу ЗАТ «АВК» проведемо SWOT-аналіз на основі даних, які були отримані в другому розділі. Зовнішні можливості й погрози для потенціалу ЗАТ «АВК» представлені в таблиці 3.1 Сильні й слабкі позиції функціональних складових потенціалу ЗАТ «АВК» представлені в таблиці 3.2

Таблиця 3.1

Зовнішні можливості й загрози для потенціалу ЗАТ «АВК»

Чинник

Можливості

Загрози

Економіка

1.Зростання ВВП

2.Активізація інвестиційних процесів

3.Стабільність валютних курсів

4.Зростання обсягу споживання кондитерської продукції

5.Великий потенціал кондитерського ринку

6.Збільшування темпів росту експорту в країни далекого зарубіжжя

7.Низький імпорт елітної продукції

1.Високий рівень податків

2.Високий рівень процентних ставок

3.Зростання інфляції

4.Передкризове становище економіки

5.Введення Росією 20% ПДВ на імпорт й 21% мита на українську карамель

6.Зростання цін на сировину.

7.Висока конкуренція

Політика і законодавство

1.Спеціальний режим інвестиційної діяльності відповідно до Закону України «Про спеціальні економічні зони й спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області»:

Звільнення на період реалізації інвестиційного проекту від стягнення ввізного мита й податку на додаткову вартість на сировину й устаткування; звільнення на три роки від податку прибутку, у випадку якщо інвестиції становили не менш USD 1 млн.; прибуток, отриманий із четвертого по шостий рік, обкладає податком по ставці в розмірі 50% від діючої ставки оподаткування прибутку.

1.Політична нестабільність

2.Недосконалість законодавчих актів

3.Високий тиск політичних сил на економіку

4.Суперечність законодавства.

5.Мінливість законодавства

Соціальна сфера

1.Зростання грошових доходів та

заощаджень населення

2.Поліпшення демографічної ситуації

3.Обсяг споживання кондитерської продукції не знижується нижче мінімуму, незалежно від рівня доходів

1. Високий рівень безробіття

2.Зниження культурного рівня

Розвиток науки і техніки

1.Розвиток інформаційних технологій

2.Поліпшення інноваційного клімату

3.Нові технології, здатні підвищити ефективність і продуктивність

1.Низький рівень витрат на наукові дослідження

2.Низька якість інформаційних ресурсів

Таблиця 3.2

Сильні й слабкі позиції функціональних складових потенціалу

ЗАТ «АВК»

Складова потенціалу

Сильні позиції

Слабкі позиції

Виробнича

1.Висока якість продукції

2.Впровадження інновацій у виробничий процес

3.Сучасне високопродуктивне обладнання

4.Загальне спрацювання устаткування основних коштів компанії становить усього 9,4%.

5.Низька собівартість продукції порівняно з конкурентами

6.Висока рентабельність продукції

1.Рентабельність продукції ЗАТ «АВК» менше ніж рентабельність продукції ЗАТ «ВО «Київ-Конті»».

2.Зниження фондовіддачі

3.Рост зносу основних фондів

Кадрова

1.Висока кваліфікація та компетентність персоналу

2.Здатність працівників до генерування ідей

3.Зростання продуктивності праці

1.Продуктивність праці ЗАТ «АВК» нижче ніж у ЗАТ «ВО «Київ-Конті»»

Маркетингова

1.Висока частка ринку

2.Ефективна реклама та стимулювання збуту

3.Високий рівень лояльності споживачів до продукції

4.Високий рівень диференціації продукції

5. Висока диверсифікація експортних поставок

1.Зменшення ринкової частки високорентабельної продукції

Фінансова

1.Доступність позикових коштів

2.Висока ділова активність

3.Стійке фінансове становище

4.Високий рівень рентабельності капіталу

5.Ріст собівартості відстає від росту прибутку.

6.Незалежність від позикових джерел фінансування

7.Висока рентабельність активів підприємства

1.Скорочення прибутковості компанії з 20% до18,7%

2.Низький рівень абсолютної ліквідності.

3.Зменшення загальної ліквідності.

4. Зростання операційних витрат

Організаційні можливості

1.Кваліфікований менеджмент

2.Ефективна організаційна структура

1.Низька швидкість проходу керуючих впливів

Проаналізуємо зовнішні можливості та загрози і внутрішні сильні та слабкі сторони і на основі цього аналізу розробимо стратегію підвищення конкурентоспроможності ЗАТ «АВК»

1. Сильні позиції – зовнішні можливості.

Тому що кондитерський ринок має великий потенціал і постійно ростуть обсяги споживання кондитерської продукції підприємству необхідно нарощувати виробничі потужності за рахунок введення високопродуктивного встаткування й впровадження інновацій. Впровадження нових технологій і збільшення випуску елітної продукції дозволяє збільшити темпи росту експорту в країни далекого зарубіжжя й, при низькому імпорті елітної продукції, збільшити частку ринку. Стримує розвиток експорту української кондитерської продукції лише не повернення ПДВ. Збільшення асортиментів продукції, що, і виробництва кондитерських виробів з більше складним процесом виробництва й, відповідно, з більше високою доданою вартістю, дає можливість поліпшити конкурентне положення підприємства, підвищити прибутковість і рентабельність. Перспективним напрямком є збільшення виробництва глазурованих шоколадних цукерок середнього й вище за середнє цінових сегментів

За рахунок стійкого фінансового становища , високої ділової активності, поліпшення інноваційного клімату підприємство може реалізовувати інвестиційні проекти, пов'язані із впровадженням нових технологій, здатних підвищити ефективність і продуктивність, створювати нові виробництва й технологічні лінії. Інвестиційна діяльність ЗАТ «АВК» повинна бути спрямована на збільшення потужностей за рахунок модернізації виробництва й перехід на виробництво нової продукції середнього й вище за середнє цінових сегментів.

2. Сильні позиції - зовнішні погрози.

У зв'язку із введенням Росією 20% ПДВ на імпорт й 21% мита на українську карамель, різко знизився експорт кондитерської продукції. Для нейтралізації цієї погрози необхідно за рахунок диверсифікованості експорту розширювати ринки збуту кондитерської продукції. Це дозволить компенсувати зниження експорту в Росію. При цьому крім Росії основними імпортерами українських кондитерських виробів за останні три роки стали Казахстан, Азербайджан і республіка Молдова. Диверсифікованість експортних поставок з однієї сторони дозволить скоротити залежність від Росії, а з іншої сторони закладе нові можливості для збільшення поставок кондитерських виробів у країни СНД. Продукція ЗАТ «АВК» користується стабільним попитом у країнах ближнього зарубіжжя.

Останнім годиною, поза залежністю від країни походження, на ринку сировини для кондитерської промисловості спостерігається тенденція підвищення цін, що робить виробництво ніколи популярних виробів середньої й низкою цінових груп менш рентабельними. Для нейтралізації цієї загрози необхідно освоювати виробництво кондитерських виробів високого цінового сегмента.

Високий рівень податків, процентних ставок і ріст інфляції можуть привести до фінансової нестабільності підприємства. Для запобігання погрози ЗАТ «АВК» має запас фінансової міцності, має стійкий фінансовий стан і не залежить від позикових джерел фінансування.

3. Слабкості - зовнішні можливості

На підприємстві спостерігається негативна тенденція зменшення ринкової частки високорентабельної продукції й зниження рентабельності продукції відносно конкурентів. В умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності відповідно до Закону України «Про спеціальні економічні зони й спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області» підприємство може впроваджувати інвестиційні проекти, спрямовані на збільшення потужностей за рахунок модернізації виробництва. Введення нового обладнання й технологій в умовах великого потенціалу кондитерського ринку, збільшення доходів населення, високої лояльності споживачів до продукції й поліпшення інноваційного клімату може знизити собівартість продукції, збільшити виробництво високорентабельної продукції й ринкову частку в цьому секторі.

Зниження фондовіддачі й ріст зношування основних фондів зв'язаний з переходом виробництва на нові технологічні лінії й впровадженням нових виробництв. Виникає ситуація, коли нове обладнання ще не встановлене або потрібне технічне переозброєння й модернізація. Цю проблему можна вирішити ввівши в дію придбане встаткування.

Збільшення темпів росту собівартості реалізації відбилося на скороченні прибутковості компанії: норма валового прибутку знизився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року з 20% до 18,7%. Причиною є ріст цін на сировину й зміну маркетингової політики компанії. Переорієнтація на більше якісну продукцію преміум класу збільшили витрати на сировину. Для збільшення прибутковості компанія планує істотно поліпшити показники прибутковості за підсумками 2010 року за рахунок сезонного збільшення в 4 кварталі реалізації високорентабельної продукції

4. Слабості - зовнішні погрози

Ріст операційних витрат пов'язаний з побудовою й обслуговуванням власної дистриб'юторської мережі, витратами на просування нових торговельних марок в умовах гострої конкуренції між провідними виробниками. Надалі необхідно основній складовій росту зробити витрати на рекламу власних торговельних марок, при цьому частка адміністративних і маркетингових витрат у доході компанії буде поступово знижуватися.