Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_54112.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
56.32 Кб
Скачать

§ 3. Форми здійснення фінансової діяльності держави.

фінансова діяльність держави здійснюється в різних формах. Перш за все, вона здійснюється і правовій і не правовій формах.

Основною формою фінансової діяльності є правова. Держава здійснює мобілізацію, розподіл використання фінансових ресурсів, приймаючи фінансово-правові акти.

Фінансово-правові акти класифікують за: а) юридичними властивостями, б) юридично* природою, в) органами, що видають фінансово-правові акти.

За юридичними властивостями фінансово-правові акти поділяються на 1) нормативні; 2) індивідуальн 3) змішані.

Нормативні фінансово-правові акти регулюють відносини, які складають предмет фінансорог права і містять тільки загальнообов’язкові правила поведінки. До них відносяться Бюджетний коде* України, закони, які встановлюють режим різних податків і зборів та ін.

Індивідуальні фінансово-правові акти регулюють конкретні фінансові відносини за участі конкретних суб’єктів з допомогою нормативних правових засобів.

Змішані фінансово-правові акти одночасно містять нормативні та індивідуальні приписи. До ни відноситься щорічне прийняття закону «Про державний бюджет на наступний фінансовий рік». Таки закон містить як і загальнообов’язкові, так і індивідуальні фінансово-правові розпорядження.

За юридичною природою фінансово-правові акти поділяються на: а) законодавчі і б) підзаконн До законодавчих фінансово-правових актів відносяться закони України, які регулюють відносини, щ складають предмет фінансового права. До підзаконних фінансова-правових актів відносяться всі інші. За органами, які видають фінансово-правові акти, останні поділяються на:

фінансово-правові акти, що приймаються представницькими органами влади у формі законів постанов;

фінансово-правові акти, що приймаються виконавчими органами влади загальної компетенції формі указів, постанов і розпоряджень;

фінансово-правові акти, що приймаються виконавчими органами влади спеціальної компетенції формі інструкцій, листів, рішень;

фінансово-правові акти, що приймаються представницькими і виконавчими органами місцевог самоврядування у формі постанов і рішень.

Різновидом фінансово-правових актів є фінансово-планові акти.

Фінансово-планові акти приймаються відповідними органами і організаціями в процес фінансової діяльності держави і містять планові показники доходів і видатків. До них відносять: г державний бюджет, бюджети муніципальних утворень; б) фінансові плани державних муніципальних унітарних підприємств; г) бюджети державних позабюджетних фондів та ін.

В процесі фінансової діяльності виникають і організаційні відносини, які не набувають правове форми. Але нерідко ці відносини набувають правового оформлення.

З організаційної точки зору фінансова діяльність держави здійснюється у формі створення виконання централізованих і децентралізованих фондів грошових засобів. Державні централізоваг фонди грошових засобів представленні державним бюджетом, бюджетами муніципальних утворені а також державними і муніципальними позабюджетними фондами грошових засобів. Держачій муніципальні децентралізовані фонди мають місце на державних і муніципальних унітарни підприємствах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]