Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб раб 8 фармакол Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

5.5.6.1. Комбіновані протруйники

^Шіііпан І Аналоги — триадименол, байтан 170 ФС,

■' - - І байфідан, азоценол. Механічна заводська

умни двох фунгіцидних діючих речовин: триадименол, 15 % + ру-

"ірпдазол, 2 %. Хімічна назва діючої речовини — 1-(4-хлорфенокси-

і І дпметил-1(1Н-1,2,4-триазол-1-іл)бутанол-2. Виготовляється у

|.прмі .15 % з.п.

Фі.шко-хімічні властивості і токсикологічно-гігіенічна ха-

иііктеристика. Діюча речовина стійка в слабокислому середовищі,

Фіі кип'ятінні в сильних кислотах руйнується. Для ссавців — мало-

чкінічна (ЛД5о орально для щурів — 1500 мг/кг, IV гр. т.к.). Шкір но-резорбтивна токсичність середня (ЛД50 для щурів — 500 г/кіу; коефіцієнт 1-3). Не подразнює шкіру та слизову оболонку очі;ft, Мутагенні властивості не встановлені. Токсичний для риб. Залиш» кові кількості визначаються методом газорідинної хроматографії, Гарантований строк придатності при дотриманні правил зберігав 11 щ в поліетиленовій герметичній тарі при температурі не вище 20 °С до двох років з моменту виготовлення.

Призначення та механізм дії. Байтан — контактно-системні і (І фунгіцид захисної і терапевтичної дії. Призначений для знищеній! збудників грибних хвороб на поверхні і всередині насіння, запобігай ураженню сходів культур. При проростанні обробленого насіннії спостерігається затримка росту надземної частини сходів, при цьому коренева система розвивається інтенсивно. Це особливо важлишї при недостатній вологості ґрунту на початку розвитку рослин. Ак« тивно ростуча коренева система швидко досягає вологих шарів груп» ту і на рослини меншою мірою впливає дефіцит вологи у верхньому шарі. Тимчасове відставання на початку розвитку компенсується ,Щ рахунок подальшого активного росту. Враховуючи не властиві пріи труйникам особливості, необхідно висівати насіння тільки на глп» бину, передбачену технологією вирощування культури. При цьому недопустиме комбіноване застосування байтану з ретардантнимЦ речовинами (тур та ін.). Ретардантні властивості байтану виявля» ються і на заглибленні вузла кущіння — у обробленого насіння ні Л формується значно глибше залежно від сорту і попередника. Таким чином, байтан має біологічно активну діючу речовину, що необхідне враховувати при його використанні. Ефективність дії препарату lit залежить від строку застосування. Можна обробляти і свіжозібрані насіння після відповідного очищення і просушування до 14 — 15 %, Для підвищення прилипання препарату необхідно враховувати рс комендації. Препарат забезпечує всебічний захист від грибних за­хворювань і позитивно впливає на розвиток рослин, підвищуючи 'is витривалість за несприятливих погодних умов (заморозки, посухи тощо).

[Спектр дії. Байтан має широкий спектр фунгіцидної дії, припи­няє розвиток збудників летючої і твердої сажки, кореневих гниле її, борошнистої роси й іржі, септоріозу зернових колосових культу і Препарат виявляє ретардантні властивості.

Байтан зареєстрований і дозволений для використання в Україні для протруювання насіння пшениці ярої і озимої, жита, ячменю.

Філико-хімічні властивості, токсиколого-гігієнічна характеристи­ки І механізм фунгіцидної дії та інші показники аналогічні байтану. tlitiiiniicTb компонента імазаліну розширює спектр дії препарату, цім стримує розвиток снігової плісняви та грибних плямистостей Лиепаи зернових культур.

Препарат має ретардантні властивості. При рекомендованих нор-Мич нитрат він вкорочує довжину коліоптиле. Вузол кущіння озимої ініичіііці закладається в ґрунті на глибині загортання насіння. Тем-11Н росту надземної маси сходів із обробленого насіння уповільню-Кііііся. З'являються вони на одну -дві доби пізніше. Однак на коре­нену систему він має стимулювальну дію, підвищуючи зимостійкість |іііг,іііпі.

Такі особливості препарату необхідно враховувати і вміло вико-|нит( жувати на практиці. Не можна висівати насіння озимої пше­ниці, протруєне байтан-універсалом, на глибину більш як 5 см. Особ­ні і ми нажливо дотримуватися загортання насіння на 2 — 4 см у грунт дни середньорослих і короткостеблових сортів, які мають короткий ип.иіолтиле. Недотримання вищезазначеної глибини загортання — Щип з причин зменшення польової схожості.

/ Кайтан-універсал зареєстрований і дозволений для використан­ні'! н Україні як протруйник насіння пшениці, ячменю, жита. При­гнічує розвиток збудників усіх видів сажки, кореневих гнилей, пліс-п мій пня, борошнистої роси, сітчастої і гельмінтоспоріозної плямис-іосгі. Норма витрати препарату — 2,0 кг/т. Протруювання викону-і їм я за два-три дні до висівання (10 л води наТт насіння).

'Шщшт Аналоги — відсутні. Комбінований пре-