Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сулм 4 сем..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
443.9 Кб
Скачать

Передмова

Курс “Сучасна українська літературна мова” належить до провідних у лінгвістичній підготовці вчителя-словесника. Третину у ньому займають розділи “Морфеміка”, “Словотвір”, “Морфологія”.

Мета курсу: на основі здобутків сучасної лінгвістики забезпечити фахову теоретико-практичну підготовку філологів, сформувати у них належний рівень граматичної мовленнєвої культури.

Теоретичне значення курсу “Морфології” полягає в тому, що він забезпечує наукове розуміння основних граматичних понять, визначень і категорій кожної частини мови у їх взаємозв’язку та взаємозалежності.

Практичне значення курсу пов’язане з виробленням стійких умінь та навичок виконувати морфемний, словотвірний аналізи, розбір слова як частини мови, а також з умінням застосовувати словоформи у різних видах мовленнєвої діяльності.

Програма словотвір та морфеміка

Словотвір як лінгвістична дисципліна, предметом аналізу якої є способи творення похідних лексичних одиниць і загальні принципи їх мотивації. Зв’язок словотвору з морфологією, лексикологією, синтаксисом.

Морфологічна будова слів. Слово і морфема. Типи морфем. Роль кореневих і афіксальних морфем у формуванні структури слова. Типи афіксальних морфем. Продуктивні і непродуктивні словотворчі афікси (префікси, суфікси).

Поняття про основу слова. Типи основ: неподільна (коренева) й подільна; зв’язана основа. Поняття про твірну основу.

Словотворчий тип як основна одиниця словотвірної системи.

Словотвірна модель.

Основні способи творення слів у сучасній українській літературній мові.

Морфологічне творення слів: афіксальні способи – суфіксальний, нульова суфіксація (безафіксний), префіксальний, суфіксально-префіксальний; основоскладання.

Утворення скорочених і складноскорочених слів (абревіатур).

Морфологічно-синтаксичне творення слів: субстантивація, ад’єктивація, адвербіалізація та ін.

Лексико-синтаксичний і лексико-семантичний способи творення слів.

Зміни в морфемній структурі слів у процесі розвитку української мови: опрощення, перерозклад, ускладнення.

Словотвір як джерело збагачення лексичного складу мови. Принципи словотвірного аналізу слова.

Граматика

Граматика української мови як учення про її морфологічну та синтаксичну будову – про структуру українського слова, про систему словоформ (парадигматику), про будову і типи словосполучень і речень.

Розділи граматики – морфологія і синтаксис. Основні граматичні поняття: граматичне значення, граматична форма, граматична категорія.

Граматичне значення слів у його відношенні до лексичного значення.

Способи вираження граматичних значень слова в сучасній українській літературній мові.

Граматична форма слова. Синтетичні й аналітичні форми слів в українській мові.

Граматична категорія. Система граматичних категорій в українській мові. Морфологічні, синтаксичні категорії. Лексико-граматичні категорії.

Морфологія

Українська морфологія як граматичне вчення про частини мови в українській мові, про властиві їм граматичні категорії, граматичні значення і словоформи.

Частини мови і принципи виділення їх в українській мові на основі категоріального лексичного значення, морфологічних ознак, типової синтаксичної функції й особливостей словотворення.

Повнозначні (самостійні) і неповнозначні (службові) частини мови. Службові слова і морфеми. Вигуки як окрема частина мови. Слова категорії стану і модальні слова як окремі лексико-граматичні розряди слів. Явища переходу слів з однієї частини мови в іншу (загальний огляд).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]