Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

10.Що таке задатки? в якому зв’язку вони перебувають зі здібностями?

Задатки — це морфологічні та функціональні особливості будови мозку, органів чуттів і рухів, які виступають природними передумовами розвитку здібностей. Природні задатки багатозначні. На основі одних і тих самих задатків можуть розвинутися різні здібності, залежно від вимог діяльності. Задатки виявляються у схильності до певного виду діяльності, що є першою ознакою прояву здібностей.

Задатки є необхідною, але не достатньою умовою розвитку здібностей. Якщо, наприклад, людина розумово неповноцінна, то, не зважаючи на найсприятливіші умови, вона, на жаль, навряд чи досягне висот думки. З іншого боку, наявність задатків ще не означає, що вони розів’ються в здібності.

В даний час установлено, що генотип визначає тільки потенційні можливості людини, а середовище і виховання – наскільки ці можливості будуть реалізовані. Варто також врахувати, що і самі задатки багатозначні, й у залежності від діяльності, у яку буде включена людина, можуть розвитися дещо різні здібності. Так, при доброму слуху і почутті ритму одна людина стане композитором, інша – диригентом, третя – виконавцем, а четверта – музичним критиком.

ІІ.Виконати завдання

1.Слова,які характеризують

А)темперамент: багатство міміки, життєрадісність, глибина почуттів, екстравертованість, повільність, сила емоційної реакції, швидка збудливість, швидкість мислення, ініціативність, ригідність, сенситивність,

Б)характер: працьовитість, наполегливість, лінощі, воля, наполегливість, принциповість, вимогливість, неохайність, вразливість, рішучість, оптимізм.

В)здібності: музикальність, кмітливість, бездарність, талановитість, винахідливість, спостережливість, красномовність, зрозумілість

2.Заповнити пропуски

А)Властивості психіки (темперамент) є ті природні властивості, які визначають динаміку протікання психічної діяльності людини.

Б) В основі темпераменту лежить тип нервової системи.

В)Характер не успадковується та не є природженою якістю особливості, він формується і розвивається під впливом умов життя, у процесі виховання й активного взаємозв’язку з навколишнім світом.

Г)Здібності людини- це ті якості особистості, які потрібні для діяльності, забезпечують належне її виконання.

Д)Здібності формуються та проявляються тільки в діяльності.

Е)Задатки можуть більшою чи меншою мірою сприяти розвитку здібностей так само,як суглинок або чорнозем різною мірою сприятливі для розвитку рослин. Але те,що саме виросте з насіння - яблуня або слива-залежить не від ґрунту, а яке насіння було кинуте.

3.Вибрати правильні твердження,обґрунтувати свій вибір

Б)В основі темпераменту лежить тип нервової системи

І.Павлов зазначав, що темперамент є біологічним фундаментом людської особистості, тобто заснований на властивостях нервової системи, пов’язаний з тілобудовою людини, з обміном речовин в організмі.

4.Вибрати твердження, які найбільш повно розкривають наукове розуміння характеру:

А)Характер-це така сукупна психічна властивість людини, яка успадковується і формується в процесі її життєдіяльності

Б)Риси характеру соціально типові і індивідуально своєрідні

5.Твердження,які відповідають науковій психології:

А)Здібності-це вроджені психічні якості особистості, що проявляються в таланті, розумовій обдарованості тощо

В)Здібності-це особистісні утворення, що включають певним чином структуровані знання й уміння людини, сформовані на базі її вроджених задатків і як єдине ціле визначають її можливості в успішному оволодінні технічною стороною тієї чи іншої діяльності.

6.Визначити тип темпераменту Оленки:

Сангвінік.

7. У дітей якого типу темпераменту слід виховувати витримку, спираючись на їхню ініціативність та енергійність?

У дітей з холеричним типом темпераменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]