Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВК КР ТДП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Дніпропетровський університет економіки та права

імені АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ

Кафедра права

Методичні вказівки

щодо виконання курсової роботи

з дисципліни

«Теорія держави і права»

галузь знань 0304 – «Право»

напрям підготовки 6.030402 – «Правознавство»

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 14 грудня 2010 р.

Дніпропетровськ

2011

Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи з дисципліни "Теорія держави і права" / Укладач: Н. В. Бочарова – Дніпропетровськ: ДУЕП ім. А. Нобеля, 2011. – 17 с.

Укладач: Н. В. Бочарова, к. і. н., доцент.

Відповідальний за випуск: Пушкіна О.В., доктор юридичних наук, кандидат історичних наук, доцент, зав. кафедрою права.

З М І С Т

1. Вступ.................................................................................................................................3

2. Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи з теорії держави і права………………………………………………………………………………………..3

2.1 Основні етапи виконання курсової роботи……….…………………........................3

2.2 Закріплення теми і обсяг курсової роботи….............................................................3

2.3 Складання первинного плану-схеми написання курсової роботи………………….3

2.4 Підбір літератури та інших матеріалів і джерел....................................................4

2.5 Вивчення джерел і літератури, відбір матеріалу.....................................................4

2.6 Написання тексту курсової роботи та основні вимоги до її змісту і оформлення……………………………….……………………………………………..…4

2.7 Строки виконання та захист курсової роботи.........................................................6

2.8. Оцінювання курсової роботи…………………...………………..………………….6

3. Тематика курсових робіт ...............................................................................................7

4. Орієнтована структура курсових робіт…….....……....................................................8

5. Перелік рекомендованої літератури……………………………………………...….13

  1. Вступ

Написання курсових робіт – важлива складова частина вивчення курсу «Теорія держави і права». Мета курсової роботи – придбання студентами навичок самостійної роботи з нормативним матеріалом, учбовою і науковою літературою, активізація пізнавальної діяльності, розвиток логічного мислення. Протягом виконання курсових робіт студенти вчаться самостійно мислити, бачити проблеми теорії держави і права в їх науковому висвітленні провідними фахівцями, відпрацьовувати вміння розкривати і самостійно викладати їх суть, а також робити самостійні висновки і використовувати правову термінологію.

2. Методичні вказівки щодо виконання курсових робіт

2.1.Основні етапи виконання курсової роботи

Першим етапом підготовки є вибір теми курсової роботи. Рекомендовані теми наводяться в списку, який додається до даних методичних порад. Другий етап підготовки курсової роботи – це підбір літератури і складання бібліографічного списку. Третій етап – первинне знайомство з учбовою і спеціальною літературою і складання плану – схеми курсової роботи. Четвертий етап – написання тексту роботи на основі зібраних матеріалів і джерел. Написана і оформлена курсова робота представляється на кафедру для регістрації і рецензування. Після знайомства з рецензією студент виправляє помилки, враховуючи зауваження рецензента, готується до захисту роботи.

2.2.Закріплення теми і обсяг курсової роботи

Тема курсових робіт закріпляються за студентами групи згідно з порядковим номером у списку групи, який надається деканатом. Можливий комп’ютерний і рукописний варіанти. При комп’ютерному варіанті використовується 14 шрифт, 1,5 інтервала. В рукописному варіанті писати потрібно без помилок і виправлень, скорочення слів неприпустиме. Обсяг курсової роботи не менш як 25 форматних аркушів. Бажано мати додаток з текстами використаних законодавчих документів або біографічні відомості про конкретних теоретиків держави і права. Структура роботи складається з вступу, декількох розділів та висновків. До тексту додається список використаної літератури з зазначенням автора, назви праці, де і коли вона видана. Юридичні джерела мають бути перелічені спочатку списку з вказівкою необхідних реквізитів.

2.3.Складання первинного плану-схеми написання курсової роботи

Після первинного знайомства з учбовою та спеціальною літературою складається план, який узгоджується з викладачем. План повинен містити не менш як 4 пункти, які відображають головні ідеї змісту курсової роботи. Викладання матеріалу в подальшому повинно вестися у логічній і хронологічній послідовності згідно з пунктами плану. Враховуючи, що курсова робота з теорії держави і права є першим досвідом для студентів в написанні вузівської курсової роботи, до методичних порад включений орієнтовні плани до кожної теми роботи. Студент користуючись орієнтованим змістом може внести в нього зміни і доповнення, зокрема, кожний розділ можливо розгорнути на більш дрібні підрозділи.

2.4.Підбір літератури та інших матеріалів і джерел

В кінці методичних рекомендацій наведен список рекомендованої літератури для підготовки курсових робіт. На цій основі студент відбирає декілька найменувань публікацій, які допоможуть йому почати роботу над курсовою роботою. Крім того, студент має нагоду самостійно проводити пошукову роботу щодо літератури і джерел. Перш за все він знайомиться з матеріалами систематичного каталогу бібліотеки ДУЕП, може звернутися за консультацією до довідково-бібліографічного відділу бібліотеки, а в разі потреби замовити необхідну літературу в інших бібліотеках міста. Слід зазначити, що пошук літератури і джерел – це важливий творчий процес. Слід переглянути каталоги не тільки розділу “Теорія держави і права”, а й “Історія правових і політичних вчень”, “Всесвітня історія”, “Історія держави і права”. При складанні бібліографії доцільно записувати інформацію про необхідні видання на окремих картках. В подальшому це дає можливість систематизувати літературу по тематичному, алфавітному або хронологічному принципу. Крім підручників і монографічної літератури студентам слід використовувати інформацію з наукових юридичних журналів, які є в бібліотеці ДУЕП: „Право України”, „Юридична Україна”, „Підприємництво, господарство і право”, „Бюлетень Міністерства юстиції”, „Правоведение”, „Государство и право”, „Вісник Конституційного суду України”, „Вісник Академії правових наук України”. Використання матеріалів юридичної еріодики суттєво підвищує якість курсової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]