Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-КП-плани сз.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Задача № 4

Васильєв купався в озері у 40 метрах від берега, тримаючись за автомобільну камеру, заповнену повітрям. Коли до нього став підпливати незнайомець (яким виявився Крамар), Васильєв попередив його, що не вміє плавати і просив близько до нього не підпливати. Однак, Крамар, намагаючись пошуткувати, підплив до Васильєва і схопився за камеру. Внаслідок різкого поштовху камера перевернулася і обидва плавці погрузилися у воду. Після цього Крамар винирнув і поплив до берега, а Васильєв потонув.

Ознайомтеся зі змістом статей 115-119 КК.

Визначте:

  • об`єктивну сторону та всі її ознаки;

  • наслідки та їх вплив на межі відповідальності Крамара;

  • вид складу злочину за конструкцією.

Задача № 5

15-річний Оборський познайомився з раніше судимим Косенком, який запропонував допомогти групі його “добрих знайомих” розібратися з одним боржником. Оборський погодився лише після довгих умовлянь і обіцяння вільного, веселого життя. Він у складі групи вчинив декілька нападів на інкасаторів, під час яких двох з них було вбито і викрадено грошей на суму, яка становить 350 тис. грн.

Оборського засуджено за бандитизм.

Ознайомтеся зі змістом статей 113, 257, 294, 115, 187 КК.

Визначте:

  • об`єктивну сторону діянь Оборського та її ознаки;

  • об`єктивну сторону діянь Косенка та її ознаки;

  • наслідки діянь Оборського та Косенка і їх вплив на межі відповідальності;

чи вірно вирішено справу і обґрунтуйте своє рішення.

Тема 7. Суб’єктивна сторона злочину

Практичне заняття № 1 – 2 год.

До практичного заняття необхідно письмово вирішити наступні задачі. Задача № 1

14-річний Савченко підмовив 13-річного Томова взяти з дому мисливську рушницю його батька та боєприпаси до неї з метою постріляти. На що той погодився. В лісі вони зробили кілька пострілів по деревам, а потім вийшли до озера, в якому купалися їх знайомі. Савченко запропонував Томову налякати їх пострілом з рушниці по воді у напрямку купальників. Томов погодився і з відстані 50 метрів зробив постріл по воді в бік купальників. Пострілом було поранено у голову неповнолітнього К., який через неділю помер у лікарні від ускладнення, що сталося від попадання у кров пораненого інфекції, яка містилася у ставковій воді.

Визначте:

  • суб`єктивну сторону діянь Савченка та Томова;

  • форму вини та цілі, які переслідував кожен із них;

  • ставлення до наслідків та його значення для кваліфікації дій Савченка і Томова.

Задача № 2

Димитров з метою помститися директору ПП Томенку за те, що дружина його покинула і пішла жити до Томенка, заклав у його автомобіль, що знаходився на стоянці, вибуховий пристрій. Коли Томенка та його водій Морев сіли у автомобіль, а останній увімкнув запалювання, пролунав вибух, від якого Морев загинув, а двом перехожим були завдані тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження. Автомобіль Томенка було знищено, чотири автомобілі, що знаходились на стоянці, зазнали значних пошкоджень. Томенко отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Визначте:

  • суб`єктивну сторону діяння Димитрова;

  • мету і мотив його дій;

  • емоційний стан та його вплив на відповідальність Димитрова.