Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗЕД метод. рек.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
501.76 Кб
Скачать

Тема 11. Зовнішньоекономічний договір.

Однією із найважливіших проблем у процесі здійснення експортно-імпортних операцій є підготовка і укладення зовнішньоекономічного контракту. При цьому, слід уявити тактику і стратегію проведення переговорів при укладенні зовнішньоекономічного договору, а також загальні положення міжнародного і вітчизняного законодавства про зовнішньоекономічні контракти.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність». Зміст та структура зовнішньоекономічного контракту повинна відповідати базисним умовам міжнародних контрактів. Ці умови визначені в такому документі як «Інкотермс», який є міжнародним стандартом при укладанні договорів.

Велике значення при укладенні контрактів має ціна товару або послуг, яки надаються. Тому окремим питанням при розгляді теми повине стояти ціна товару та загальна вартість контракту.

Провідна ідея теми: навчити студентів правилам укладення зовнішньоторговельного договору купівлі-продажу через вивчення базисних умов контрактів, а також уявлення про зміст та структуру зовнішньоекономічного контракту.

Тема 12. Транспортне забезпечення зовнішньоторговельних операцій

Основна мета транспортного забезпечення ЗЕД – своєчасне доставляння вантажу в якісному стані в кінцевий пункт призначення. Зрозуміло, що воно починається з визначення та вибору того чи іншого виду транспорту, що в свою чергу залежить вид виду вантажу, відстані і маршруту перевезення. Розкриттю цих питань треба приділити особливу увагу.

Потім слід зосередитися на характеристиці окремих видів перевезень: морські, залізничні, автомобільні, повітряні, контейнерні перевезення та використання трубопровідного транспорту.

Розглядаючи морські перевезення увагу треба зробити на характеристиці трапового та лінійного судноплавства, надати поняття коносаменту та його видам.

Треба слухачів ознайомити з документами, яки оформлюються при різних видах перевезень. Окремо треба звернути увагу на діяльність транспортно-експедиторських підприємств.

Провідна ідея теми: розкрити роль і місце транспорту у забезпеченні зовнішньоекономічної діяльності, показати можливості використання новітніх досягнень науки і техніки для впровадження вдосконалених транспортних засобів та раціональних технологій перевезень.

Тема 13. Регулювання міжнародної економічної діяльності

З початку слід зупинитися на характеристиці загальних засад та принципів регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Це регулювання здійснюється з метою забезпечення збалансованості економіки та рівноваги внутрішнього ринку України; створення найбільш сприятливих умов для залучення економіки України в систему світового поділу праці та її наближення до ринкових структур розвинутих зарубіжних країн.

Потім треба розглянути сутність регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Особливу увагу слід приділити заходам, що спрямовані на розвиток ЗЕД.

Звісно, що для регулювання ЗЕД потрібно мати органи, яки займалися такими справами. Таки органи поділяються на національні та міжнародні органи регулювання зовнішньоекономічної діяльності. До національних відносять державні органи як законодавчої, так і виконавчої влади, а також місцеві органи влади. Слід зазначити, що кожний із органів державного регулювання виконує тільки йому делеговані функції в даній системі управління. Крім державних органів регулюючи функції виконують і недержавні органи, такі як: товарні, фондові, валютні біржі, торгово-промислові палати. Міжнародне регулювання здійснюють світові торговельні, фінансові організації, такі як: СОТ, міжнародні банкові установи та інші.

Особливе місце в темі займає характеристика методів регулювання ЗЕД. Тут слід зупинитися на тарифних (економічних) методах регулювання, а також на організації та основних заходах нетарифного (адміністративного) регулювання ЗЕД. На конкретних прикладах бажано показати участь держави, зокрема України, у зовнішньоторговельних операціях.

Не можна забути про різні перепони, які зустрічаються на шляху регулюючих процесів, таких як: технічні бар’єри, кількісні та валютні обмеження вивезення чи ввезення товарів, обмеження, пов’язані з механізмом платежів, адміністративні формальності.

Провідна ідея теми: показати необхідність та інструментарій для проведення регулюючих заходів у зовнішньоекономічної діяльності. Різнобічна система використання методів управління зовнішньоекономічними зв’язками дає можливість державі ефективно реалізовувати економічні інтереси у світовій системі господарювання.