Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd-2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Нормативний рівень зміст теми за програмою

  • Частинна варіація факторів виробництва. Виробнича функція з одним змінним фактором та її графічне відображення. Феномен «згасання» виробничої функції. Правило спадної віддачі (продуктив­ності) змінного фактора виробництва. Еластичність виробництва: поняття, методика обчислення показників, діапазон змін. Обгрунтування управлінських рішень щодо розширення та згортання виробництва.

  • Ізоквантна варіація факторів виробництва. Виробнича функція з двома змінними факторами. Крива однакового продукту (вироб­ничої байдужості) — ізокванта. Карта ізоквант. Заміщеність факторів виробництва. Гранична норма технічного взаємозаміщення. Доповнюваність, подільність, мобільність та інтенсивність використання факторів виробництва.

  • Пропорційна варіація факторів виробництва. Збільшення випуску за рахунок пропорційного нарощування обсягів ресурсів. Постійна (стала), спадна та зростаюча віддача від масштабу. Графіки віддачі від масштабу однорідних виробничих функцій. Причини зростаючого та спадного ефекту від масштабу. Еластичність масштабу та її взаємозв’язок з еластичністю виробництва.

  • Оптимум виробника та ізоклинна варіація факторів. Вибір ком­бінації виробничих факторів за критеріями мінімізації витрат чи максимізації випуску. Умови комбінації (взаємозаміщення) факторів. Лінія однакових витрат — ізокоста; карта ізокост. Спільний графік однакового продукту та однакових витрат. Траєкторія розширення виробничої діяльності фірми у коротко- та довгостроковому періодах. Межі розширення виробництва у короткостроковому періоді. Оптимальний шлях розвитку в довгостроковому періоді. Ізоклинна варіація факторів виробництва. Зміна цін на ресурси. Ефекти взаємозаміщення та випуску. Концепція Х-фактора (Х-ефек­тивності).

Методичні вказівки до самостійного опрацювання матеріалу

Найзмістовніше теорія виробництва викладена в [1, гл. 7], [2, гл. 1], [12, гл. 8], [13, т. 1. гл. 6]. Доступне викладення окремих питань теми можна знайти в [3, гл. 6], [7, гл. 6], [8, гл. 5], [15, гл. 5]. Самостійне вивчення деяких нормативних складових теми (пропорційна та ізоклинна варіації факторів виробництва, еластичність мас­штабу, ін.) ускладнене через відсутність цього матеріалу в багатьох базових підручниках. Проте скласти уявлення про варіацію факторів, еластичність виробництва, типологію виробничих функцій мож­на за [2, гл. 1], [35, гл. 2, 3], [36, ч. II, гл. 1].

Питання впливу технічного прогресу на вигляд ізоквант і вибір оптимального шляху росту, розкладення загального ефекту від зміни ціни ресурсу на ефект заміщення та ефект випуску, концепція Х-ефективності, подібність і відмінність теорій виробництва та споживання викладено в [1, гл. 7], де широта розгляду питань поєднується з належною мірою глибини.

У результаті вивчення теми студент повинен

знати поняття (додатково до переліку основних термінів, наведених у розділі «Базовий рівень»): еластичність виробництва, еластичність взаємозаміщення, еластичність масштабу, частинна, ізоквантна, пропорційна варіація факторів виробництва, ефект заміщення, ефект випуску, Х-фактор, Х-ефективність, економія від збільшення масштабів виробництва;

розуміти: зв’язок між варіаціями факторів виробництва, обсягом випуску продукції, еластичністю виробництва, еластичністю взаємо­заміщення та еластичністю масштабу; умови вибору комбінації виробничих факторів за критерієм мінімізації витрат чи максимізації випуску, межі розширення виробництва у короткостроковому періо­ді та оптимальний шлях його розвитку в довгостроковому періоді;

вміти: виконувати техніко-економічні розрахунки, пов’язані з аналізом та обгрунтуванням управлінських рішень щодо розширення та згортання виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]