Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юрченко Методичка НЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
340.99 Кб
Скачать

62

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

Методичні вказівки

до семінарських занять та самостійного вивчення

курсу «Національна економіка»

для студентів факультету економіки та управління

денної та заочної форми навчання

2011

Методичні вказівки до семінарських занять та самостійного вивчення курсу «Національна економіка» для студентів факультету економіки та управління денної та заочної форми навчання / Укл.: д.е.н. Прушківський В.Г., к.е.н. Афендікова Н.О., ст. викл. С.І. Домбровська, к.н. з держ. упр. Юрченко В.І. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2011. – 62 с.

Укладачі:   Прушківський В.Г., доктор економічних наук, завідувач кафедри економічної теорії та підприємництва ЗНТУ

Афендікова Н.О., кандидат економічних наук,

доцент кафедри економічної теорії та підприємництва ЗНТУ

Домбровська С.І., старший викладач кафедри економічної теорії та підприємництва ЗНТУ

Юрченко В.І., кандидат наук з державного управління, старший викладач кафедри економічної теорії та підприємництва ЗНТУ

Рецензент: Палій В.В, кандидат економічних наук, доцент, кафедри економічної теорії та підприємництва ЗНТУ

Відповідальний

за випуск: Прушківський В.Г., доктор економічних наук, завідувач кафедри економічної теорії та підприємництва ЗНТУ

Затверджено на засіданні

економічної теорії та підприємництва ЗНТУ

Протокол № 10 від 18.05.2011 р.

Тема 1. Національна економіка: загальне та особливе

Лекції – 4 год.

Семінари – 2 год.

Сам. роб. – 14 год.

План заняття

  1. Наукові основи формування та розвитку національної економіки.

  2. Національна економіка, її структура та розвиток.

  3. Глобалізація та її вплив на розвиток національної економіки.

  4. Цілі національного економічного розвитку: загальноекономічні та специфічні.

  5. Державна незалежність України – новий етап у формуванні та розвитку національної економіки.

Теми рефератів

  1. Сучасна економічна наука як синтез класичної політичної економії, кейнсіанства, неокласичного та інституціонально-соціологічного підходів.

  2. Специфічні риси економіки України.

  3. Особливості використання міжнародного стандарту – СНР-93 в оцінці основних показників економічного розвитку у статистичному обліку України.

  4. Проблема достовірності макроекономічних показників в Україні.

  5. Економіка національних господарств та їхні типи.

Понятійний апарат

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – макроекономічний показник статистики народного господарства, котрий розраховується, як сукупна вартість кінцевої продукції підприємств, галузей матеріального виробництва і сфери послуг, що розміщені на території України.

Валовий національний продукт (ВНП) – дохід, який охоплює вартість товарів та послуг, вироблених національними суб’єктами за рік, незалежно від їх територіального розміщення.

Виробнича інфраструктура – сукупність галузей економіки, що обслуговують виробництво.

Відкрита економіка – економічна система, де розвивається спеціалізація виробництва товарів і послуг, в яких країна досягає найбільших успіхів, і здійснюються їхні вільний експорт та імпорт.

Галузева структура національної економіки – розподіл національної економіки на галузі.

Галузі – якісно однорідні групи господарських одиниць, що виконують в процесі суспільного відтворення однакові за соціально-економічним змістом функції.

Глобалізація – галузь науки, що займається планетарними проблемами сучасності та майбутнього цивілізації людства.

Екогомологія – наука про органічну єдність людини та довкілля, господарства та батьківщини.

Економічні відносини – сукупність відносин між людьми відносно виробництва, розподілу, обміну та споживання економічних благ.

Економічна політика держави – система соціально-економічних ідей та цілей розвитку країни, основні завдання, способи їх досягнення, діяльність органів державної влади та управління відносно їх реалізації.

Економічна свобода – широта економічної поведінки суб’єктів господарювання при виборі форм власності та сфери докладання своїх зусиль, здібностей, знань, професії, способів розподілу доходів, споживання матеріальних благ.

Економічна система – сукупність упорядкованих і скоординованих видів економічної діяльності суб’єктів господарювання в процес виробництва, обміну, розподілу та споживання економічних благ.

Економічний потенціал суспільства – здатність держави забезпечити достатній рівень виробництва та добробуту населення.

Ендогенізація економіки – активізація внутрішніх факторів і зменшення негативного впливу зовнішніх факторів на соціально-економічний розвиток країни.

Національна економіка – конституційна, економічно та організаційно єдина система взаємопов’язаних галузей і сфер діяльності людей, яка характеризується відповідною пропорційністю та взаємозумовленим розміщенням на обмежений державними кордонами території.

Національне багатство – сукупна вартість створених і нагромаджених нацією за весь період її розвитку матеріальних і духовних вартостей: це сукупність ресурсів країни (економічних активів), необхідних для виробництва товарів, надання послуг і забезпечення життєдіяльності людей.

Національні рахунки – вид балансів, котрі відображають систему взаємопов’язаних параметрів, що характеризують виробництво, розподіл, обмін та споживання національного продукту та національного доходу.

Національно-економічне мислення – пізнання господарських законів і усвідомлення всіма громадянами того, що зростання добробуту залежить від їхньої працездатності, професіоналізму, національно-державного патріотизму, від створених ними конституційних засад держави, економіки, законодавчих актів господарювання.

Перехідна економіка – економічна система країни, яка здійснює перехід від одного способу виробництва до іншого.

Предмет національної економіки – сукупність ресурсних, економічних, національних і соціальних чинників, які визначають відмінні риси національної економіки і специфіку її функціонування.

Синергетика – наука, яка вивчає загальні закономірності утворення та розпаду впорядкованих структур в складних нерівноважних системах будь-якої природи.

Соціальна інфраструктура – сукупність галузей економіки, що безпосередньо впливають на розвиток людини, задовольняючи її соціальні та духовні потреби.

Система національних рахунків – сукупність прийомів за допомогою яких розраховується система взаємопов’язаних макроекономічних показників.

Тіньова економіка – сукупність необхідних і протизаконних, нелегальних видів діяльності, ухилення від сплати податків, виробництво заборонених видів продукції та послуг.

Чистий економічний добробут - показник загального рівня якості життя та добробуту в країні, запропонований У. Нордхаусом і Дж. Тобіном, який покликаний скорегувати величину ВНП, включаючи в нього нематеріальні форми багатства: використання вільного часу для підвищення рівня освіти, виховання дітей, і т. ін.