Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекціі ОСНОВИ КОНСТР.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Лекція 2. Тема 1.2.

Ступінь рухливості

Кількість ведучих ланок відповідає ступеню рухливості механізму , тобто ступеню його свободи відносно стояка. Ступінь рухливості визначається згідно рівняння Чебишева (1869 р.)

,

де - кількість рухливих ланок плоского механізму, - кількість кінематичних пар п'ятого класу, - кількість кінематичних пар четвертого класу.

Кінематичною схемою механізму називається умовне зображення механізму в масштабі (м/мм) у якому дотримані лише ті розміри ланок, які впливають на кінематику механізму. На кінематичних схемах шарнірно-важільних механізмів використовують умовні позначення, основні з яких наведені на рис. 1.7.

Стійка

Ланка з однією кінематичною парою

Ланка з двома кінематичними парами

Ланки з трьома кінематичними парами (базисні)

Кінематичний ланцюг.

Поступальні пари

Ланки, які перетинаються

Рис. 1.7

Положення механізму, у якому при заданому русі вхідних ланок положення вихідних є невизначеним називається мертвими положеннями (рис.1.8).

Рис. 1.8 Мертве положення механізму

Тема 1.3. Структурна класифікація

Однією з розповсюджених класифікацій плоских шарнірних механізмів з парами -го класу є структурна класифікація, запропонована І.І.Артоболевським на основі ідей А.В.Ассура. Відповідно до цієї класифікації механізми поєднуються в класи від першого й вище згідно структурних ознак. Механізм першого класу складається із ведучої ланки та стійки, з'єднаних кінематичною парою п'ятого класу; механізми більш високих класів утворюються послідовним приєднанням до механізму першого класу кінематичних ланцюгів, що не змінює ступеня рухливості цього вихідного механізму, тобто таких, які мають ступінь рухливості, рівній нулю. Ланки й зв'язки, які входять до складу механізму, але не впливають на його кінематику називаються пасивними або зайвими (рис. 1.9).

Рис. 1.9 Приклад пасивної ланки

Структурний синтез механізму

Структурна схема – це умовне зображення механізму, що містить стійку, рухливі ланки і кінематичні пари, на якому показано їхнє взаємне розташування без урахування співвідношень розмірів ланок.

Найпростіший початковий механізм – це такий механізм, подальший поділ якого на складові неможливий без порушення його основної функції – передачі руху (рис. 1.10).

Рис. 1.10 Початковий механізм

До найпростішого механізму приєднуються структурні групи, так звані групи Ассура (рис. 1.11).

+

=

Рис. 1.11

Структурною групою або групою Ассура називається відкритий кінематичний ланцюг, ступінь свободи якого, щодо елементів зовнішніх кінематичних пар дорівнює нулю. При цьому група не повинна розкладатися на більш прості, які відповідали б цій умові.

За Ассуром до груп I й II класів відносяться такі, які не мають контурів, що змінюються, і відрізняються тим, що групи II класу виключають базисні ланки, які з’єднуються також з іншими базисними ланками. Групи III класу мають один контур, що змінюється, IV – два контури, що змінюється. Порядок групи визначається числом повідців.

За Артоболевським клас групи визначається числом шарнірів у найбільш складному замкнутому контурі, порядок групи визначається кількістю шарнірів, якими группа приєднується до механізму. Групи II класу 2 порядку запропоновано поділити на 5 видів.

вид 1

вид 2

вид 3

вид 4

вид 5

Порядок і клас механізму визначається порядком і класом найбільш складної структурної групи, яка входить до складу механізму.