Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ТЕХНІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ РОЗРОБКИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Знаходимо температури корпуса, зони та повітря за наступними формулами:

, (3.18)

де ТП – середня температура повітря всередині корпусу;

ТС – температура навколишнього середовища (К).

.

Аналогічно знаходимо температуру корпуса:

, (3.19)

.

Температуру нагрітої зони визначаємо за формулою:

, (3.20)

.

Температурний режим окремих теплонавантажених елементів залежить в першу чергу, від питомої розсіювальної потужності елемента:

, (3.21)

і питомої розсіювальної потужності зони.

Питома розсіювальна потужність елемента розраховується за формулою (3.21):

.

Виходячи з цього перегрів поверхні елемента визначається залежністю:

. (3.24)

.

А перегрів навколишнього середовища, що оточує елемент рівний:

. (3.25)

.

Температура поверхні елемента визначається із співвідношення:

, (3.26)

Відповідно до цього температура навколишнього середовища, що оточує друковану плати з елементами визначається:

, (3.27)

.

З вище проведених розрахунків видно, що існує перегрів складових частин пристрою. Тому для нормальної роботи пристрою, необхідне примусове охолодження пристрою та окремих складових.

ВИСНОВКИ

В даній курсовій роботі було проведено дослідження ППЗЧ заводу Orion, а також трасування та компонування друкованої плати з підвищеною термостабільністю. В першому розділі виконано обґрунтування вибору схеми такого підсилювача та опис роботи і особливостей схеми.

У другому розділі проведено широкий аналіз схеми електричної принципової ППЗЧ, його елементної бази, визначення умов експлуатації. Для підтвердження працездатності схеми у другому розділі було проведено комп’ютерне моделювання схеми ППЗЧ за допомогою пакету програм OrCAD 9.2. Дана програма дозволила скласти схему електричну принципову з наявних в базі елементів та провести моделювання перехідних процесів, які відбуваються в схемі при дії імпульсних сигналів, і моделювання за змінним струмом, тобто визначення амплітудно-частотної характеристики схеми. Даний аналіз показав задовільні результати, смуга пропускання ППЗЧ є достатньою для роботи із звуковими сигналами.

У третьому розділі проведено розробку друкованої плати ППЗЧ, а саме визначення класу точності друкованої плати – ІІІ клас. На основі розрахунку площі і габаритів друкованої плати обрано розміри плати 80х80 мм. За матеріал для виготовлення підкладки друкованої плати було взято склотекстоліт фольгований 2-сторонній, марки СФ-2-35-2, який має товщину фольги 35 мкм, товщину матеріалу з фольгою 2 мм. Маса усього пристрою склала 57 г. Із аналізу елементної бази та габаритів друкованої плати взято розміри корпуса пристрою таких розмірів: довжина 90 мм, ширина 90 мм, висота 33 мм.

З урахуванням струмів живлення схеми було обрано товщину друкованого провідника 0,25 мм. А розрахунок теплового режиму друкованої плати показав, що необхідне примусове охолодження плати для нормального функціонування пристрою.

Дана друкована плата може бути виготовлена для подальшої експлуатації з урахуванням розрахованих у курсовій роботи параметрів.