Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ghid teza de an si licenta nou.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Ghidul pentru elaborarea tezelor de licenţă pentru ciclul universitar de licenţă

Teza licenţă la specialitatea Jurnalism poate fi de 2 tipuri: teză academică şi teză de creaţie

a. Teza academică

Teza de licenţă academică va avea în vizor o problemă din domeniul presei scrise, radioului, tv, agenţiilor de ştiri sau jurnalismului on-line, care vizează practicile curente din domeniu din Republica Moldova şi (sau) străinătate.

În primul capitol se va face o prezentare a viziunilor cercetătorilor autohtoni şi din străinătate asupra problemei, enunţând criteriile de bază care vor fi aplicate în studiul de caz. Prezentarea va fi de natură analitică, autorul tezei de licenţă urmând să dea o apreciere (pozitivă sau negativă) viziunilor cercetătorilor.

Al doilea capitol este studiul de caz, care presupune o cercetare a stării de lucruri din jurnalismul autohton sau internaţional. Studiul de caz se va realiza conform anumitor parametri temporali (perioadă de timp) şi spaţiali (presa locală, naţională, internaţională), tipuri de instituţii media (analiza comparată a aceluiaşi tip de media – 2-3 publicaţii periodice, 2-3 posturi de radio, tv etc.) şi în baza unor criterii bine delimitate.

Studiile de caz vor fi formulate astfel încât să asigure dezvăluirea complexă a problemei de cercetare, sintetizarea practicilor profesionale curente, argumentarea viziunii studentului asupra fenomenului cercetat.

Teza de licenţă în acest format va cuprinde:

Introducere – 3-5 pagini

Prezentarea estimativă a resurselor bibliografice la problema cercetată – 10-15 pagini.

Studiile de caz – 30-35 pagini

Concluzii şi recomandări – 3-5 pagini

Bibliografia

Anexe

b. Teză de creaţie

Teza de creaţie reprezintă un studiu analitico-practic, realizat în baza creaţiei jurnalistice proprii a autorului.

În primul capitol se va face o prezentare a viziunilor cercetătorilor autohtoni şi din străinătate asupra problemei, enunţând criteriile de bază care vor fi aplicate în studiul de caz. Prezentarea va fi de natură analitică, autorul tezei de licenţă urmând să dea o apreciere (pozitivă sau negativă) viziunilor cercetătorilor.

Al doilea capitol va cuprinde referinţe asupra actului de creaţie, inclusiv asupra abilităţilor necesare pentru realizarea muncii respective de creaţie şi se va axa pe un set de materiale de autor, relevante pentru abordarea problemei enunţate, inserate în presa scrisă, difuzate la radio, tv sau de agenţia de ştiri.

Tezele de creaţie vor avea în obiectiv probarea competenţelor profesionale

ale studentului pe post de reporter.

Teza de licenţă in acest format va cuprinde:

Introducere – 3-5 pagini

Prezentarea estimativă a resurselor bibliografice la problema cercetată şi argumentarea oportunităţii valorificării sectorului profesional – 10-12 pagini.

Studiu de caz - 20-25 pagini

Concluzii şi recomandări – 3-5 pagini

Bibliografia

Anexe

Arhitectonica lucrării:

Foaie de titlu (vezi Anexa 1)

Cuprins (vezi Anexa 2)

Introducere (vezi Anexa 3)

Două capitole

Concluzii şi recomandări (vezi Anexa 4)

Bibliografia (vezi Anexa 5)

Anexe (în caz de necesitate)

Introducere. În Introducere este prezentată tema şi descrisă pe scurt strategia de investigare a ei. Ea trebuie să prezinte o imagine succintă a studiului actual in sfera tematicii abordate. Introducerea va fi structurată în felul următor:

- Actualitatea temei

- Scopul şi obiectivele

- Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific al lucrării (metode de cercetare)

- Gradul de studiere a temei investigate (expunerea autorilor şi a literaturii din domeniu)

- Noutatea temei investigate

- Structura lucrării.

Corpul lucrării. Teza de licenţă va fi concepută din cel puţin 2 capitole:

- primul - de natură teoretică - va conţine istoriografia problemei cercetate – viziunile diverşilor savanţi şi jurnalişti.

- al doilea – de natură practică – va reprezenta un studiu de caz al situaţiei din jurnalismul autohton sau internaţional, executat în baza criteriilor teoretice enunţate în capitolul anterior.

Nota bene:

1. Citatele sunt elemente obligatorii ale corpului lucrării. Trimiterile se vor face în subsolul paginii şi vor include: numele, prenumele autorului, titlul studiului, oraşul, editura, anul apariţiei, numărul paginii. Exemplu: Stepanov Georgeta. Introducere în studiul jurnalismului. Chişinău: CEP USM, 2010, p. 23.

2. Diagramele, tăbliţele, imaginile care nu depăşesc 0,5 pagină pot fi incluse în corpul lucrării. Cele care depăşesc acest volum vor fi incluse în Anexe.

Concluziile. Concluziile trebuie să fie clare, concise şi coerente. De asemenea,

ele trebuie să cuprindă un set de recomandări, menite să îmbunătăţească starea de lucruri din domeniul cercetat.

Anexe. Anexele se ataşează la lucrare in cazurile în care se consideră oportun, precum şi pentru a sprijini demersul ştiinţific intreprins. Se recomandă ca ponderea anexelor raportată la numărul total de pagini al lucrării să fie maxim 20%. De asemenea, graficele, tabelele şi imaginile nu trebuie să substituie textul tezei, ci trebuie să fie doar o completare a acestuia.

Bibliografia. Va fi structurată în ordine alfabetică, iniţial studiile în grafie latină (autohtone, străine, traduse), apoi studiile în grafie chirilică, ulterior publicaţile periodice şi în fine resursele web.

Parametrii tehnici

• Format pagină: A4 (21,0 x 29,7 cm)

• Margini: sus (top) 2,5 cm, jos (bottom) 2,5 cm, stânga (left)

3 cm, dreapta (right) 1 cm.

• Font: Times New Roman, mărimea corpului de literă va fi de 14 puncte (size). Textul va fi imprimat la un rând şi jumătate (1,5 lines); notele de subsol vor fi culese la un singur rând (single), cu corp de literă 10.

Nu se acceptă ca un text să fie editat cu efecte vizibile (de natură grafică). În textul lucrării nu se admite utilizarea caracterelor aldine (bold). Pentru evidenţierea titlurilor de monografii, studii, publicaţii, articole de presă se admite utilizarea caracterului italic (cursiv)

Nota bene: Nota finală pentru teză este formată din: nota pentru conţinutul tezei, nota pentru prezentare şi nota pentru tehnoredactare.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]