Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 5 ТН новая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Достоїнства компресійних теплових насосів

Головне достоїнство цього типу теплових насосів — їх висока ефективність, найвища серед сучасних теплових насосів. Співвідношення підведеної ззовні і перекачаній енергії у них може досягати 1:3 — тобто на кожен джоуль підведеної енергії із зони охолодження буде відкачано 3 Дж тепла — порівняєте з 0.5 Дж у елементів Пельте! При цьому компресор може стояти окремо, і вироблене їм тепло (1 Дж) необов'язково відводити в зовнішнє середовище в тому ж місці, де віддаються 3 Дж тепло, відкачане із зони охолодження.

До речі, існує та, що відрізняється від загальноприйнятої, але дуже цікава і переконлива теорія термодинамічних явищ. Так от, один з її виводів полягає в тому, що робота по стискуванню газу в принципі може складати лише близько 30% від його загальної енергії. А це означає, що співвідношення підведеної і перекачаної енергії 1:3 відповідає теоретичній межі і при термодинамічних методах перекачування тепла не може бути поліпшено в принципі. Втім, деякі виробники вже заявляють про досягнення співвідношення 1:5 і навіть 1:6, і це відповідає дійсності — адже в реальних холодильних циклах використовується не просто стискування газоподібного холодагенту, але і зміна його агрегатного стану, і саме останній процес є головним...

Недоліки компресійних теплових насосів

До недоліків цих теплових насосів можна віднести, по-перше, само наявність компресора, що неминуче створює шум і схильного до зносу, а по-друге, необхідність використання спеціального холодагенту і дотримання абсолютної герметичності на усьому його робочому шляху. Втім, побутові компресійні холодильники, безперервно працюючі по 20-30 років без якого-небудь ремонту, — зовсім не рідкість. Ще одна особливість — досить висока чутливість до положення в просторі. На боці або вверх ногами навряд чи запрацює і холодильник, і кондиціонер. Але це зазвичай пов'язано з особливостями конкретних конструкцій, а не із загальним принципом роботи.

Як правило, компресійні теплові насоси і холодильні установки проектуються з розрахунку на те, що на вході компресора увесь холодагент знаходиться в пароподібному стані. Тому попадання на його вхід рідкого холодагенту, що не випарувався, приведе до гідравлічного удару в компресорі і поломці агрегату. Причиною такої ситуації може бути як знос апаратури, так і занадто низька температура конденсатора — холодагент, що поступає у випарник, занадто холодний і випаровується занадто в'яло. Для звичайного холодильника така ситуація може виникнути, якщо намагатися його включити в дуже холодному приміщенні (наприклад, при температурі близько 0°З і нижче) або якщо він тільки що внесений в нормальне приміщення з морозу. Для працюючого на обігрів компресійного теплового насоса це може станеться, якщо намагатися відігріти їм проморожене приміщення при тому, що на вулиці теж холодно. Не дуже складні технічні рішення усувають цю небезпеку, але вони здорожують конструкцію, а при штатній експлуатації масової побутової техніки в них немає нужди — такі ситуації не виникають.