Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивльне право Украни акад курс ЯМ Шевченко Т...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

§ 1. Поняття і зміст договору підряду

Договір підряду, регламентований главою 61 ЦК України, є традиційним цивільно-правовим договором, регулювання якого за останній час не зазнало істотних змін.

Потрібно звернути увагу на істотну новелу нового ЦК України, що полягає у виділенні окремого виду договорів на надання по­слуг, які раніше охоплювалися нормами договору підряду. Слід за­значити, що традиційно договір підряду розглядався як договір, спрямований на досягнення (виготовлення, перетворення, віднов­лення, навіть знищення та ін.) конкретного матеріалізованого ре­зультату (об'єкта), однак за відсутності окремого виду договору відносини з виконання робіт і надання послуг (туристичних, ме­дичних, аудиторських тощо), навіть якщо вони і не мали на меті створення матеріалізованого об'єкта, регулювалися нормами дого­вору підряду.

91

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

Глава 11. Договір підряду

Процес обміну матеріальними цінностями у цивільному обігу опосередковується з правової точки зору двома групами угод:

                  1. обмін речами незалежно від того, діяльністю кого вони створе­ ні, — такі угоди опосередковуються зобов'язаннями з оплатної реа­ лізації майна (договори купівлі-продажу, міни, поставки тощо);

                  1. обмін результатів праці — такі відносини опосередковуються окремим видом зобов'язань — з проведення робіт, до яких і нале­ жить договір підряду.

Характерні ознаки договору підряду та його розмежування з іншими видами договорів. За договором підряду відповідно до ст. 837 ЦК України підрядник зобов'язується на свій ризик викона­ти певну роботу за завданням замовника, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Законодавство та підприємницька практика розрізняють декіль­ка різновидів договору підряду. До них, зокрема, належить як влас­не підряд, так і побутове замовлення, підряд на капітальне будівни­цтво, підряд на виконання проектних та пошукових робіт, підряд на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт тощо. Доречно підкреслити, що договір на ви­конання науково-дослідних чи дослідно-конструкторських та тех­нологічних робіт має певні особливості, пов'язані з необхідністю обумовлення питань надання прав на використання результатів ро­біт, авторськими правами виконавців, подальшим наданням ліцен­зій, а також з можливою конфіденційністю результатів тощо.

До підрядних договорів можна віднести і виготовлення майнових цінностей за толлінговими схемами (з давальницької сировини), ре­гулювання яких, особливо в галузі зовнішньоекономічних відно­син, здійснюється спеціальним законодавством. Серед норм такого законодавства основним є Закон України «Про операції з давальни­цькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах» від 15 вере­сня 1995 р., згідно з яким до операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному ета­пі її переробки складає на менше 20 відсотків загальної вартості продукції.

Договір підряду, враховуючи його характерні ознаки (підрядник виконує обумовлену сторонами роботу для замовника), має певні схожі риси з іншими договорами, зокрема трудовим договором та договором купівлі-продажу (поставки), особливо при виконанні ро­біт з матеріалів підрядника та передачі їх у власність замовника. З метою розмежування цих угод доцільно звернути увагу на прин­ципові положення, що відрізняють одні види зобов'язань від інших.

Так, схожість з трудовим договором викликана тим, що підрядні роботи також пов'язані з трудовою діяльністю. Разом з тим праців-

92

ником може бути лише фізична особа — громадянин, а підрядни­ком — як підрядна організація, так і громадянин, а в деяких відно­синах — громадянин-підприємець. Однак основною ознакою, що відрізняє підрядні відносини від трудових, є те, що трудовим зако­нодавством регулюється процес трудової діяльності, її організація; працівник приймається до штату підприємства для виконання функ­цій за конкретною кваліфікацією, професією, посадою; незалежно від результатів праці йому гарантується певна платня, він має пра­во на встановлені трудовим законодавством гарантії, компенсації і пільги; ризик загибелі речі працівник не несе тощо.

При цивільно-правовому договорі підряду процес організації тру­дової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату, оплачується не процес праці, а її результат, причому, як правило, після завершення робіт на підставі актів здачі-приймання виконаних робіт (слід зазначити, що авансування робіт чи поетапна оплата не суперечать чинному за­конодавству і також можуть бути передбачені договором).

Підрядник, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

Відмінність від договору купівлі-продажу (поставки) виявляється за двома основними критеріями: по-перше, предметом договору під­ряду є виготовлення індивідуально визначеного виробу, тоді як пред­метом договору купівлі-продажу, як правило, є речі, що характери­зуються родовими ознаками; по-друге, умови договору підряду спря­мовані перш за все на визначення взаємовідносин контрагентів у процесі виконання обумовлених робіт, а головним змістом договору купівлі-продажу (поставки) є передача покупцеві предмета договору.

Характерною ознакою договору підряду є те, що роботи підрядни­ком виконуються на його власний ризик, а це означає, що він не має права вимагати винагороди у разі випадкової загибелі предмета під­ряду або неможливості завершення робіт без вини сторін (ст. 855 ЦК України). Підрядник несе ризик у разі можливих раптових призупи­нень робіт, їх випадкових погіршень або подорожчанні тощо. Так, якщо предмет договору підряду до здачі його замовникові випадково загинув або закінчення роботи стало неможливим без вини сторін, підрядник не має права вимагати плати за роботу. Однак у тому разі, коли загибель предмета підряду чи неможливість завершення роботи сталися внаслідок недоліків матеріалу, наданого замовником, або че­рез його розпорядження про спосіб виконання робіт, або сталися піс­ля настання прострочки в прийнятті замовником виконаної роботи, причому підрядником були додержані вимоги закону щодо попере-

93

Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...