Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб 2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2.4 Принцип дії безконтактних індукторних генераторів змінного струму

Більш надійні та довговічніші в роботі індукторні електромагнітні генератори, які не мають контактних кілець та щіток. Принцип дії індукторного генератора пояснюється так.

Розглянемо електромагніт (рис. 1.4, а) з обмоткою збудження , по якій протікає струм. Полюси електромагніту мають пази, в які закладено котушки.

Рис. 1.4. Схема безконтактного генератора змінного струму:

а – електромагніи із обертовим ротором; б – розподіл магнітного потоку в зазорі індукторної машини

Між полюсами встановлено зіркоподібний ротор. На всю довжину дуги розточки електромагніту (статора) припадає ціле число зубцевих виступів ротора. При цьому кількість виступних зубців у два рази більша за кількість пазів статора.

Якщо відкритість пазу мала, то при обертанні ротора повний опір магніто проводу не змінюється. Отже, при незмінній МРС незмінним буде і потік , що протікає по всьому магніто проводу. Незалежно від положення ротора більша частина потоку протікатиме через зубці ротора і тільки незначна частина – через пази.

Під час обертання ротора положення його зубців щодо зубців статора змінюється, і потік, який протікає через зубець статора, періодично змінюється від максимального значення (коли всі зубці збігаються) до мінімального (коли вісь зубця статора збігається з віссю паза ротора). Зміна магнітного потоку в повітряному зазорі на зовнішній частині ротора зображена на (рис. 1.4, б). Функція має властивості симетрії відносно осей координат. Тому при розкладі її в ряд Фур’є матимемо лише постійну складову та непарні косинусоїди:

Якщо знехтуємо високими гармонічними складовими, то матимемо такий вираз:

де - постійна складова магнітного потоку;

- амплітуда першої гармоніки.

У цьому випадку поле першої гармоніки під пазом ротора має один знак, а під зубцем ротора – протилежний. Отже, зубець та паз ротора для потоку першої гармоніки можна розглядати, як полюси різноманітної полярності.

Кількість нар полюсів у розглянутому випадку дорівнює кількості зубців ротора, тобто . При обертанні ротора з кутовою швидкістю зміну потоку в зазорі можна подати у вигляді формули:

Зміна магнітного потоку в зубцях статора спричиняє індукування в котушці статора, яка розміщена на зубці, Е.Р.С.:

де - кількість витків у котушці;

Миттєве значення Е.Р.С. у фазі обмотки якоря:

де - амплітудне значення Е.Р.С.;

- число послідовного ввімкнених котушок фази.

Дійсне значення Е.Р.С. фази з урахуванням реальної форми магнітного потоку в зазорі можна дістати за формулою:

Так, при обертанні ротора в витках котушки статора індукується зміна Е.Р.С. із частотою, пропорційною частоті обертання ротора.

В індукторних генераторах обмотка збудження нерухома, тобто вона потребує рухомих контактів. Отже, індукторні генератори безконтактні.

2.5 Конструктивне виконання генераторів змінного струму

Типовий генератор змінного струму з електромагнітним збудженням моделі 37.3701 установлено на автомобілях Волзького автомобільного заводу ВАЗ-21083, ВАЗ-21093 та інші перспективних моделях (рис. 1.5). Номінальна напруга – 14В, потужність – 750Вт, номінальний струм – 55А, термін служби – 125 тис. км. пробігу автомобіля.

Генератор складається із статора21, ротора 8, кришки з боку контактних кілець 1, випрямного блока 2 і шківа з вентилятором 15. Пакет статора набрано з пластин електротехнічної сталі завтовшки 1 мм., з’єднаних зварюванням у чотирьох точках. Трифазну обмотку статора 22 розміщено в пазах напівзакритої форми. Обмотка три площинна, двошарова, фазові обмотки з’єднано подвійною зіркою.

Кількість витків у фазі становить 54, діаметр проводу фази – 1,0 мм., опір фази в холодному стані – 0,155 Ом.

Ротор містить вал 8, обмотку збудження 20, дзьобоподібні полюси 16 і 23 та контактні кільця 5. Обмотку збудження ізольовано від полюсів пластмасовим каркасом, а її кінці припаяно до контактних кілець і виведено на затискач 11. Щоб запобігти прокручуванню й міжвитковому замиканню, обмотку слід просочити лаком, а зібраний ротор для зниження вібрації треба збалансувати в двох площинах. Динамічний дисбаланс у кожній площині не перевищує 4 г. см. Обмотку у холодному стані має опір 2,6 Ом.

Рис. 1.5. Схема генератора 37.3701:

1 – кришка з боку контактних кілець; 2 – випрямний блок; 3,4 – вентиль і гвинт кріплення відповідно; 5 – контактне кільце; 6 – задній кульковий підшипник; 7 – конденсатор; 8 – вал ротора; 9,10 – виводи „30” і „61” генератора; 11 – вивід „В” регулятор напруги; 12 – регулятор напруги; 13 – щітка; 14 – шпилька кріплення генератора до натяжної планки; 15 – шків з вентилятором; 16, 23 – полюсні наконечники ротора; 17 – дистанційна втулка; 18 – передній кульковий підшипник, 19 – кришка з боку приводу; 20, 22 – обмотки ротора і статора відповідно; 21 – статор; 24, 26 – буферна і підтискна втулка відповідно; 25 – втулка

У кришках генератора 1 і 19, що вилиті з алюмінієвого сплаву розміщено кулькові підшипники 6 і 18, а для запобігання прокручуванню зовнішньої обойми кулькового підшипника в рівчаку кришки з боку контактних кілець поставлено гумове кільце. Кришки мають вентиляційне вікно. З боку приводи кришку обладнано сталевою шпилькою 14 кріплення зовнішньої планки генератора й армованою сталевою втулкою 25 у кріпильній лапі генератора.

У кріпильній лапі генератора з боку контактних кілець розміщено армовану втулку 26, яка запобігає утворенню осьового зазору під час закріплення генератора на двигуні. На кришці з боку контактних кілець розміщено щіткотримач із двома щітками 13, конструктивно з’єднаний з інтегральним регулятором напруги 12, випрямний блок 2 із трьома додатковими діодами для живлення обмотки збудження та забезпечення контролю за роботою генератора й зарядження акумуляторної батареї, шумоприглушувальний конденсатор 7 ємністю 2.2 мкФ. Протяжну вентиляцію генератора забезпечує відцентрований вентилятор 15, закріплений на валу ротора за допомогою сегментної шпонки.

Крім генератора 37.3701 на автомобілях ВАЗ застосовуються генератори Г221А та Г222, у яких немає випрямляча для живлення обмотки збудження. Генератора Г2221А також немає вмонтованого інтегрального регулятора напруги, а тому в ньому не передбачено вивід „67” обмотки збудження для увімкнення до регулятора.

Застосування генератора Г221А-006 на автомобілі „Нива” має ту особливість, що на його кришку з боку контактних кілець кріпиться забірник повітря, який забезпечує попадання в генератор чистого повітря. При цьому подовжено силовий вивід „+” генератора, що переносить його за збірник повітря.

Сьогодні генератор 37.3701 замінив дуже поширений генератор Г250, що тривалий час застосувався на різних легкових та вантажних

автомобілях. Проте в генераторах Г250 немає вмонтованого інтегрального регулятора напруги.

Рис. 1.6. Генератор Г502А:

1, 9 – кришки; 2 – контактні кільця; 3 – випрямний блок; 4 – щітки;

5 – щіткотримач; 6 – дзьобоподібні полюсні половинки ротора,

7 – обмотка збудження; 8 – втулка; 10 – вал; 11 – стяжний болт;

12 – магніто провід; 13 – обмотка статор

Інші типи вентильних генераторів мають конструкцію, аналогічну розглянутій вище і відрізняються від неї, як правило, габаритними розмірами або конфігурацією окремих вузлів. Виняток становлять генератори Г502 та Г263А. Генератор Г502А (рис. 1.6) вмонтований у середину вентиляційної системи двигуна автомобіля „Запорожець”. На одному кінці вала закріплено ротор вентилятора, на іншому – приводний шків. Через специфіку розташування кришки генератора не мають кріпильних лап та натяжного вушка. Генератора кріпиться до вентиляційного присторою задньою кришкою. Кіляця на щітковий вузол генератора Г502А, а також випрямляч ВБГ-2А розміщені ззовні.

Рис. 1.7. Генератор Г263А:

1, 9 – кришки; 2 – кожух захисний; 3 – контактні кільця; 4 – щіткотримач із щітками; 5 – випрямний блок; 6 – обмотка збудження; 7 – магніто провід статора; 9 – вентилятор; 10 – муфта приводу

не мають кріпильних лап та натяжного вушка. Генератор кріпиться до вентиляційного пристрою задньою кришкою. Кільця на щітковий вузол генератора Г502А, а також випрямляч ВБГ-2А розміщенні ззовні.

Генератора Г263А (рис. 1.7) кріпиться хомутом до подушки двигуна автомобіля БелАЗ, а тому також не має кріпильних лап та натяжного вушка. Його приведеня відбувається через муфту. Підвищення вихідна потужність спричинила застосування двох випрямлячів БПВ8-100, увікнених паралельно. Один з них розміщено всередині генератора, а другий так само, як у генератора Г502А – разом зі щітковим вузлом ззовні.

Рис. 1.8. Генератор 49.3701:

1, 6 – кришки; 2 – випрямний блок; 3 – вузол обмотки збудження;

4 – статор; 5 – ротор; 7 – шків; 8 – вентилятор

Представником індукторних генераторів із вкороченими полюсами, які нині випускає промисловість, є генератор 49.3701 (рис. 1.8). Його потужність становить 630 Вт, ресурс – 400 тис. км. пробігу

автомобіля. Це однойменна полюсна семифазна індукторна машина з однобічним електромагнітним збудженням. Обмотка збудження такого генератора міститься в каркасі з алюмінієвого сплаву і кріпиться на статорі. Дзьоби ротора вкорочені так, що між ними можуть проходити елементи кріплення каркасу обмотки збудження. При цьому одна половина кріпиться до втулки ротора гвинтами.

Безконтактні індукторні генератори із вкороченими дзьобами прості за конструкцією, технологічні. Ротори мають мале розсіяння.

До вад належить дещо більша, ніж у контактних генераторів маса за тієї ж самої потужності. Важко кріпити обмотку збудження, зменшується її жорсткість та міцність.