Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lekcij_modul_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

5. Управління маркетингом на промисловому підприємстві

Управління маркетингом – це процес планування, організації, мотивації й контролю на підприємстві, необхідний для того, щоб сформулювати й досягти цілей в маркетинговій сфері.

Сутність управління полягає в оптимальному використанні ресурсів для досягнення поставлених цілей.

1. Планування. За допомогою цієї функції визначаються цілі діяльності промислового підприємства в сфері маркетингу, засоби та найбільш ефективні методи для досягнення цих цілей. Важливим елементом цієї функції є прогнози можливих напрямків розвитку й стратегічні плани. На цьому етапі промислове підприємство повинно визначити, яких реальних результатів воно може домогтися, оцінити свої сильні й слабкі сторони, а також стан зовнішнього середовища.

2. Організація. Ця функція управління формує структуру маркетингових підрозділів промислового підприємства й забезпечує її всім необхідним (персонал, програмні продукти для обробки маркетингової інформації, фінанси, матеріали). Тобто на цьому етапі створюються умови для досягнення цілей підприємства в маркетинговій сфері.

3. Мотивація – це процес спонукання інших людей до діяльності для досягнення цілей підприємства в маркетинговій сфері. Виконуючи цю функцію, керівник здійснює матеріальне й моральне стимулювання працівників, створює найбільш сприятливі умови для прояву їхніх здатностей і професійного "росту". Процес мотивації припускає створення для працівників можливості задоволення їхніх потреб, за умови належного виконання ними своїх обов'язків.

4. Контроль. Ця функція управління включає оцінку й аналіз ефективності результатів роботи підприємства в сфері маркетингу. За допомогою контролю провадиться оцінка ступеня досягнення підприємством своїх цілей і необхідне коригування намічених дій.

Процес контролю включає:

– встановлення стандартів;

– вимір досягнутих результатів;

– порівняння цих результатів із планованими та, якщо потрібно, перегляд первісних цілей.

Контроль зв'язує воєдино всі функції управління, він дозволяє витримувати потрібний напрямок маркетингової діяльності промислового підприємства й вчасно коригувати невірні рішення.

Тема 2 Стратегії промислового маркетингу

План.

1. Особливості стратегічного маркетингу на промисловому підприємстві.

2. Порядок розробки маркетингової стратегії.

3. Види маркетингових стратегій.

4. Технології стратегічного аналізу і матричні методи стратегічного планування.

1. Особливості стратегічного маркетингу на промисловому підприємстві

Стратегія – це сукупність цілеспрямованих дій для вирішення якогось складного завдання довгострокового характеру.

Це слово походить від грецьких слів stratos – військо і ego – веду.

Об'єктом стратегічного планування стає маркетингова сторона діяльності підприємства, яка може бути виражена комплексом 5 «Р» (Product – товар; Place – ринок, місце; Price – ціна; Promotion – просування товару; Personal – персонал).

Стратегічний маркетинг (стратегічне маркетингове планування) – це сукупність цілеспрямованих заходів для досягнення певної довгострокової маркетингової мети підприємства.

Стратегічний маркетинг як система управління питаннями маркетингу на підприємстві тісно пов'язаний і залежить від особливостей самого об'єкта управління – тобто промислового підприємства. Тому, визначаючи особливості стратегічного маркетингу, потрібно перш за все ідентифікувати особливості і специфіку промислового підприємства.

Промислове виробництво має ряд істотних технічних, організаційних і економічних особливостей, серед яких найважливіші наступні:

1. Промислове виробництво відрізняється високою капіталоємністю і трудомісткістю, його функціонування вимагає істотних фінансових витрат як відносно інноваційної діяльності, так і в частині поточних витрат.

2. Виробничі цикли промислової продукції надто тривалі, особливо у важкій промисловості, а це, у свою чергу, впливає на організацію, економіку виробництва і маркетингову діяльність підприємства.

3. Для реалізації інноваційної політики потрібні, як правило, значні терміни і засоби, що приводить до необхідності постійного кредитування і кооперації з іншими підприємствами.

4. Випуск нових виробів, модернізація існуючих об'єктів, підтримка рівня якості продукції пов'язані з необхідністю проведення великих об'ємів науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, що також ускладнює організацію виробництва в цілому.

5. Для значної частини продукції промислового призначення (особливо для важкої промисловості) характерна глибока сегментація ринку аж до адресного виробництва, що накладає відбиток і на маркетингову політику підприємств.

6. Сучасний стан промислового виробництва відрізняється високими темпами науково-технічного прогресу, що приводить до появи нових, досконаліших машин і механізмів, нових ефективних технологій, форм організації виробництва, тощо.

Все це сприяє посиленню конкуренції, появі товарів-субститутів, що в свою чергу, вимагає від фірми-виробника проведення повноцінних маркетингових досліджень.

Завдяки цьому формується відповідна маркетингова політика, як в цілому, так і за окремими складовими маркетингового комплексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]