Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінансове право №2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.1 Mб
Скачать

50, Охарактеризувати порядок формування загального та спеціального фондів бюджету

Відповідно до Бюджетного кодексу бюджет може складати­ся із загального і спеціального фондів. Такий поділ може бути проведено і в законі про державний бюджет. Кодекс також ви- іиачає і конкретний можливий зміст загального і спеціального фондів.

Складові бюджету

Назва складової

Склад фонду

Загальний

фонд бюджету

а) всі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахуван­ня до спеціального фонду; б) всі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету; в) фінансування загального фонду бюджету

Спеціальний фонд бюджету

а) бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно визначених джерел надходжень; б) гранти або дарунки (у вар­тісному обрахунку), одержані розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету; в) різниця між доходами і видат­ками спеціального фонду бюджету


Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди виз­начається Законом про Державний бюджет України. Джерела фор­мування спеціального фонду визначаються лише законами Укра­їни.

Підставою-для рішення відповідної ради про створення спе­ціального фонду у складі місцевого бюджету може бути лише За­кон про Державний бюджет України.

Передача коштів між загальним та спеціальним фондами бюджету дозволена тільки в межах бюджетних призначень через внесення змін до Закону про Державний бюджет України чи рі­шення відповідної ради.

Норми Бюджетного кодексу встановили: платежі за рахунок спеціального фонду здійснюються в межах коштів, що надійшли до цього фонду на відповідну мету, і заборонили створення поза­бюджетних фондів органами державної влади, органами влади АРК, органами місцевого самоврядування та іншими бюджетни­ми установами (п. 1, 8 ст. 13 Бюджетного кодексу).

Крім того, Бюджетний кодекс України у частині 6 статті 13 передбачає можливість передачі коштів між загальним та спеціа­льним фондами бюджету, в межах бюджетних призначень шля­хом внесення змін до закону про Державний бюджет України чи рішення відповідної ради.

Варто звернути увагу, що до 1998 року цільові платежі спрямовувалися на формування позабюджетних фондів. Після лі­квідації державних і місцевих позабюджетних фондів цільові 134 ншггежі йдуть у дохідну частину спеціального фонду відповідно- м) бюджету і витрачаються після їх надходження за цільовим призначенням.

Не слід асоціювати загальний та спеціальний фонди бюдже­ту і окремими фондами фінансових ресурсів, які між собою жод­ним чином не пов'язані, оскільки загальний, так і спеціальний фонди виконують єдину місію - забезпечують державу і її органи фінансовими ресурсами для їх діяльності та виконання держав­них функцій.

Наявність поділу бюджету на загальний та спеціальний фон­ди не вичерпує його структуру, оскільки, крім цього поділу, існує і класичний економічно-фінансовий поділ бюджету на дохідну і иидаткову частину, який властивий усім бюджетам.