Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНОВЛЕН Навч-метод компдекс наглядслидство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Завдання:

Скласти від імені прокурора району відповідний процесуальний документ згідно зі статтею 430 КПК України (постанову про відмову у порушенні кримінальної справи або про порушення кримінальної справи).

Тема № 12. Особливості прокурорського нагляду за додержанням вимог закону при розслідуванні злочинів та суспільно небезпечних діянь, вчинених неповнолітніми та щодо них

Задача № 1.

До прокуратури району в порядку статті 225 КПК України надійшла кримінальна справа з обвинувальним висновком стосовно неповнолітніх осіб Т. і С., обвинувачених за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України. В обвинувальному висновку зазначено, що разом з Т. і С. участь у хуліганських діях брав неповнолітній Карецький С.К., 24 квітня 1996 року народження, кримінальну справу проти якого закрито на підставі п. 2 ст. 6 Кримінально-процесуального кодексу України.

Згідно з постановою слідчого, що знаходиться у матеріалах кримінальної справи, Карецький 19 грудня 2004 року після вживання спиртних напоїв з хуліганських мотивів у групі з іншими особами побив Б. і М. При цьому Б. було заподіяно тілесні ушкодження середньої тяжкості, а М., у побитті якої Корецький брав безпосередню участь, – легкі тілесні ушкодження без розладу здоров’я. Зазначеною постановою кримінальну справу проти Карецького С.К. закрито на підставі пункту 2 статті 6 КПК України у зв’язку з тим, що особу, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, може бути притягнено до кримінальної відповідальності лише за умови, що в її діях є ознаки злочину, зокрема, об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт і суб’єктивна сторона. Оскільки Карецький на час вчинення суспільно небезпечного діяння не досяг 14-річного віку, з якого настає кримі­нальна відповідальність за ст. 296 КК України, відсутній такий елемент складу злочину, як суб’єкт.

Завдання:

Чи відповідає вимогам закону зазначена постанова слідчого?

Якщо, на Вашу думку, постанова слідчого не відповідає вимогам закону, то яким чином має прокурор району відреагувати на неї?

Задача № 2.

До прокурора району в порядку статті 225 КПК України надійшла кримінальна справа з обвинувальним висновком щодо неповнолітнього Олексіва П.М.

Згідно з обвинувальним висновком Олексіву П.М. пред’явлено обвинувачення в тому, що він 10 липня 2004 р. з метою зґвалтування завів у свій будинок малолітню П., де, ви­користовуючи її безпорадний стан та погрожуючи ножем, намагався зґвалтувати її, проте не довів злочинний намір до кінця з фізіологічних причин. Під час досу­дового слідства Олексіву пред’явлено обвинувачення за ч. 2 ст. 15 і ч. 1 ст. 152 КК України. Доведеність вчинення Олексівом зазначених дій відповідно до умов задачі сумніву не підлягає.

З матеріалів кримінальної спра­ви вбачається, що згідно з наявною копією свідоцтва про народження Олексіву на час злочину, у вчиненні якого йому пред’явлено обвинувачення, виповнилося 14 років і 10 місяців. За даними амбулаторної судово-психіатричної експертизи, проведеної 20 вересня 2004 р., в Олексіва відмічено пониження інтелекту до ступеня легкої дебільності – він має низький запас знань, розмежовує поняття лише з підказками, не може вирахувати вік людини тощо. Проте зазначеним висновком експертизи його визнано осудним. Судово-психологічною експертизою, проведеною 4 жовтня 2004 р., завідувачем кафедри педагогічного інституту, встановлено, що у розумовому розвитку Олексів відстає від свого фізіологічного віку як мінімум на один рік.

Після ознайомлення неповнолітнього обвинуваченого з матеріалами кримі­нальної справи присутній при цьому в порядку статті 440 КПК України законний представник Олексіва подав на ім’я прокурора скаргу на дії слідчого. У скарзі ставиться питання про незаконне притягнення до кримінальної відповідальності Олексіва, оскільки він згідно з висновком судово-психіатричної експертизи не досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність, у ній також міститься вимога закрити на цій підставі кримінальну справу. Зазначена скарга надійшла до прокуратури разом зі справою.

Завдання:

У який термін і яким чином прокурор має вирішити скаргу законного представника неповнолітнього обвинуваченого?

У разі повного або часткового задоволення скарги або її відхилення винести відповідний процесуальний документ або мотивовану відповідь заявнику.