Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікробіологія ешерихіозів-методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

3. Діагностичні та лікувально-профілактичні препарати:

При вивченні діагностичних та лікувально-профілактичних препаратів студент повинен дотримуватись плану характеристики препарату:

1. Мета застосування препарату: діагностична, профілактична, лікувальна.

2. Що собою являє препарат.

3. Спосіб застосування діагностичного препарату, механізм дії лікувально-профілактичного препарату.

3. 1. Аглютинуючі сироватки для визначення антигенної структури e.Coli:

  • Ешерихіозна аглютинуюча полівалентна ОКА-сироватка

Діагностичний препарат, який містить специфічні аглютиніни до поверхневих (К) та соматичних (О) антигенів ешерихій, які аглютинують з відповідними антигенами E.coli. Препарат отримано з нативної сироватки кроликів, гіперімунізованих сумішшю певних корпускулярних антигенів ешерихій (О18ас: К84, О23: К11, О75 та інших), і використовується у реакції аглютинації на склі з метою орієнтовного визначення серогрупи патогенної E.coli. Препарат консервований хлороформом, фасований та ліофілізований. Використовується у РА (на склі).

  • Ешерихіозна аглютинуюча адсорбована монорецепторна сироватка О55

Діагностичний препарат, який містить специфічні аглютиніни до соматичного (О55) антигену ешерихій, які при взаємодії з відповідним антигеном E.coli аглютинують. Препарат отримано з нативної сироватки кроликів, гіперімунізованих корпускулярним О55 антигеном ешерихій з наступною адсорбцією інших зайвих антитіл і використовується у реакції аглютинації на склі (з грітою культурою) з метою визначення антигену О55 E.coli ─ серогрупи E.coli.

3.2. Препарати, що використовуються для корекції нормальної мікрофлори кишечнику:

  • Колібактерин

Лікувально-профілактичний препарат, який містить ліофільні клітини

E.coli штаму М17, що мають виражені антагоністичні властивості до певних патогенних кишкових бактерій. Застосовується для нормалізації кишкової мікрофлори при дисбактеріозі та лікуванні ешерихіозів, шигельозу, головним чином, у дітей. Колібактерин призначається дітям з 6-місячного віку. Лікування колібактерином необхідно поєднувати з застосуванням вітамінів.

  • Біфідумбактерин

Лікувально-профілактичний препарат, який містить ліофільні клітини Bifidobacterium bifidum1. Застосовується для лікування шигельозу та хронічних кишкових інфекцій нез‘ясованої етіології у дітей.

  • Біфікол

Лікувально-профілактичний препарат, який містить ліофільні клітини E.coli штаму М17 та B.bifidum. Застосовується для нормалізації у дітей кишкової мікрофлори при дисбактеріозі та для лікуванні шигельозу.

  • Лактобактерин

Лікувальний препарат ─ містить облігатні для людини молочнокислі бактерії та продукти їх життєдіяльності, антагоністично активні до патогенних та умовно-патогенних ентеробактерій. Випускається у вигляді. таблеток Застосовується для нормалізації у дітей кишкової мікрофлори при дисбактеріозі.

4. Демонстрації:

4.1. Культуральні властивостей e.Coli на середовищах Ендо та Левіна

На середовищах Ендо та Левіна зроблено посіви різних сероварів E.coli.

Середовище Ендо

Студент повинен звернути увагу на те, що на середовищі Ендо всі колонії E.coli опуклі округлі з рівними краями середніх розмірів темно-червоні з металевим блиском (відновлюють фуксин). На середовищі Левіна E.coli утворила темні синьо-фіолетові колонії з металевим блиском.

При вивченні демонстрацій студент робить висновки:

1. На середовищах Ендо та Левіна вивчаються культуральні властивості E.coli.

2. Штами E.coli – лактозопозитивні мікроорганізми, які утворили колонії у S-формі.

3. На середовищах Ендо та Левіна колонії патогенних та умовно-патогенних кишкових паличок не відрізняються між собою.