Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.3. Статистика рівня життя населення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
140.29 Кб
Скачать

2.3.2. Доходи і витрати населення

2.3.2.1. Система показників

У сучасних умовах статистика вивчає доходи і витрати населення в контексті СНР, маючи об’єктом свого дослідження домогосподарства. При вивченні доходів і витрат на макроекономічному рівні використовують такі показники, як первинні доходи, наявні доходи, скориговані наявні доходи, кінцеві споживчі витрати, фактичне кінцеве споживання. Методики їх обчислення викладено у відповідних підручниках2.

Проте вивчення макроекономічних показників дає лише загальне уявлення про їх обсяги та механізми утворення. Для проведення ефективної соціальної політики необхідним є детальний аналіз розподілу доходів і витрат у суспільстві.

Комплексне вивчення системи показників, що характеризують рівень життя населення, соціальна статистика здійснює на основі вибіркових обстежень умов життя домогосподарств [3, 37, 38]. Для всебічного висвітлення матеріального добробуту домогосподарств офіційна статистика використовує систему показників рів­ня життя домогосподарств. Наведемо її у вигляді, поданому в офіційному статистичному бюлетені3.

1. Доходи і ресурси домогосподарства

1.1. Грошові доходи.

1.2. Негрошові доходи.

1.3. Загальні доходи.

1.4. Сукупні ресурси.

2. Витрати домогосподарства

2.1. Споживчі грошові витрати.

2.2. Неспоживчі грошові витрати.

2.3. Грошові витрати.

2.4. Сукупні витрати.

Нижче наводяться складові цих показників: доходів та сукупних ресурсів — на схемі 1, споживчих і неспоживчих грошових витрат — на схемі 2, сукупних витрат — на схемі 3.

Коротко зупинимося на визначенні основних складових доходів населення.

Оплата праці — заробітна плата, премії, інші винагороди, виплати та допомоги, отримані за основним і додатковими місцями роботи як у грошовій, так і в натуральній формах оплати, за винятком прибуткового податку та інших утримань відповідно до чинного законодавства.

Доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості — особисті доходи від підприємницької, фермерської й самостійної господарської діяльності громадян (тобто без урахування видатків, пов’язаних з цією діяльністю).

Доходи від власності — отримані дивіденди по акціях та інших цінних паперах, відсотки по вкладах у банківські установи, доходи від здачі в оренду нерухомості (житла, гаражів, дач, земельних ділянок тощо).

Доходи від продажу нерухомості — грошові доходи, отримані від продажу квартир, дач, гаражів, будинків, частини будинку, земельних ділянок.

Доходи від продажу особистого і домашнього майна — грошові доходи, отримані від продажу особистого та домашнього майна (автомобіля, ювелірних прикрас, одягу, меблів тощо) незалежно від вартості їх початкової купівлі.

Доходи від особистого підсобного господарства включають дві складові:

1) грошові доходи від продажу сільськогосподарської продукції, виробленої в особистому підсобному господарстві й отриманої домогосподарством у порядку самозаготівель;

2) вартість спожитої продукції, отриманої з особистого підсобного господарства та від самозаготівель.

Схема 1