Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Навантаження_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
176.13 Кб
Скачать

Вимоги щодо функціонування і безпеки в аварійних ситуаціях

Номер випадку залежно від ситуації

Впливи, що підлягають урахуванню (+)

Вимоги, що ставляться до елементів категорії

від нормальної експлуатації

ПА

ММК

одна відмова елементів захисту

одна помилка персоналу

А1

А

Б

1

+

Ф

Ф

Ф

2

+

+

Ф

Б

Р

3

+

+

Ф

Б

Р

4

+

Б

Б

Позначення: Ф – необхідно забезпечити функціонування в повному обсязі;

Б – необхідно забезпечити виконання всіх функцій, пов'язаних із безпекою;

Р – необхідно забезпечити можливість відновлення шляхом ремонту.

7.5. Імовірнісне дослідження сполучення навантажень

Значення коефіцієнта сполучення, як правило, встановлюється імовірнісними методами з умови рівнозабезпеченості сумарного навантажувального ефекту і розрахункових значень окремих навантажень, воно залежить від виду врахованих навантажень та їх часток у складі сумарного навантажувального ефекту.

На сьогоднішній день рекомендації норм не мають вичерпного імовірнісного обґрунтування, вони включають значення коефіцієнтів сполучення без врахування того, яка роль того чи іншого навантаження, що входить у сполучення, і наскільки значний внесок воно вносить у загальний напружено-деформований стан. Між тим співвідношення навантажень, що діють на конструкцію, повинно впливати на коефіцієнт сполучення. Це було підтверджено, наприклад, у дослідженнях К.С. Лосицької (ЦНИИСК, Москва) [3], результати яких ілюструються графіком на рис. 7.1. Тут через р позначена частка вітрового навантаження у спільному впливі вітрового і снігового навантаження. На графіку чітко видно, що коефіцієнт сполучення, близький до одиниці при переважній дії одного навантаження, тобто коли , плавно знижується до при приблизно однаковому впливі обох навантажень .

Рис. 7.1. Коефіцієнт сполучення вітрового і снігового навантаження

Значно розвинув це питання В.А. Пашинський, який розв’язав питання сполучення вітрового, снігового і кранового навантаження [4]. Одержані результати представлені на рис. 7.2 у вигляді діаграми, яка показує залежність коефіцієнту сполучення від часток може зменшуватися до величині СВ , СС и СК вітрового, снігового і кранового навантаження у сумісній дії цих навантажень.

Рис. 7.2. Коефіцієнт сполучення вітрового, снігового і кранового навантаження

Як видно на рис. 7.2, коефіцієнт сполучення може суттєво зменшуватися до у порівнянні зі значенням , що регламентується діючими нормами [2].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]