Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС біоограника №3 укр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Тема заняття № 3: Будова й властивості гідроксо- і оксосполук.

  1. Актуальність теми:

Матеріали теми грають дуже важливу роль при вивченні курсу біоорганічної, біологічної хімії, фармакології. Гідроксильна й карбонільна групи присутні в багатьох різновидах біомолекул – у вуглеводах, ліпідах, природних аміно-, гідрокси- і кетокислотах, вітамінах, стероїдних гормонах, гетероциклічних сполуках. Їхня реакційна здатність спричиняє біо рансформацію продуктів травлення, метаболізм лікарських препаратів, окисний катаболізм вуглеводів, ліпідів і інших сполук у присутності кисню.

Спирти й феноли знайшли широке застосування в медичній практиці. Етанол як розчинник лікарських засобів, використовується при лікуванні опіків, у вигляді компресів при запальних процесах, а також як дизинфікуючий засіб. Велике значення мають вищі спирти як структурні компоненти складних ефірів-восків. Завдяки великій поверхневій активності їх застосовують як миючі засоби, екологічно безпечні, тому що вони засвоюються мікроорганізмами.

Терпен ментол входить до складу серцево-судинних засобів, зубних порошків і паст. Шестиатомний спирт сорбіт, яким багаті ягоди і фрукти, служить замінником цукру в харчуванні хворих на діабет. Найважливіший біогенний спирт гліцерин широко використовується в парфумерії, у харчовій промисловості, у медицині як зволожувач фармацевтичних препаратів.

Багато альдегідів і кетонів служать сировиною для виробництва лікарських засобів.

Пиридоксаль є кофактором багатьох ферментів. Малон-діальдегид найважливіший продукт перекісного окислювання ліпідів, його визначення в біосередовищах практикується в біохімічному аналізі.

Убіхінони входять до складу всіх клітинних мембран. Нафтохінон на структура присутня у вітамінах групи К, що відповідають за звертання крові.

Таким чином, вивчення властивостей гідрокси- і оксосполук мають велике практичне й теоретичне значення, а їх перетворення дозволяють прогнозувати напрямок метаболічних процесів у найважливіших біологічно активних сполуках.

  1. Ціль заняття

    1. Навчальні цілі:

Студент повинен знати:

а) ізомерію спиртів, фенолів, альдегідів і кетонів;

б) електронні ефекти в молекулах органічних сполук, полярність і поляризуємість хімічного зв’язку, способи розриву зв’язку;

в) типи хімічних реакцій залежно від умов проходження процесу й природи реагенту;

г) якісні реакції на гідроксильну й альдегідну групи;

д) хімічні властивості гідрокси- і оксосполук.

Студент повинен уміти:

а) показати електронні ефекти в молекулах гідрокси- і оксосполук, визначати реакційні центри, тип розриву зв’язків і електронну природу часток, що утворюються;

б) пояснювати розходження кислотно-основних властивостей спиртів і фенолів;

в) оцінювати реакційну здатність альдегідів і кетонів;

г) записувати рівняння реакції і пояснювати механізм процесу;

д) виконувати якісні реакції, характерні для гідрокси- і оксосполук.

2.2. Виховні цілі пов’язані з формуванням у майбутніх лікарів професійної підготовки й наукового світогляду.

3. Міждисциплінарна інтеграція.

Матеріали теми тісно пов’язані з курсами біоорганічної, біологічної хімії й фармакології. Знання основних принципів реакційної здатності гідрокси- і оксосполук створює основу для розуміння метаболічних процесів життєдіяльності людини й механізму дії лікарських препаратів, удосконалення методів лабораторної діагностики, профілактики й лікування різних захворювань.

Соседние файлы в предмете Биохимия