Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
квалиф. по економ анал.Office Word.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
90.8 Кб
Скачать

Задача 1. Необхідно:

1) розкрити зміст наведених нижче термінів , визначити їх місце та значення в дисципліні "Економічний аналіз";

2) визначити сферу практичного застосування цих термінів та їх роль і місце у підприємницькій діяльності;

3) визначити місце термінів в інших взаємопов'язаних дисциплінах програми підготовки бакалаврів економічного напрямку:

а) економічний аналіз;

б) предмет економічного аналізу;

в) резерв господарювання,

г) об'єкт економічного аналізу.

Рішення:

Економічний аналіз як наукова дисципліна — це система спеціальних знань, пов'язана з дослідженням існуючих економічних процесів і господарських комплексів, темпів, пропорцій, а також тенденцій розвитку, виявленням глибинної їх суті і причин, що спричиняють різні відхилення від запланованих показників, договірних зобов'язань, виробничих потужностей, і об'єктивною оцінкою їх виконання.

Кожна наука має свій предмет, який вона вивчає. Предметом економічної науки є, виробничі відносини людей. Природно, економічний аналіз як її галузь має також справу з певною їх часткою, а вірніше з тими відносинами, які формуються в межах підприємств і навколо них.

Предметом економічного аналізу є фінансово-господарська діяльність підприємств і установ. Проте наявні методи аналізу дають змогу вивчати роботу окремих галузей та регіонів і всього господарства країни взагалі.

На відміну від предмета об'єкти, аналізу — це насамперед окремі економічні явища, процеси, проблеми, питання, показники. Усі об'єкти аналізу у своїй сукупності є предметом економічного аналізу. Об'єктами аналізу, наприклад, можуть бути виробнича та комерційна діяльність, наявність і використання ресурсів, якість продукції та прибуток, ритмічність виробництва тощо.

Систематизований перелік об'єктів чи питань аналізу, являють його зміст. Виникнення та становлення будь-якої науки зумовлюються нагальними потребами господарської практики. Розвиток економічного аналізу спричиняється необхідністю періодичної оцінки стану господарських процесів, загальних результатів і нових і напрямів у роботі. При цьому особливий інтерес викликає вивчення всіляких недоліків, непродуктивних витрат, збитків, тобто те, що поєднується одним поняттям — резерви.

Резерв господарювання — це запас ресурсів, який свідомо не витрачається і підтримується на певному рівні як засіб, що забезпечує надійність і безперервність роботи будь-якої системи.

Економічний аналіз тісно пов’язаний з галузевими економіками, організацією та менеджментом, маркетингом, фінансовими дисциплінами,банківською справою і кредитуванням. Особливу роль в економічному аналізі відіграють бухгалтерський облік та статистика. Вони не тільки постачають йому необхідну інформацію, а й надають деякі свої методи для її вивчення. Особливо плідно у цій справі склалися стосунки між аналізом і статистикою, внаслідок чого методика аналізу збагатилася багатьма статистичними методами й прийомами дослідження.

Задача 2. Необхідно визначити зміст яких саме відносних величин розкривають наступні визначення:

1) відношення планового рівня показника поточного року до його рівня в минулому році або до середнього за три-п'ять минулих років;(темп росту)

2) співвідношення ефекту з ресурсами або затратами;(фондовіддача)

3) співвідношення частин цілого між собою;(пропорція)

4) характеризують ступінь розповсюдженості, розвитку будь-якого явища у відповідному середовищі; (інтенсивність розвитку)

5) питома вага частин у загальному; (питома вага)

6) співвідношення між фактичним та плановим рівнем показника звичайно виражається у відсотках. (Відносна величина виконання плану)

Задача 3. Необхідно: визначити результативний показник; виявити вплив факторів на зміну результативного показника; зробити відповідні висновки, визначити позитивні та негативні зміни факторів; з'ясувати їх причини та резерви господарювання.

Таблиця 1