Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcii (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
369.66 Кб
Скачать

2.3 Підурочища й складні урочища як морфологічні одиниці ландшафту.

Урочища різноманітні по своїй внутрішній (фациальній) будові, і тому виникла необхідність розрізняти декілька категорій урочищ по ступеню їх складності. Разом з типовими, або простими урочищами, які відповідають приведеному вище визначенню і пов'язані з чітко відособленою формою мезорельєфу або ділянкою вододільної рівнини на однорідному субстраті з однорідними умовами дренажу, виділяються підурочища і складні урочища надурочища», по виразу Д. Л. Арманда).

Підурочище — проміжна одиниця, група фацій, що виділяється в межах одного урочища на схилах різних експозицій, якщо експозиційні контрасти створюють різні варіанти фаціального ряду.

Підурочища можуть бути виділені на схилах гряд і пагорбів з різною крутизною, на схилах долин або ярів з неоднаковою освітленістю і тому подібне

Складні урочища формуються за наступних умов:

1) велика мезоформа рельєфу з накладеними або врізаними мезоформами другого порядку (балка з донним яром, гряда з лощинами або ярами, заболочена улоговина з озером);

  1. одна форма мезорельєфу, але різнорідна літологічно (М. А. Солнцев описав балку, що вміщає три самостійні урочища: а) верхів'я — півзадернованний сухий яр з покровними суглинками, які підстиляють мореною, б) середня частина — сира балка з обвальними схилами, що розкриває юрські глини, в) пониззя — суха балка, що розкриває кам'яновугільні вапняки і що має структурно-ступінчасті схили);

  2. домінантне вододільне урочище з дрібними фрагментами другорядних урочищ або окремими «чужими» фаціями — болотними, западинними, карстовими і тому подібне;

  3. «подвійні», «потрійні» і тому подібні урочища (наприклад, система випуклих верхових болотяних масивів, що злилися, кожен з яких представляє собою самостійне урочище).

Класифікація урочищ розробляється на конкретному регіональному матеріалі в процесі складання крупно- і середньомасштабних ландшафтних карт.

Поєднання основних чинників формування урочищ — форм рельєфу, складу ґрунтоутворюючих порід і режиму зволоження — визначає розподіл ґрунтів і рослинних співтовариств. Ґрунти і рослинний покрив, не будучи визначальними критеріями при класифікації урочищ, служать важливими індикаційними ознаками. Слідує, проте, мати на увазі, що в різних ландшафтних зонах, підзонах і областях на одних і тих же формах рельєфу і однакових материнських породах формуються неоднаковий місцевий клімат, умови зволоження, ґрунти і біоценози, а отже, неоднакові урочища.

2.4 Місцевість як морфологічна одиниця ландшафту.

Найкрупнішою морфологічною частиною ландшафту вважається місцевість, що є особливим варіантом характерного для даного ландшафту поєднання урочищ.

Причини відособлення місцевостей і їх внутрішня будова дуже різноманітні. Вкажемо деякі найбільш типові випадки:

  1. В межах одного ландшафту спостерігається деяке варіювання геологічного фундаменту: неоднакова потужність поверхневих відкладів або в западинах стародавніх дочетвертинних порід залягають окремими плямами молодші відкладення і тому подібне.

  2. При одному і тому ж генетичному типі рельєфу зустрічаються ділянки мезоформ, різних за морфографічними і морфометричними характеристиками. Приклад, в горбисто-моренних ландшафтах разом з ділянками, де закономірно чергуються урочища крупних моренних горбів і обширних улоговин, є ділянки, де чергуються дрібні горби і дрібні ж улоговини.

  3. При однаковому наборі урочищ (наприклад, зандрових борових і верхових болотних) у межах одного і того ж ландшафту змінюються їх кількісні (площадкові) співвідношення.

  4. Мезорельєф представлений формами різного порядку: в межах крупних форм розвинені форми другого порядку.

У піднесених ландшафтах з розвиненим долинним розчленовуванням як окремі місцевості можна розглядати межріччя, надзаплавні тераси, заплави з властивими їм поєднаннями урочищ.

5. Обширні і складні системи однотипних урочищ, що злилися в процесі свого розвитку, наприклад крупні системи вододільних боліт, дюнні гряди, карстові улоговини.

6. Як особливі місцевості можна розглядати фрагменти (групи урочищ) чужих ландшафтів, вкраплені в даний ландшафт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]