Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ-3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

3.1. Визначення розмірів (глибини, ширини) та площі зони хімічного зараження

3.1.1 Глибина прогнозованої зони розповсюдження хмари зараженого повітря з уражаючими концентраціями визначається за формулою:

а) для відкритої місцевості:

б) для закритої місцевості:

де ГT - табличне значення глибини зони, визначене за табл. 1 для умов: місцевість відкрита, ємності НХР не обваловані ("вільний" розлив), швидкість вітру V = l м/с, температура повітря О°С.

Вихідними даними до таблиці є: кількість викинутої при аварії НХР Q, т, ступінь вертикальної стійкості повітря.

До знайденого значення глибини зони вводиться поправка на задану температуру повітря за приміткою 1 або 2 до табл. 1.

КВ - поправочний коефіцієнт на вітер за табл. 2;

КСХ - коефіцієнт, що враховує тип сховища і характеризує зменшення глибини розповсюдження хмари НХР при виливі у "піддон" (за умови збереження НХР в обвалованих ємностях) за табл.3 з урахуванням висоти обвалування Н, м. Для не обвалованої ємності КСХ = 1.

ГЗМ - величина, на яку зменшується глибина розповсюдження хмари НХР на закритій місцевості, (міська, сільська забудова, лісовий масив), км. Визначається за формулою:

,

де L - довжина закритої місцевості на осі сліду хмари НХР, км (у межах глибини, на яку розповсюдилась би хмара на відкритій місцевості);

КЗМ - коефіцієнт зменшення глибини розповсюдження хмари НХР для кожного 1 км довжини закритої місцевості за табл. 4 (для відкритої місцевості КЗМ = 1).

Після визначення розрахункової глибини зони ГР її значення порівнюється з можливою граничною глибиною переносу повітряних мас ГП за 4 години, найдене в табл. 10, або розрахунком: ГП = 4W, де W - швидкість переносу повітряних мас (табл. 5). Найменша із порівняних величин приймається за фактичну глибину прогнозованої зони хімічного зараження, тобто ГПЗХЗ = min{ГПР}.

3.1.2. Ширина прогнозованої зони хімічного зараження (шпзхз)

Залежно від СВСП її ширина розраховується за формулами: при інверсії ШПЗХЗ = 0,2ГПЗХЗ, км; при ізотермії ШПЗХЗ = 0,35ГПЗХЗ, км; при конвекції ШПЗХЗ = О,6ГПЗХЗ, км; де ГПЗХЗ - глибина прогнозованої зони хімічного зараження визначена в п. 3.1.1., км.

Ширину зони забруднення в місці знаходження об'єкта, для якого здійснюється прогнозування, можна визначити за цими ж формулами, якщо замість ГПЗХЗ підставити відстань об'єкта ro від місця аварії.

3.1.3. Площа зони хімічного зараження

При прогнозуванні визначається площа зони можливого хімічного зараження (ЗМХЗ) і площа прогнозованої зони хімічного зараження (ПЗХЗ). Площа ЗМХЗ розраховується за емпіричною формулою:

SМЗХЗ=8,72*10 -32ПЗХЗ* ,км,

де ГПЗХЗ - глибина прогнозованої зони хімічного зараження, км;

φ - коефіцієнт, який умовно дорівнює кутовому розміру зони залежно від швидкості вітру:

Швидкість вітру, м/с

< 1

1

2

>2

град.

360

180

90

45

Площа ПЗХЗ визначається за формулою:

SПзхз = 0,5 *ГПзхзПзхз , км2,

ГПЗХЗ - глибина прогнозованої зони хімічного зараження, км; ШПЗХЗ - ширина хімічної зони зараження, км.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]