Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА_21_2010_11..DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Порівняльна характеристика деяких відділів ціанобактерій і водоростей

ДОДАТОК №17.2.

Визначення систематичної приналежності рослин

Визначити рослину - це значить встановити належність рослини до певної родини,роду, виду. Для цієї мети використовують спеціальну учбову літературу – визначники, що складені за типом дихотомічних таблиць. Кожне положення визначника (морфологічні характеристики) позначене порядковим номером зліва і називається тезою. Положення, протилежне тезі, називається антитезою і позначається рисочкою. У тезах і антитезах наводяться найбільш характерні ознаки рослин.

В кінці кожної тези і антитези стоїть цифра, або назва родини, роду чи виду рослини. Якщо в кінці тези або антитези стоїть цифра -це значить, що визначення рослини потрібно продовжувати, переходячи до цифр тих тез, що вказує попередня теза, поки в кінці тези або антитези не буде вказана назва родини.

Цифра, що стоїть перед назвою родини,вказує на її порядковий номер, за яким потрібно шукати таблицю для визначення роду. Визна чення роду побудоване за таким же принципом, як і визначення родини. Цифра перед назвою роду вказує на його порядковий номер, за яким потрібно шукати таблицю для визначення виду рослини.

Всі цифри тез послідовного визначення родини, роду і виду записуються в черговому порядку і називаються ключем визначення. Після запису ключа визначення записується українська і латинська назви родини, роду і виду. Якщо визначення рослини іде по антитезах, цифри тез заключають у дужки, або над ними ставлять риску.

Самостійна робота

2 Години

Тема: ОСНОВИ БОТАНІЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ

ЗАГАЛЬНА МЕТА: Знання основ таксономії і систематики, а також ботанічної географії необхідно для виявлення діагностичних ознак лікарських рослин окремих систематичних таксонів.

Питання для самостійного вивчення

1. Типи систем. Сучасні системи живих організмів.

2. Поняття про нижчі і вищі рослини, їх відзнаки.

3. Класифікація, номенклатура і філогенетика.

4. Елементи фітоценології і рослинні співтовариства, їх формування та структура, рослинні зони і основні типи рослинного покриву Землі.

5. Рослинність тундри, типи лісів, головні лісоутворюючі породи, їх природогосподарське значення.

6. Рослинність степів і пустель.

7. Вологі та сухі субтропіки, цінні субтропічні культури, явище вертикальної поясносні, рослинність гірських областей.

8. Луки та болота.

9. Рослинні ресурси України, їх раціональна експлуатація і охорона.

Література:

Основна:

  1. Хржановский В. Г., Пономаренко С. Ф. Ботаника. – 2-е изд. - М.: Агропромиздат. 1988. – С. 168-186

Додаткова:

1. Соколова Н. П. Практикум по ботанике. 2-е изд. – М.: Агропромиздат. 1990. – С. 111-118.

2. Дорохина Л. Н., Нехмодова А. С. Руководство к лабораторным занятиям по ботанике с основами экологии растений: Учеб. пособие для студентов пед. ин-тов. – 2-е изд. – М.: Просвещение, 1986. – С. 54 – 59.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]