Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1. ВСТУП ДО МАРКЕТИНГУ..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
141.78 Кб
Скачать

Розділ 1. Вступ до маркетингу.

1. Сутність та розвиток маркетингової концепції.

2. Модель маркетингової діяльності.

3. Нормативно-правова база маркетингової діяльності в Україні.

У період становлення економіки держави необхідними умовами розвитку товарно-грошових відносин є активна участь у цих процесах широких верств населення, врахування суспільної думки, а також гармонізація суспільних зв’язків.

Успіх бізнесу здебільшого залежить від своєчасного встановлення зв’язків із громадськістю за допомогою засобів масової інформації – преси, радіо, телебачення. Налагодити тісні контакти з численними інститутами споживачів, партнерів, державних органів влади і суспільством загалом неможливо без глибоких знань, досвіду й компетентності керівників комерційних фірм, фахівців у сфері маркетингу.

У сучасних умовах розвитку українського бізнесу чимало труднощів і невдач на цьому шляху  досить часто пояснюються недостатньою поінформованістю, правдивістю, гнучкістю та відкритістю учасників маркетингу.

Маркетинг – це постійний і систематичний аналіз потреб ринку, що сприяє розробці  ефективних товарів з особливими властивостями, призначених для конкурентних груп покупців. Ці особливі властивості відрізняють їх від товарів конкурентів і в такий спосіб створюють виробникові стійку конкурентну перевагу.

З метою поліпшення економічної ситуації. насичення ринку товарами й послугами необхідно боротися за споживача, постійно оновлюючи продукцію, що випускається, розширюючи коло пропонованих послуг, а також підвищуючи їх якість. Лише за таких умов маркетинговою діяльністю вдасться охопити значну кількість підприємств, насамперед тих, що безпосередньо пов’язані з кінцевим споживачем – населенням.

Маркетинг – це цілісна система організації та управління діяльністю фірм, спрямована на забезпечення збуту продукції, безперебійних рух товару від виробника до споживача з метою одержання максимального прибутку. Головне  - орієнтація на ринок, підпорядкування всіх її функцій завданням маркетингу.

Успішно організована і здійсненна робота з маркетингу допомагає оперативніше і своєчасніше виявляти й ліквідовувати недоліки у стратегічному плануванні, організації та реалізації комерційної діяльності, а також у системі управління загалом, налагоджувати тісну співпрацю із суспільством.

Система маркетингу – ефективне поєднання двох взаємозалежних аспектів з великою кількістю підходів, ідей і рішень. Перший аспект  - ретельне та всебічне вивчення ринку, попиту, смаків і потреб, орієнтація на них виробництва, адресність продукції, що випускається. Багато уваги приділяється зовнішньому вигляду товарів, після продажному їх обслуговуванню. Другий аспект – активний вплив на ринок та попит, на формування потреб  і купівельних переваг, створення прихильності покупців до конкретних «марочних» товарів і послуг.