Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат історіографія репресій.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

5.Внесок Юрія Шаповала в дослідженнях політичних репресій 1920-30-х років

Одним з перших науковців,які досліджували сталінський терор був Ю.Шаповал,що,який дослідив боротьбу вищого партійного керівництва проти українського населення,висвітлив аспекти діяльності владних структура,а також згадується в праці проблема масових політичних репресій на промислових підприємствах України. Монографії Шаповала є по-суті,одними із перших монографій,котрі зачепили проблематику масового політичного терору та репресій, а також опублікована за часи існування СРСР.

Наукова цінність праць Ю.Шаповала підтверджується тим,що його творчий доробок ґрунтується на матеріалах засекречених архівів СБУ.

В численному ряді наукових праць історик розкриває раніше не відомі факти радянського терору в усіх сферах суспільно-політичного життя,безпосередньо також торкаючись питання масових політичних репресій на промислових підприємствах,які були складовою частиною політики Сталіна.

Ю.Шаповал у своїх монографіях розкриває брутальну діяльність структури тоталітарної держави,фальсифікацію кримінальних справ та жорстокі, не обґрунтовані покарання різних категорій населення за не скоєні злочини.5, а також розглядає окремі політичні портрети діячів,керівників радянської влади (зокрема,Каганович ,який керував репресивними заходами на залізницях УСРР ).

Багато його публікацій,праць стосуються процесу «Спілки визволення України» (Театральна історія. 75 років тому, 1930-го, відбувся судовий процес у справі «Спілки визволення України» — «СВУ»,опублікова в газеті «Дзеркало тижня, «Справа Спілки визволення Українв на відстані 75 рокі..» тощо).

6.Вітчизняна історіографія про репресії на промислових підприємствах в 20-ті-початку 50-х років хх століття.

Проблему злочинів партії проти технічної інтелігенції розкрила одна з перших ґрунтовних колективних праць вітчизняних істориків В.Даниленка, Г.Касьянова, С.Кульчицького. Автори використали матеріали спецфондів,що були раніше закриті і за радянської влади були недоступними широкому загалу. Це дало змогу об’єктивно оцінювати хід каральних заходів на заводах, фабриках, підприємствах транспорту ,зокрема широкий спектр дій,пов’язаних зі сталінським режимом. Автори одні з перших на ґрунтовному науковому рівні здійснили спробу об’єктивно дослідити перший гучний процес,що був показовим, політичним,направлений проти технічної інтелігенції - «Шахтинську справу».

Значну роботу з дослідження проблеми масових сталінських репресій проти технічної інтелігенції зробив науковець Г.Касьянов,що дослідив складні взаємовідносини радянської інтелігенції та командно-адміністративної системи,звертаючи увагу на соціально-класовий склад та кількісні показники репресованої української ї інтелігенції, а також торкається процесів терору,переслідувань технічної інтелігенції в УСРР у добу сталінізму..

Важливий науковий внесок зробила Лихолобова, що повернула з історичного забуття цілу низку імен репресованих робітників та промислової інтелігенції, аналізуючи про цьому репресивно-каральні дії комуністичної партії,зокрема на залізничному транспорті та промислових підприємствах Донбасу,які,безпосередньо стосуються проблеми політичних репресій на промислових підприємствах.