Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика 3 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

Темиа № 20. Розслідування вбивств Перше практичне заняття

1. Повторити матеріал про криміналістичну характеристику вбивств при виявленні трупа; першопочаткові слідчі дії та оперативно-розшукові заходи; типові слідчі ситуації; слідчі версії, планування розслідування.

2. За навчальною фабулою проаналізувати ситуацію та скласти план розслідування вбивства.

Навчальна фабула: У Шевченківський РВ ЛМУ УМВС поступило повідомлення від гр. Наливайка про те, що 23 грудня 2009 року, коли він повернувся до дому, то в своїй квартирі побачив труп своєї дружини Наливайко Т.Д. і порушену обстановку в квартирі, яка свідчила про вчинення вбивства. Зі слів гр. Наливайко з квартири пропали золоті ювелірні вироби дружини, 40тисяч доларів, які вони напередодні зняли з дипозитнрого рахунку банку для придбання квартири.

ПРИМІТКА: література вказана після плану другого практичного заняття

Друге практичне заняття

1.Повторити матеріал про криміналістичну характеристику вбивств за відсутності трупа або при виявленні його частин; особливості початкового етапу розслідування;типові слідчі ситуації, версії, подальший етап розслідування.

2. За навчальною фабулою проаналізувати ситуацію, висунути версії та скласти план першопочаткових слідчих дій.

Навчальна фабула: У затоці р. Дніпро (м.Київ ) 12 липня 2009 року була виявлена нижня частина трупа чоловіка, упакована в поліетиленовий мішок, перев’язаний білизняною мотузкою. Спеціаліст висловив припущення, що вузли на мотузці за зовнішнім виглядом нагадують рифовий (професійний морський) вузол. Двома днями пізніше в трубі ливнестоку знайдено верхню частину трупа чоловіка упаковану в матроський тільник і перев’язану електрошнуром, а інші предмети одягу загорнуті у віконну штору, а потім у поліетиленову плівку. При їх огляді виявлено:

    1. на поліетиленовій плівці досить чіткі відбитки пальців рук;

    2. на шторі – декілька ворсинок невідомого походження темного кольору, схожих на шерстинки тварини;

    3. на матроському тільнику – 5 волоснок сивого кольору;

    4. на частинах трупа – наявність великої кількості личинок мух.

Через добу в озері виловили труп невідомої жінки зі слідами численних ушкоджень, складений попалам і загорнутий у такий же поліетиленовий мішок.

У ході розслідування встановлено і особи вбитих – подружжя К., які приїхавши в це місто, зупинилися у сестри жінки. Одного разу вони пізно повернулися додму, чим викликали невдоволення сестри. У звьязку з цим вони відразу ж пішли з будинку, сказавши , що пошукають притулку в іншому місці. Більше їх ніхто не бачив. Було висунуто припущення, що вбивство вчинено в районі житлового масиву, де виявлено трупи.

На основі огляду і проведених експертиз встановлено:

  1. удари, що призвели до смерті, потерпілим наносилися з великою силою;

  2. предмети одягу, використаного для упаковки трупів, - 54-56 розміру;

  3. сиве волосся, виявлене на упаковці, не належить вбитим;

  4. один із вузлів – рифовий (професійний морський вузол);

  5. волосся в упаковці належить собаці, найвірогідніше німецькій вівчарці;

  6. труп розчленовано сокирою та ножем.