Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТМЗ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

5. Продукція

Виробництво:

- компресори повітряні;

- компресорні станції продуктивністю 0,8-5,25 куб.м. за хвилину;

- олієочищувальне устаткування

Виробництво безпосередньо виробляє:

Ланцюги, Вироби з чорних металів інші ковані, Вироби з чорних металів інші штамповані, Вузли до парових турбін, Насоси інші та підйомники рідин, Компресори повітряні буксировані, Компресори об'ємні поршневі, Послуги з технічного обслуговування і ремонту насосів та компресорів, Устаткування для фільтрування та очищення рідин, Машини та апарати для фільтрування та очищення інших рідин , Машини кормоперероблювальні інші, Вузли до машин врубових, прохідницьких та бурильних, Вузли до інших машин спеціального призначення, Установки електрогенераторні з дизельними двигунами внутрішнього згоряння, Послуги з постачання пари і гарячої води електростанціями.

Товари,послуги:

Пересувні гвинтові компресорні станції / Установки компресорні гвинтові / Поршневі повітряні компресори і компресорні станції широкого спектру застосування / Установки компресорні для стискування пари пропан-бутан / Компресори для гальмівних систем тепловозів, електровозів, електропоїздів, тролейбусів / Агрегати зварювальні і насосні / Лебідки монтажні / Сепаратори, ресівери / Литво чавунне, сталеве, алюмінієве, кольорове, точне / Вузли і деталі для реконструкції парових турбін / Запасні частини до парових турбін.

6.Ексклюзив від Полтавського турбомеханічного заводу

З новою інноваційною продукцією ВАТ «ПТМЗ» у складі концерну «Укрросметал» презентуватиме свої досягнення у Ганновері й продовжуватиме освоювати Близький Схід.

Минулий рік для ВАТ "Полтавський турбомеханічний завод" у підсумку виявився повчальним і... перспективним. Власне, підсумки та перспективи й стали темою розмови керівництва заводу з журналістами.

Як повідомив в.о. голови правління Анатолій Авксентьєв, підприємство, як і раніше, є багатопрофільним, спеціалізується на випуску енергозапчастин до теплових електростанцій, виготовленні компресорної техніки, зварювальних насосних агрегатів, вузлів та деталей для обладнання металургійних та гірничо-збагачувальних комбінатів, маслоочисних установок, сепараторів дизельного пального тощо. У 2006-му на ПТМЗ виготовлено продукції на 135 млн. грн більше, ніж позаторік. Неритмічність роботи у першій половині 2006 року вдалося подолати у другому півріччі, відтак і в 2007-ий турбомех увійшов зі сталим виробничим навантаженням. Проблеми лютого-березня 2006 року, за словами керівника, виникли через зупинку монопольного постачальника шатунів до компресорів - луганського заводу. Негативний досвід заручника ситуації став для ПТМЗ добрим уроком. Тепер полтавці намагаються з основних напрямків мати мінімум трьох постачальників комплектуючих. Причому не тільки українських, а й з Росії та Західної Європи.

Стабільність виробничого процесу заводу залежить також від роботи його ливарного виробництва, що забезпечує інші цехи чавунними й сталевими заготовками, а окрім того, є виробником ливарної продукції для Європи: там сталеве литво полтавців стало візитною карткою концерну "Укрросметал". Тож не дивно, що у найближчих планах заводу для розширення обсягів ливарної продукції - технічне переоснащення дільниці сталевого литва, придбання сучасного плавильного обладнання та обладнання для виготовлення стрижнів і запуск другої формувальної лінії "Омега", на що буде витрачено до 2млн євро.

Взагалі інвестиції у нові технології, впровадження нових форм організації виробництва, його автоматизації, розробка схем планування у 2007 році будуть визначальними у стратегії розвитку заводу. Так, орієнтуючись на потребу ринку швидко реагувати на ту чи іншу ситуацію, стратегічний річний термін планування змінено на піврічний. Особливу увагу полтавці приділяють інноваціям. Традиційно сильний на підприємстві конструкторський відділ тепер співпрацює ще й з ВАТ "ВНДІкомпресормаш", Сумським підприємством "Укрросметалу". Тільки від впровадження в серійне виробництво нових виробів, розроблених 2006 року, у 2007-му ПТМЗ очікує додатково одержати 8-12 млн. грн. У близькій перспективі, запевняє генеральний конструктор концерну "Укрросметал" Анатолій Салюк, завод буде готовий перейти на інноваційні європейські стандарти, які передбачають повне оновлення продукції кожних п'ять років. А зараз ПТМЗ зарекомендував себе як виробник ексклюзивної техніки. Його комплектуючі стали основою виготовленої в Сумах для Казахстану компресорної установки з пожежогасіння, що застосовується у газоперекачувальних агрегатах. Саме ПТМЗ виграв тендер у понад 15 компаній (російських і відомих світових виробників) на поставки принципово нових компресорних установок на новий російський (єкатеринбурзький) електровоз і зацікавив іншого російського виробника електровозів - новочеркаського. Бо подібної технології при виготовленні компресорних установок для рухомого складу не має на теренах СНД жодне з інших 19 компресорних підприємств. А відкрити двері у стратегічну галузь - залізничне машинобудування - іншої країни надзвичайно непросто! І тому дуже престижно.

Тепер полтавці працюють над зразком пневмонагнітача для розчинних сумішей, що застосовуватиметься у будівельній галузі, проектують двоосну пересувну компресорну станцію з дизельним двигуном для видобутку нафти.

Новим напрямком у роботі визначено створення техніки "тропічного варіанту". Бо експортне орієнтований Полтавський турбомеханічний завод (80 відсотків продукції експортується) розширює географію поставок. З минулого року полтавська продукція вийшла на ринок Близького Сходу. Базовою країною обрано Йорданію - цей острівець стабільності регіону, звідки здійснюються продажі в Іран, Ірак, Сирію, на північ Африки. Поки поставки туди обраховуються десятками машин. Для просування на цей ринок треба оперативно реагувати на потреби. І створювати принципово нові зразки компресорної техніки. Бо те, що добре працює на півночі Росії, не обов'язково працюватиме у спекотному кліматі, зауважує Анатолій Салюк.

Вдосконалює турбомех і серійну продукцію - як її технічні характеристики, так і дизайн. Для цього, зокрема, буде обладнано нову дільницю складання кузовів із введенням в експлуатацію листозгинального комплексу та лінії порошкового фарбування. Крім того, модернізується традиційна продукція. Скажімо, пересувна компресорна станція може бути додатково обладнана високовольтним або зварювальним генератором: у першому випадку робоче місце буде освітлюватися, у другому -компресор не лише зніме шар асфальту, а й ліквідує порив труби.

Ще одна новинка, яка чекає на споживачів, - модельний ряд компресорних установок на 13 і 16 атмосфер, що відповідає вимогам сучасного імпортного обладнання, яке масово ввозиться нині в Україну. Відтак у її власників буде значно менше проблем у разі виникнення несправностей.

Розробляють конструктори ПТМЗ і компресорні станції з частотним регульованим приводом, завдяки чому досягатиметься економія електроенергії.

Органічних до таких планів змін чекає експериментальна база заводу. Сучасність потребує інновацій і у випробуваннях техніки. Нині ця ділянка обладнується новими випробувальними стендами із сучасними вимірювальними системами, до липня випробувальну лабораторію буде акредитовано в системі УкрСЕПРО, як було й у попередньому варіанті.

Традиційно ПТМЗ є одним з основних виробників енергозапчастин. Обсяг замовлень у цій галузі збільшується через зношуваність застарілих турбін, що потребують ремонтів. Але на ПТМЗ не лише ремонтують, а й модернізують турбінне обладнання, покращуючи технічні показники. Тож минулого року цей сегмент дав заводу 42 млн. грн прибутку.

Цього року на заводі планують збільшити всі показники: зокрема на 20 відсотків наростити обсяги виробництва, на 20 відсотків - рівень середньої зарплати (у 2006 р. він дорівнював 1300 грн.). З 2007-м пов'язує ПТМЗ надію на вихід на європейський ринок компресорної техніки, збираючись виставити її вперше у Ганновері (Німеччина), де щороку відбувається наймасштабніший світовий спеціалізований форум.

Водночас з покращенням економічних і виробничих показників не забувають на ПТМЗ про соціальні питання, наголошує керівник підприємства Анатолій Авксентьєв. Будівельна організація ЗАТ "Укрросметал" продовжує спорудження житла для заводчан на вулиці Дослідній у Полтаві. Наприкінці 2007 р. заплановано здати в експлуатацію другу чергу будинку на 80 квартир. Заплановано здійснити реконструкцію колишнього недіючого нині дитсадка по вулиці Пушкіна, 141, де з'явиться чотириповерхова житлова споруда на 34 квартири поліпшеного планування.

Восени 2006 року відкрито нове приміщення центральної заводської їдальні. Минулого року на Чорному морі відпочило 227 працівників заводу та членів їхніх сімей. У таборі "Сонячний" оздоровлюються діти.

Заводський Палац культури постійно організовує цікаві концертні програми та вечори відпочинку для трудових колективів.

На виплату премій турбомеханічникам та матеріальної допомоги ветеранам заводу в 2006 році було спрямовано 600 тис. грн.

Нині на заводі з 118-річною історією, де трудиться близько 2000 працівників, органічно поєднуються досвід, технічні інновації і сучасні підходи до організації виробництва.

березень 2007 р.

Опис обраної облікової політики

Вiдповiдно до вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 р. №996-XIV, на пiдприємствi встановлено такi принципи, методи та процедури, що використовуватимуться для складання та подання фiнансової звiтностi i формуватимуть облiкову полiтику. Для забезпечення бухгалтерського облiку на пiдприємствi створено пiдроздiл бухгалтерiї, який очолюється головним бухгалтером. Пiдприємством обрано журнально-ордерну форму ведення бухгалтерського облiку на машинних та паперових носiях iнформацiї. Пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй є первиннi документи, якi фiксують факти здiйснення господарських операцiй. Для контролю та впорядкуванню оброблення данних на пiдставi первинних документiв складаються зведенi облiковi документи. Господарськi операцiї вiдображаються в облiкових регiстрах у тому звiтному перiодi, в якому вони були здiйсненi. Вiдповiдальнiсть за несвоєчасне складання первинних документiв i регiстрiв бухгалтерського облiку, недостовiрнiсть вiдображення у них даних несуть особи, якi склали та пiдписали цi документи. ПРИМIТКИ ДО БАЛАНСУ Примiтка 1. Визнання та амортизацiя нематерiальних активiв. Придбаний нематерiальний актив вiдображається в балансi, якщо iснує ймовiрнiсть одержання майбутнiх економiчних вигод, пов"язаних з його використанням, та його вартiсть може бути достовiрно визначена. Вартiсть придбаних нематерiальних активiв складається з вартостi придбання та iнших витрат з доведення його до стану, у якому вiн придатний для використання за його призначенням. Строк амортизацiї нематерiальних активiв не визначаємо. Первiсна вартiсть нематерiальних активiв на початок перiоду - 251 тис. грн., на кiнець перiоду - 398,1 тис. грн., змiни за перiод -(+147,1). Знос нематерiальних активiв на початок перiоду - 0, на кiнець перiоду - 97,2 тис. грн., змiни за перiод - (+97,2 ). Залишкова вартiсть нематерiальних активiв на початок перiоду - 251 тис. грн., на кiнець перiоду - 300,9 тис. грн., змiни за перiод - (+49,9). Примiтка 2. Визнання та амортизацiя основних засобiв. Основнi засоби вiдображаються в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження виготовлення та iнших витрат, з урахуванням сум декiлькох обов"язкових дооцiнок, якi були проведенi за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України у зв"язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 р. Iндексацiя балансової вартостi основних фондiв проводилась згiдно з механiзмами та iндексами, встановленими державними органами. Придбанi ( створенi ) основнi засоби зараховуються на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю. Одиницею облiку основних засобiв є об"єкт основних засобiв. ПОКАЗНИКИ Один. вимiру На поч.пер. На кiн.пер. Змiни за пер. Первiсна вартiсть основних засобiв тис.грн. 107577,1 109954,9 +2377,8 Знос основних засобiв тис.грн. 47150,5 50794,1 +3643,6 Залишкова вартiсть основ. засобiв тис.грн. 60426,6 59160,8 -1265,8 Коефiцiєнт зносу % 43,80 46,20 - Коефiцiєнт придатностi % 56,20 53,80 Первiсна вартiсть осно.зас.,перед в заст. тис.грн. - - - Первiсна вартiсть повн.амортиз. основних засоб.,якi використовуються тис. грн. 11108,5 - - 11108,5 Первiсна вартiсть основ.засобiв, що тимчасово не використовуються тис.грн. - - Нарахування зносу основних засобiв є незмiнним на протязi року та вiдповiдає П (С) БО № 7 "Основнi засоби". Пiдприємством обрано метод i норми, що передбаченi податковим законодавством. В 2004 роцi нарахована амортизацiя склала 4 253,2 тис. грн. В 2004 роцi на пiдприємствi вибуло основних засобiв за первiсною вартiстю 699,1 тис. грн. Примiтка 3. Фiнансовi iнвестицiї. На дату Балансу фiнансовi iнвестицiї складають 2,0 тис. грн. та вiдображають внески до статутних капiталiв iнших пiдприємств. Примiтка 4. Запаси. Запаси включають сировину та матерiали, придбанi напiвфабрикати, паливо, запаснi частини, незавершене виробництво, тару, готову продукцiю, товари для перепродажу, МШП на складi. Балансова вартiсть запасiв в розрiзi класифiкацiйних груп ( тис.грн. ): ПОКАЗНИКИ На почат.перiоду На кiнець пер. Змiни за пер. ( +, - ) Сировина,основнi та допомiжнi матерiали призначенi для виробництва продукцiї, виконання робiт 11332,4 11085,1 - 247,3 Незавершене виробництво 2727,4 6554,7 + 3827,3 Готова продукцiя 11703,3 12279,7 +576,4 Товари 276,2 588,9 +312,7 МШП 884,8 665,1 -219,7 Разом 26924,1 31173,5 +4249,4 Запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає, згiдно П (С) БО № 9 "Запаси", витрати на придбання, доставку та переробку. Для розрахунку собiвартостi реалiзованої продукцiї застосовується метод ФIФО. Вартiсть незавершеного виробництва включає прямi витрати та виробничi накладнi витрати. Готова продукцiя вiдображається за виробничою собiвартiстю. Матерiальнi цiнностi, якi не мають реалiзованої вартостi не визнанi активами. Примiтка 5. Дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть вiдображається, згiдно П (С) БО № 10 "Дебiторська заборгованiсть" за реальною вартiстю. Врахування безнадiйних боргiв здiйснюється в той перiод, коли керiвництво пiдприємства визначило борги як безнадiйнi, iснує впевненiсть про її неповернення боржником, та за якою минув строк позовної давностi. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги включає заборгованiсть за реалiзованi в кредит продукцiю, товари або наданi послуги. Довгострокова дебiторська заборгованiсть станом на 31.12.04 року вiдсутня. Iнша дебiторська заборгованiсть складається з заборгованостi, що не пов"язана з продажем продукцiї та наданням послуг. тис. грн. НАЙМЕНУВАННЯ СТАТТI На поч.перiоду На кiнець перiоду Змiни за перiод Розрахунки з пiдзвiтними особами - - - Розрахунки за претензiями - - - Розрахунки за вiдшкодування завданих збиткiв - - - Розрахунки з персоналом 5,0 11,1 +6,1 Разом 5,0 11,1 +6,1 Примiтка 6. Визначення грошових коштiв. Грошовi кошти вкючають суму грошей в касi та рахунках в установах банку. Суми в iноземних валютах перерахованi по курсу НБУ на момент складання звiту. Суми в iноземних валютах станом на 31.12.04 р. становлять 726,1 тис. грн. Примiтка 7. Зобов"язання. На кiнець 2004 року загальна сума кредиторської заборгованостi становить 17408,7 тис. грн. Довгостроковi зобов"язання станом на 31.12.04 року вiдсутнi. Iншi поточнi зобов"язання включають в себе наступнi статтi: НАЙМЕНУВАННЯ СТАТТI На початок перiоду На кiнець перiоду Змiни за перiод Розрахунки за нарахованими % - - - Розрахунки з iншими кредиторами 788,0 1406,3 +618,3 Розрахунки з пiдзвiтними особами - - - Разом 788,0 1406,3 +618,3 Примiтка 8. Статутний капiтал. Статутний капiтал ВАТ "ПТМЗ" складає 355270 грн., який розподiлено на 35527000 простих акцiй номiнальною вартiстю 0,01 грн. . грн. 9.Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток ) Нерозподiлений прибуток на кiнець 2004 року складає 30290,6 тис.грн. Чистий прибуток за 2004 рiк складає 7133,0 тис. грн. Примiтка 10. Податок на прибуток. Податок на прибуток, що пiдлягає перерахуванню до бюджету, як ранiше, незважаючи на змiни, що сталися в бухгалтерському облiку з прийняттям П (С) БО № 17 "Податок на прибуток", визначають вiдповiдно до податкового законодавства, тобто вiдповiдно до Закону України "Про оподаткування прибуку пiдприємств". При складаннi рiчної фiнансової звiтностi пiдприємство не визначає розбiжностi мiж оцiнкою статей активiв i зобов"язань за даними бухгалтерського i податкового облiку. За пiдсумками дiяльностi за рiк пiдприємство має Сума ( тис.грн.) Податковий прибуток 5952,0 Поточний податковий прибуток 1488,0 Облiковий прибуток 8621,0 Тимчасова рiзниця -2669,0 ПРИМIТКИ ДО ЗВIТУ ПРО ФIНАНСОВI РЕЗУЛЬТАТИ. Примiтка 1. Визнання доходу. Доход вiд реалiзацiї продукцiї визначається у вiдповiдностi з методом нарахувань при вiдвантаженнi продукцiї. Доход зменшується на суму знижок та повернень продукцiї покупцями. Доход вiд наданих послуг ( по автоперевезенням, орендi та iнших) вiдображається в облiку, коли надання послуг здiйснено. Розподiл доходу за кожною групою доходiв за 2004 рiк: Групи доходу Сума, тис. грн. Доход ( виручка ) вiд реалiзацiї продукцiї ( товарiв, робiт,послуг ) 119376,6 Iншi операцiйнi доходи 45242,7 Фiнансовi доходи 114,7 Iншi доходи 843,0 Надзвичайнi доходи 0 Доход вiд виконання будiвельно-монтажних робiт визначається, згiдно П ( С ) БО № 22 "Будiвельнi контракти", у вiдповiдностi з методом постiйного виконання в облiкових перiодах, в яких виконанi вiдповiднi роботи. Iншi операцiйнi доходи вiдображають доходи iншi операцiйнi доходи, крiм доходу вiд реалiзацiї продукцiї ( товарiв, робiт, послуг). Розподiл iнших операцiйних доходiв: Iншi доходи Сума, тис. грн. Доходи вiд реалiзацiї iноземної валюти 41413,9 Доходи вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв 1328,5 Доходи вiд операцiйної оренди активiв 403,6 Доходи вiд операцiйної курсової рiзницi за операцiями в iноземнiй валютi 272,6 Суми одержаних штрафiв, пенi, неустойок - Доходи вiд списання кредиторської заборгованостi, щодо якої минув строк позовної давностi - Iншi доходи вiд операцiйної дiяльностi 1824,1 Всього 45242,7 Примiтка 2. Iншi операцiйнi витрати вiдображають: Iншi операцiйнi витрати Сума, тис. грн. Собiвартiсть реалiзованих виробничих запасiв 1147,8 Сумнiвнi борги - Втрата вiд знецiнення запасiв - Втрати вiд операцiйних курсових рiзниць 229,8 Визнанi економiчнi санкцiї 41,7 Вiдрахування для забезпечення наступних операцiйних витрат - Iншi операцiйнi витрати 2759,0 Списана дебiторська заборгованiсть - Псування, недостачi матерiальних цiнностей - Собiвартiсть реалiзацiї iноземної валюти 44084,8 Разом 48263,1 Примiтка 3. Iншi витрати вiдображають собiвартiсть реалiзацiї необоротних активiв 26,1 тис. грн., списання необоротних активiв 75,9 тис.грн. та iншi витрати 394,1 тис. грн. Примiтка 4. Курсовi рiзницi включенi вiдповiдно до складу доходiв та витрат протягом звiтного перiоду. Примiтка 5. Середньорiчна кiлькiсть простих акцiй 35527000 шт. Протягом звiтного року кiлькiсть простих акцiй в обiгу не змiнювалась. ПРИМIТКИ ДО ЗВIТУ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТIВ. Примiтка 1. Рух коштiв в результатi операцiйної дiяльностi вiдображає результати дiяльностi пiдприємства вiд реалiзованої продукцiї, товарiв, робiт, послуг та операцiй з надання права користування активами, Чистий рух коштiв в результатi операцiйної дiяльностi в 2004 роцi ( 2 551,5) тис. грн. Примiтка 2. Рух коштiв в результатi iнвестицiйної дiяльностi вiдображає операцiї пов"язанi з придбанням основних засобiв i нематерiальних активiв; операцiї пов"язанi з продажем необоротних активiв; операцiї з наданням позик iншим пiдприємствам; надходження коштiв вiд фiнансових iнвестицiй. Чистий рух коштiв вiд iнвестицiйної дiяльностi складає у 2004 роцi ( 899,0) тис. грн. Iншi надходження складають кошти вiд повернння авансiв та позик наданих iншим сторонам. Iншi платежi складають аванси та позики грошовими коштами, наданi iншим сторонам. Примiтка 3. Рух грошових коштiв у результатi фiнансової дiяльностi вiдображає отримання позик та їх погашення; виплата дивiдендiв. Чистий рух коштiв вiд фiнансової дiяльностi складає 3678,4 тис. грн. Iншi надходження показують надходження, пов"язанi з фiнансовою дiяльнiстю. Iншi платежi показують використання грошових коштiв для придбання ранiше випущенних акцiй пiдприємства, виплати грошових коштiв орендодавцю для погашення заборгованостi за фiнансовою орендою та за iншими платежами. ПРИМIТКИ ДО ЗВIТУ ПРО ВЛАСНИЙ КАПIТАЛ. Примiтка 1. Статутний капiтал ВАТ "Полтавський турбомеханiчний завод" складає 355270 грн., який подiлено на 35527000 простих акцiй номiнальною вартiстю 0,01 грн. Примiтка 2. Засновники Кiлькiстьакцiй станом на 31.12.04 р. Мiнiстерство енергетики та електрифiкацiї України 0 Примiтка 3. Акцiонери, якi володiють бiльш як 5 % статутного капiталу: ТОВ "Укртехносинтез", код 21127532, м. Суми, пр. Курський, 6 - 87,584 %. Примiтка 4. Кiлькiсть акцiй, що перебувають у власностi виконавчого органу: 2100 акцiй. Примiтка 5. Кошти в iншому додатковому капiталi складають станом на 31.12.04 р. 81208,1 тис. грн. Включають кошти дооцiнки необоротних активiв, вартiсть необоротних активiв безкоштовно отриманих пiдприємством. Примiтка 6. Кошти резервного капiталу складають станом на 31.12.04 р. 427,0 тис. грн. та становлять резерви, створенi вiдповiдно до установчих документiв, за рахунок нерозподiленого прибутку пiдприємства. Збiльшення ( зменшення) в звiтному перiодi не вiдбувалось. Примiтка 7. Загальна сума збiльшення власного капiталу пiдприємства за 2004 рiк склала 6 417,1 тис. грн., з них 7 133,0 тис. грн. - прибуток звiтного року.

Витяг з аудиторського висновку

Аудиторська фiрма "Капiталъ" провела аудиторську перевiрку наступних фiнансових звiтiв: - Баланс станом на 31 грудня 2004 року; - Звiт про фiнансовi результати за 2004 рiк; - Звiт про рух грошових коштiв за 2004 рiк; - Звi про власний капiал за 2004 рiк; - Примiтки до фiнансової звiтностi за 2004 рiк. Вiдповiдальнiсть за цi фiнансовi звiти несе управлiнський персонал пiдприємства. Аудитор несе вiдповiдальнiсть за висловлення думки щодо фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки. Аудитор провiв аудиторську перевiрку згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту. Цi стандарти зобов"язують аудитора планувати i здiйснювати аудиторську перевiрку з метою одержання обгрунтованої впевненостi в тому, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих виправлень .Аудит включає перевiрку шляхом тестування доказiв, якi пiдтверджують суми й розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку й суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснюваних управлiнським персоналом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв. Аудитор вважає, що проведена аудиторська перевiрка забезпечує обгрунтовану пiдставу для висловлення нашої думки. При веденнi бухгалтерського облiку пiдприємство керується Нацiональними положеннями (стардатами) бухгалтерського облiку та Наказом про облiкову полiтику. Активи пiдприємства на дату Балансу складають основнi засоби, довгостроковi фiнансовi iнвестицiї, запаси, векселi одержанi, грошовi кошти та дебiторська заборгованiсть. Аудитор не спостерiгав за iнвентаризацiєю наявних основних засобiв станом на 01 листопада 2004 р. та запасiв станом на 01 жовтня 2004 року, оскiльки цi дати передували призначення фiрми "Капiталъ" аудиторами пiдприємства, але аудитор покладається на професiйне судження комiсiї пiдприємства, що виконувала функцiї внутрiшнього аудиту. На думку аудитора, iнформацiя за видами активiв розкрита пiдприємством вiдповiдно до вимог Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Зобов"язання пiдприємства складають короткостроковi кредити банкiв, векселi виданi, iншi поточнi зобов"язання , поточнi зобов"язання, кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги. На думку аудитора iнформацiя про зобов"язання розкрита пiдприємством вiдповiдно до вимог Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Власний капiтал пiдприємства складає статутний капiтал, iнший додатковий капiтал, резервний капiтал та нерозподiленi прибутки. На дату Балансу статутний капiтал пiдприємства становить 355 270,0 гривень, який подiлено на 35 527 000 простi акцiї номiнальною вартiстю 0,01 гривень. Вартiсть чистих активiв пiдприємства на дату Балансу становить 112 281,0 тис. грн., що значно перевищує розмiр заявленого статутного капiталу. На думку аудитора iнформацiя про власний капiтал розкрита пiдприємством вiдповiдно до вимог Нацiональних положень ( стандартiв ) бухгалтерського облiку. Сутнiстю корпоративного управлiння є система вiдносин мiж власниками акцiй, управлiнським персоналом, а також зацiкавленими особами задля забезпечення ефективної дiяльностi пiдприємства, рiвновагу впливу та балансу iнтересiв учасникiв корпоративних вiдносин. Пiдприємство щорiчно проводить черговi збори акцiонерiв. У корпоративнiй структурi пiдприємства дiє незалежна Спостережна рада, яка визначає основнi цiлi дiяльностi, а також ухвалює стратегiю для її досягнення. Члени Спостережної ради володiють знаннями, квалiфiкацiєю та досвiдом, необхiдним для виконання своїх посадових обов"язкiв. З метою захисту прав та законних iнтересiв акцiонерiв пiдприємство забезпечує комлексний, незалежний, об"єктивний та професiйний контроль за фiнансовою господарською дiяльностю шляхом залучення незалежного зовнiшнього аудиту, створення внутрiшнiх механiзмiв контролю. Концептуальною основою для складання фiнансових звiтiв пiдприємства є Нацiональнi положення (стандарти) бухгалтерського облiку та Закон України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi". Змiст та форма Балансу станом на 31.12.2004 року, загальнi вимоги до розкриття його статей, вiдповiдають Положенню (стандарту) бухгалтерського облiку № 2. Змiст та форма Звiту про фiнансовi результати за 2004 рiк, загальнi вимоги до розкриття його статей вiдповiдають Положенню (Стандарту) бухгалтерського облiку № 3. Змiст та форма звiту про рух грошових коштiв за 2004 рiк, загальнi вимоги до розкриття його статей вiдповiдають Положенню (стандарту) бухгалтерського облiку № 4. Змiст та форма звiту про власний капiтал за 2004 рiк, загальнi вимоги до розкриття його статей вiдповiдають Положенню (стандарту) бухгалтерського облiку № 5. Змiст та форма Примiток до рiчної фiнансової звiтностi результати, загальнi вимоги щодо розкриття його статей вiдповiдають Наказу Мiнфiну України № 302 вiд 29.11.00 р. На думку аудитора, за винятком обмежень, що вказанi вище, фiнансовi звiти достовiрно у всiх суттєвих аспектах вiдображають iнформацiю згiдно з визначеною концептуальною основою фiнансової звiтностi ВАТ "Полтавський турбомеханiчний завод" станом на 31 грудня 2004 року, а також результати дiяльностi за 2004 рiк згiдно з нормативними вимогами щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi.

Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, надання послуг

Основними видами дiяльностi товариства є виробництво продукцiї технiчного призначення. Основними видами продукцiї на заводi є повiтрянi компресори та компресорнi станцiї, вони становили у 2004 р. 60,6 % та запаснi частини до енергоустаткування - 29,4 % загального обсягу. Навiть в умовах наростаючої конкуренцiї завод залишається одним з основних виробникiв запасних частин до парових турбiн. Використовуючи технiчнi можливостi, завод виготовляє як складну одиничну продукцiю, так i серiйну продукцiю на достатньо високому рiвнi. Залежнiсть виробництва вiд сезонних змiн вiдсутня, але можливе збiльшення реалiзацiї серiйної продукцiї у лiтнiй перiод, пов"язане з ростом сезонного попиту на неї. Виготовлення та реалiзацiя запасних частин до енергетичного обладнання в основному випускається пiд замовлення покупця , а компресори, компресорнi станцiї, маслоочиснi машини, зварювальнi агрегати, грязьовi насоси та товари народного вжитку реалiзуються шляхом вiльного продажу замовнику. Продукцiя заводу має конкурентну цiну, на деякi види продукцiї цiна значно нижча, нiж на аналогiчну продукцiю iнших виробникiв. При реалiзацiї продукцiї застосовуються рiзнi види оплати як попередня, так i наступна, на рiзнi термiни за узгодженням iз замовником. На заводi дiє гнучка система торговельних знижок, а також своєчасна оперативна вiдправка продукцiї. Пiдприємство не є монополiстом по випуску своєї продукцiї на внутрiшньому ринку України. Оптово-вiдпускнi цiни на заводську продукцiю вiльнi i затвердженi правлiнням. Основними споживачами продукцiї заводу є електростанцiї України та країн СНД, пiдприємства, у яких експлуатуються паровi турбiни.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність емітента

Вiдсутнiсть стабiльного українського ринку, митна i економiчна полiтика колишнiх радянських республiк впливають на дiяльнiсть пiдприємства. Надiї на значне збiльшення заказiв на запаснi частини до парових турбiн, в зв"язку з реально критичним станом турбiнного парку у 2004 р. збулися . Нашi прогнози будувались за даними РАО "ЄЕС" Росiї, аналiтицi українських спецiалiстiв та за iнформацiєю покупцiв. Щоб продукцiя заводу могла продаватися за межами України, вона повинна бути значно дешевше аналогiчної росiйської, тому що транспортнi, митнi i iншi витрати значно пiдвищують її кiнцеву цiну. За останнi роки в Росiї значно виросло компресорне виробництво, з"явились новi виробники i розширилась номенклатура, особливо гвинтових компресорiв, що значно вплинуло на конкурентноспроможнiсть продукцiї на ринку.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства

Дiяльнiсть пiдприємства здiйснюється згiдно занонiв України: "Про пiдприємництво", "Про господарськi товариства", "Про цiннi папери та фондову бiржу", "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть".

Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента

Фiнансова дiяльнiсть пiдприємства здiйснюється в порядку передбаченому чинним законодавством України та затверджується щорiчними загальними зборами акцiонерiв. За 2004 рiк прибуток, який пiдлягає оподаткуванню, склав 8621 тис. грн., податок на прибуток - 1488 тис. грн., що на 1119 тис. грн. менше у порiвняннi з минулим роком. Чистий прибуток склав 7133 тис. грн. Витрати на виробництво у звiтному перiодi склали 109664,6 тис. грн., що на 27,5 % бiльше, нiж у минулому. Збiльшення витрат на виробництво визване, у першу чергу, збiльшенням обсягiв виробництва на 35 %. Перевищення темпiв прироста обсягiв виробництва товарної продукцiї над темпами прироста витрат склало 7,5 %, що свiдчить про тенденцiю зниження затрат. Коефiцiєнт 5,02 на кiнець року показує, що пiдприємство має активiв в 5,02 рази бiльше, нiж поточна кредиторська заборгованiсть, тобто має абсолютну лiквiднiсть.

Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів)

Всi угоди, якi були укладенi у звiтному перiодi, виконанi в повному обсязi. В зв"язку з обмеженими фiнансовими можливостями на проведення ремонтних робiт у потенцiальних клiєнтiв, кiлькiсть замовлень була обмежена. З металургiйних комбiнатiв України тiльки комбiнат iм. Iллiча (Марiуполь) i ЄМЗ ( Єнакiєво ) розмiстили крупнi закази ( комплекти дiафрагм, робочих лопаток). Алчевський, Макiївський i iншi заказiв не мали.

Прогнози та плани щонайменше на рік про діяльність емітента

На пiдприємствi розроблений ряд заходiв щодо стабiлiзацiї фiнансового стану заводу, технiчного переозброєння та реконструкцiї виробництва. Впродовж 45 рокiв на ВАТ "ПТМЗ" успiшно розвивається така галузь виробництва як компресоробудування. Найбiльш розповсюдженим i унiверсальним типом ком пресорних машин були поршневi компресори. I ВАТ "Полтавський турбомеханiчний завод" є одним iз найбiльших виробникiв цiєї технiки на теренах колишнього Союзу, а нинi - СНД. На заводi випускаються повiтрянi компресори загального призначення, для залiзничного i комунального транспорту, газовi компресори для стиснення парiв пропан-бутану, пересувнi i переноснi компресорнi станцiї та установки, побутовi компресори. Всього понад 80 найменувань. Останнi роки трудовий колектив заводу успiшно працює над освоєнням виготовлення гвинтових компресорiв. Повна вiдсутнiсть зворотно-поступального руху деталей забезпечує йому ряд переваг у порiвняннi з iншими типами компресорiв. Це насамперед простота конструкцiї, виключно висока довговiчнiсть ( понад 40000 годин до капремонту ), надiйнiсть роботи ( впродовж вказаного термiну при експлуатацiї практично не потрiбне обслуговування, окрiм перiодичної замiни i поповнення масла ), висока якiсть стислого повiтря, низький рiвень шуму. У перелiку освоєної полтавцями гвинтової технiки - як стацiонарнi, так i пересувнi установки. У 2004 роцi виконаний комплекс заходiв з метою пiдвищення ефективностi серiйного виробництва, який принiс економiчний ефект у розмiрi 91,5 тис. грн. Нинi ця робота продовжується. Планується серiйне освоєння нових видiв добротної, конкурентноздатної компресорної технiки. Готуються до випуску новi гвинтовi установки та пересувнi компресорно-зварювальнi станцiї. На 2005 рiк заплановано довести об"єми виробництва до 152,1 млн. грн., реалiзацiю продукцiї - до 170 млн. грн., пiдвищити якiсть випускаємої продукцiї, проводити роботи по зниженню собiвартостi продукцiї. Для цього на пiдприємствi є всi можливостi.

Інша інформація, що може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента

Вiдкрите акцiонерне товариство "Полтавський турбомеханiчний завод" вiдомий виробник компресорного обладнання та енергозапчастин на Українi та в країнах СНД. Бiльш нiж 50 рокiв на пiдприємствi виробляються компресори та на їх базi рiзнi компресорнi станцiї загального та спецiального призначення. Також виготовляються запаснi частини, деталi та вузли дл я модернiзацiї та реконструкцiї парових турбiн вiтчизняного та закордонного виробництва. За попереднi роки роботи встановленi тiснi партнерськi вiдносини з вiдомими промисловими пiдприємствами рiзних галузей економiки України: металургiйними комбiнатами ММК "Азовсталь", iм. Iллiча, ВАТ "Запорiжсталь", "Днiпроспецсталь", завод iм. Петровського, виробниками промислової продукцiї - ВАТ "НВАТ ВНДIкомпресормаш", ВАТ "ЕЛПА", "Енергомашсервiс"), гiрничо-збагачувальними комбiнатами - Полтавський ГЗК, Докучаєвський ДФДК, енергогенеруючими пiдприємствами - Суми ТЕКо, облпаливо та обленерго м. Полтави, м.Суми, м. Запорiжжя, Закарпаття та iншими флагманами української промисловостi. Взаємовiдносини з партнерами мають постiйний характер i спрямованi на безперебiйне забезпечення промислових пiдприємств необхiдним устаткуванням. При залученнi iнвестицiй пiдприємство зможе вiльнiше оперувати фiнансовими активами згiдно виробничих потреб, здiйснювати фiнансово-господарську дiяльнiсть бiльш ефективно, розподiляючи обiговi кошти та iншi оборотнi активи в господарських процесах з максимальною ефективнiстю, в необхiднi термiни та в потрiбному обсязi. Це дасть змогу впровадити в виробництво високоефективнi технологiчнi процеси та обладнання, що дозволить виробляти високоякiсну сучасну продукцiю, розширити номенклатуру виробництва, ринки збуту, знизити рiвень цiн.