Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТМЗ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

4.Організаційна структура

Інформація про підприємство:

Кількість працівників: 1073

Рік заснування: 1992

Керівник: Олешневич Олексій Онуфрійович

Завод розташований на двох промислових площадках, загальною площею 26,9 га. Перша площадка знаходиться в центральнiй частинi Київського району Полтави i має повне iнженерне забезпечення. Друга площадка — Затуринський промвузол — знаходиться в селі Затурине, де розмiщене ливарне виробництво з усiма допомiжними службами. Загальна чисельнiсть працюючих на пiдприємствi — 2307 чоловiки (на 2010 рік). До структурних пiдроздiлiв заводу входять чотири основних цехи по виготовленню запасних частин для турбiнного устаткування теплових електростанцiй, а також виробництва серiйної продукцiї. Пiдприємство має допомiжне виробництво: ливарне, ковальсько-пресове, iнструментальне, деревообробне, термiчнi i гальванiчнi вiддiлення.

Наказом Мiнiстерства енергетики та електрифiкацiї України за № 55 вiд 4 березня 1994 року пiдприємство було перетворено у Вiдкрите акцiонерне товариство «Полтавський турбомеханiчний завод». 2010 року ВАТ реорганізовано у Публiчне акцiонерне товариство «Полтавський турбомеханiчний завод».

Підсумовуючи результати роботи, необхідно відзначити, що економічний розвиток підприємства ВАТ "ПТМЗ" характеризується покращенням фінансово-економічних результатів. Це покращення зумовлюється дією внутрішньовиробничих і зовнішньоекономічних чинників. Для встановлення чинників формування фінансових показників нами проведено дослідження на підприємстві ВАТ „Полтавський турбомеханічний завод”. Виявлено, що в умовах ринкової економіки ці фактори взаємозалежні і зумовлюють фінансовий стан підприємства.

Так, в 2005 р. через скорочення обсягу замовлень підприємство знизило свої обсяги виробництва, через що був недоотриманий валовий та операційний прибуток. Але підприємство компенсувало свої втрати за рахунок фінансово-інвестиційної діяльності. В період кризи були виведені застарілі основні засоби та переглянуто кадрову політику та приділено увагу заходом щодо всебічної економії витрат, внаслідок чого в наступному періоді продуктивність праці істотно зросла та знизились витрати на 1 грн. виробленої продукції.

Тобто за період, що аналізується, підприємство продемонструвало як можна ефективно подолати кризу своєчасними заходами щодо удосконалення управління різними сферами економічної системи, які, як відомо, становлять цілісну економічну систему і при всебічному врахуванні результатів діяльності, в тому числі за рахунок фінансового аналізу, і впровадженні відповідних дій щодо коригування несприятливої ситуації, відповідають покращенням фінансово-економічних результатів.

Аналіз прибутку здійснюють за даними фінансового звіту (форма № 2) підприємства. При цьому дається оцінка прибутку (збитку) в цілому і за окремими його видами.

На основі аналізу динаміки та структури діяльності підприємства здійснено пошук резервів підвищення ефективності використання всіх видів наявних ресурсів, оскільки це є одним з найважливіших завдань будь-якого виробництва. Виявлення і практичне використання цих резервів було метою цього дослідження. В процесі дослідження можливих шляхів формування прибутку підприємства було обрано шлях впровадження інновацій у виробництво, оскільки виявлено, що для більш ефективної діяльності необхідне розширення обсягу випуску продукції за допомогою інтенсивних методів – удосконалення існуючого технологічного обладнання, більш економного використання ресурсів і випуску якісної продукції, що буде конкурентоспроможною на ринку, як вітчизняному, так і закордонному.

Впровадження інновацій – це напрямок економічної діяльності як підприємства, так і держави. Він забезпечує сталий прогресуючий розвиток виробництва шляхом його інтелектуалізації з метою випереджаючої конкурентоспроможності вітчизняної продукції, а також забезпечення рівномірного розвитку регіонів.

Також треба відмітити, що для успішного впровадження інновацій необхідна широкомасштабна державна підтримка інноваційних процесів на всіх етапах їх циклів. Повільний розвиток інноваційних процесів спостерігається з причин відсутності їхньої підтримки інституційними інвесторами. Залучення фінансових та інвестиційних ресурсів для підтримки інноваційних процесів має бути достатнім за обсягом для забезпечення відтворювальних циклів інноваційних процесів у національній економіці.

ВАТ „ПТМЗ” достатньо забезпечено висококваліфікованими трудовими ресурсами і має всі можливості для свого подальшого розвитку на інноваційній основі.

ВАТ “Полтавський турбомеханічний завод” представляє енергетичне машинобудування області. На підприємстві виготовляються запасні частини для турбін електростанцій, у тому числі і для атомних, компресори тепловозів і електровозів, компресорні станції загального призначення різних потужностей і модифікацій, маслоочищувальні машини для електростанцій та інших підприємств. Завод працює з повним циклом виробництва – від виготовлення ковальських і ливарних заготовок до випуску готових виробів. Завдяки висококваліфікованому інженерно-технічному персоналу та досвідченості й компетенції робітників і службовців підприємство працює стабільно, має змогу зводити нові житлові будинки й навіть цілі квартали, утримує соціальну інфраструктуру.