Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломна кухар кондитер.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать

2.3. Правила подання ілюстрацій, таблиць та формул

Подання ілюстрацій. Для пояснення тексту, що викладається в розділах розрахунково-пояснювальної записки, використовують ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми тощо), виконання яких повинно відповідати вимогам стандартів ЄСКД.

Ілюстрації слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації мають відповідати тексту, а текст – ілюстрації. До всіх ілюстрацій повинні бути пояснення або коментарі в тексті. Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення викладеного тексту.

Ілюстрації повинні мати порядкові номери. Ілюстрацію позначають словом "Рис." і нумерують арабськими цифрами без знака № послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатку. Номер ілюстрації повинен складатись з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка.

Наприклад: Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу).

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією після номеру. За необхідності під ілюстрацією розміщують також пояснювальні дані (під рисунковий текст), які разом із номером і назвою ілюстрації розміщують послідовно під ілюстрацією.

Наприклад: Рис. 1.2 – Схема обробки риби з лускою.

Ілюстрації повинні бути контрастними та чіткими і можуть виконуватись чорнилом, тушшю, пастою або олівцем чорного кольору .

2.4. Загальні правила посилання на використані джерела

У тексті розрахунково-пояснювальної записки обов'язково необхідно давати посилання на літературні джерела, які слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділених двома квадратними дужками.

Наприклад "У роботах [1-4] зазначено...".

При посиланні на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, формули, рівняння, додатки зазначають їх номери.

Наприклад, при посиланні на розділи, підрозділи, пункти, додатки слід писати: "У розділі 4... ", "... відповідно до 2.3.4 ... ", "... дивись 2.1 ... ", "... у додатку Б ... ".

Посилаючись у тексті на ілюстрацію, вказують її порядковий номер у круглих дужках – "(рис. 1.3)" або використовують зворот типу "... як це видно з рис. 1.3", або "... як це показано на рис. 1.3".

Посилаючись у тексті на таблицю, слово "таблиця" пишуть скорочено з малої літери. Наприклад: "... дивись в табл. 1.2".

Посилаючись у тексті на формулу, зазначають її номер у круглих дужках. Наприклад: "... у формулі (2.3)" або "... за формулою (2.3) ... ".

2.5. Правила оформлення додатків

Як правило, додатки до дипломного проекту оформлюють у вигляді окремої частини, розташовуючи додатки в порядку появи посилань на них у тексті розрахунково-пояснювальної записки.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, З, І, І, Й, О, Ч, Ь. Наприклад, додаток А, додаток Б і т. д.

Ілюстрації, таблиці, формули та рівняння, що є у тексті додатка, слід нумерувати в межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру), які розділяють крапкою. Наприклад, "Рис. А.2" – другий рисунок додатка А; "Таблиця Д.3" – третя таблиця додатка Д.