Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_for_students_EP_15_new.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать
  1. Ціни та ціноутворення

  1. Ціна та фактори її формування.

  2. Види цін на продукцію і послуги.

  3. Формування цінової політики на підприємстві.

  4. Методи встановлення цін на підприємстві.

  5. Алгоритм встановлення цін на підприємстві.

Література

1. Господарський кодекс України.

2. Закон України "Про ціни і ціноутворення в Україні".

3. Котлер Ф. Основы маркетинга: Пер. с англ. /Общ. ред. и вступ. ст. Е.М. Пеньковской. – М.: Прогресс, 1990.

    1. Ціна та фактори її формування

Ціна — це грошовий вираз вартості товару. Вона відображає його споживчу корисність в конкретних ринкових умовах.

Ціна — це економічна категорія, що означає суму грошей, за яку продавець згоден продати, а покупець готовий купити товар.

Ціни виконують три основні функції: інформаційну, розподільчу та регулюючу.

Інформаційна функція цін полягає в тому, що вони характеризують рівень попиту та витрат на виробництво тих чи інших товарів.

Розподільча функція цін зводиться до того, що за допомогою цін здійснюється перерозподіл економічних ресурсів між суб'єктами підприємництва та готової продукції між споживачами.

Регулююча функція ціни полягає у її впливі на обсяги виробництва та споживання.

Встановлюючи ціну, слід брати до уваги цілу низку факторів. Ці фактори, в залежності від їх контрольованості, можна поділити на чотири категорії:

1) Підприємство: це - фактори, що контролюються безпосередньо підприємством, а саме: політика продукту, життєвий цикл продукту, портфель продукції підприємства (асортимент), позиціонування продукту та вартість виробництва.

2) Ринок: це фактори, пов’язані з особливостями ринку продукції. Серед них – конкурентне ціноутворення та ступінь закріпленості продукції на ринку у порівнянні з іншими конкурентними продуктами.

3) Клієнт: це фактори, що перебувають під впливом потреб клієнта щодо ціни, за яку вони готові придбати продукт. Такі фактори включають рівень попиту клієнта, блага, очікувані клієнтом від придбання продукту, та співвідношення якості і ціни, яке влаштовує покупців.

4) Середовище: ці фактори визначаються зовнішнім ринком, наприклад, обмінним курсом валют, акцизним збором, митними платежами та податками.

    1. Види цін на продукцію і послуги

Суб'єкти господарювання можуть використовувати у господарській діяльності вільні ціни, державні фіксовані ціни та регульовані ціни.

При здійсненні експортних та імпортних операцій у розрахунках з іноземними контрагентами застосовуються контрактні (зовнішньоторговельні) ціни, що формуються відповідно до цін і умов світового ринку та індикативних цін.

Вільні ціни визначаються на всі види продукції (робіт, послуг), за винятком тих, на які встановлено державні ціни.

Вільні ціни визначаються суб'єктами господарювання самостійно за згодою сторін, а у внутрішньогосподарських відносинах - також за рішенням суб'єкта господарювання.

Встановлювані суб’єктами господарювання ціни розрізняють в залежності від того, на якій стадії руху товару вони формуються. Звичайно, товар проходить наступні стадії: підприємство – оптова торгівля – роздрібна торгівля – споживач. Відповідно до цих стадій виділяють три види цін: оптові (відпускні) ціни підприємств, оптові ціни гуртової торгівлі, роздрібні ціни.

Оптова (відпускна) ціна підприємства – це ціна, за якою продукція реалізується підприємством-виробником.

Оптова (відпускна) ціна підприємства включає в себе наступні складові:

  • повну собівартість товару;

  • прибуток підприємства;

  • непрямі податки (податок на додану вартість (ПДВ) та акцизний збір).

Оптові ціни гуртової торгівлі встановлюються постачально-збутовими, оптово-посередницькими фірмами, підприємствами (організаціями) оптової торгівлі та іншими юридичними особами, які здійснюють торговельну діяльність відповідно до свого статуту.

Оптова ціна гуртової торгівлі включає:

  • ціну підприємства (без ПДВ);

  • витрати підприємства гуртової торгівлі (на закупівлю, збереження, фасування, транспортування й реалізацію продукції);

  • прибуток підприємства гуртової торгівлі;

  • податок на додану вартість (ПДВ).

Роздрібні ціни встановлюються торговельними підприємствами, підприємствами громадського харчування та іншими суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють продаж товарів чи надають послуги населенню.

Ціна підприємства роздрібної торгівлі (роздрібна ціна) включає:

  • ціну підприємства гуртової торгівлі (без ПДВ);

  • витрати торговельного підприємства;

  • надбавку торговельного підприємства;

  • податок на додану вартість (ПДВ).

Окрему групу цін становлять різноманітні тарифи. Тарифи вантажного та пасажирського транспорту — це плата за перевезення вантажів і пасажирів, яку беруть транспортні підприємства з відправників і населення. Тарифи на платні послуги характеризують розмір оплати послуг із побутового обслуговування населення, послуг банків і зв'язку, юридичних, консультаційних та інших різновидів послуг, що надаються фізичним та юридичним особам.

Державні фіксовані та регульовані ціни встановлюються на ресурси, що справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, а також на продукцію та послуги, що мають суттєве соціальне значення для населення. Перелік зазначених ресурсів, продукції, послуг затверджує Кабінет Міністрів України.

Відповідно до закону державні ціни встановлюються також на продукцію (послуги) суб'єктів господарювання – природних монополістів. Переліки видів продукції (послуг) зазначених суб'єктів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Державні ціни встановлюються на імпортні товари, придбані за рахунок коштів Державного бюджету України.

Законом може бути передбачено встановлення комунальних цін на продукцію та послуги, виробництво яких здійснюється комунальними підприємствами.

Державне регулювання цін здійснюється шляхом встановлення:

  • фіксованих державних та комунальних цін;

  • граничних рівнів цін;

  • граничних рівнів торговельних надбавок і постачальницьких винагород;

  • граничних нормативів рентабельності;

  • шляхом запровадження обов'язкового декларування зміни цін.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування при встановленні фіксованих цін, застосування яких унеможливлює одержання прибутку суб'єктами підприємництва, зобов'язані надати цим суб'єктам дотацію відповідно до закону.

Політика ціноутворення, порядок встановлення та застосування цін, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо встановлення та регулювання цін, а також контролю за цінами і ціноутворенням визначаються законом України "Про ціни і ціноутворення" та іншими законодавчими актами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]