Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
130-140.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

130.Linux: Пошук файлів

Пошук файлів

Для пошуку файлів використовується команда find. Формат команди:

find [<місце пошуку>] [<вираз>]

Здійснюється пошук файла із каталогів, заданих в <місце пошуку>, згідно з критерієм, що визначається у <вираз>. Можна виконувати пошук файлів за різними критеріями:

за іменем (–name <ім’я файла>);

за датою або часом створення (-atime n, mtime n);

за розміром (–size n);

за типом (–type t);

за іменем користувача-власника (–user <ім’я власника>);

за іменем групи користувачів (–group <ім’я групи>).

Можна шукати один конкретний файл або сукупність однотипних файлів, які можна задати одним іменем із символами підстановки. Якщо не вказано <місце пошуку>, тоді пошук здійснюється у поточному каталозі.

132.Linux: Командний рядок і термінал

Командний рядок або емулятор термінала.Ця частина графічного інтерфейсу може працювати у чотирьох режимах: командний рядок, емулятор термінала, показувати обидва елементи і не показувати жодного. Режим роботи можна вибрати або за допомогою параметрів запуску на сторінці «Запуск» Конфігуратора, або за допомогою параметрів сеансу у меню «Параметри» . Командний рядок

У режимі традиційного командного рядка буде показано один рядок для введення команд і три кнопки:

журналу команд (стрілка вниз) для пришвидшення доступу до раніше введених команд

додаток дій користувача (кнопка з зеленим плюсом) для пришвидшення додавання заповнювачів дій користувача

кнопка запуску у режимі термінала (піктограма консолі) з такими варіантами:

Запустити і Забути

Показувати окремо стандартне виведення та помилки

Показувати разом стандартне виведення та помилки

Почати у новому терміналі

Надіслати до вбудованого емулятора термінала

Коли ви вводитимете ваші команди, інструмент автоматичного завершення команд пропонуватиме доповнення відповідно до вказівок «Системних параметрів». Якщо ви бажаєте змінити спосіб поведінки інструменту автоматичного завершення для поточного сеансу Krusader, наведіть вказівник миші на командний рядок, клацніть правою кнопкою миші і оберіть відповідний пункт з контекстного меню. Ліворуч від рядка введення ви побачити локальну адресу, яка відповідає поточному вмісту активної панелі. Вашу команду буде виконано за цією адресою. Якщо ви введете до командного рядка команду cd <каталог> , вміст активної панелі буде змінено відповідно до нового поточного каталогу. Натисніть тут, щоб переглянути клавіатурні скорочення командного рядка.

Емулятор термінала

Режим емулятора термінала насправді відкриває маленьке вікно консолі, яке за поведінкою повністю подібне до великого вікна. Ви можете змінювати активний каталог у терміналі за допомогою команди cd . Активний каталог емулятора термінала змінюватиметься відповідно до зміни каталогу активної панелі. Якщо буде перетягнуто декілька позначок файлів, варіантом cd не можна буде скористатися. Ви можете скористатися повноекранним емулятором термінала: для цього емулятор слід відповідним чином налаштувати або скористатися натисканням комбінації клавіш Ctrl+F для перемикання термінала зі звичайного режиму у повноекранний і навпаки. Якщо командний рядок приховано, натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Стрілка вгору, щоб перевести фокус до емулятора термінала. Натискання комбінації клавіш Ctrl+Стрілка вниз знову згорне командний рядок. За допомогою натискання комбінацій клавіш Ctrl+Enter і Ctrl+Shift+Enter можна вставити назву файла. Закрити вікно емулятора можна введенням команди exit .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]