Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вимоги до диплома.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
215.04 Кб
Скачать

3. Керівництво кваліфікаційними роботами та їх рецензування

3.1. Функції наукового керівника

Відповідальність кафедри, на якій випускається робота, і наукових керівників за стан написання дипломної або магістерської роботи полягає в тому, що наукові керівники:

  • допомагають студентам обрати або сформулювати тему дослідження. Завдяки чіткості у формулюванні теми надають можливість визначитись з обсягом роботи;

  • видають завдання ("Завдання на кваліфікаційну роботу");

  • надають допомогу студенту в розробці календарного графіку на період виконання кваліфікаційної роботи;

  • рекомендують студентам необхідну літературу з теми;

  • проводять консультації відповідно до затвердженого графіку;

  • сумісно зі студентами складають план-проспект (зміст майбутньої роботи);

  • систематично контролюють хід роботи;

  • направляють і корегують дослідження студента, вказують на недоліки аргументації, композиції, стилю та рекомендують, як краще їх усунути.

- дають детальний відгук на закінчену кваліфікаційну роботу. Таким чином, наукові керівники здійснюють наукову та

методичну допомогу, систематично контролюють виконання кваліфікаційної роботи студентом, корегують її, надають рекомендації щодо доцільності прийнятих рішень, а також складають відгук про готовність роботи в цілому.

3.2. Вимоги до написання відгуку та рецензії на кваліфікаційну роботу

Відгук складається науковим керівником кваліфікаційної роботи та пишеться у довільній формі з урахуванням: актуальності теми, наукового і практичного значення роботи, її новизни та оригінальності,

ступеня самостійності студента при виконанні роботи, використання літератури, логічності, послідовності, аргументованості змісту, відповідності професійній спрямованості випускника.

По закінченню роботи керівник підписує відгук і разом з індивідуальним завданням подає в комісію для проведення малого захисту (попереднього захисту). Оформлена відповідно до вимог кваліфікаційна робота повинна бути подана на малий захист відповідно до графіку малого захисту, запропонованого випускаючою кафедрою, на якій виконувалась робота.

Рецензування кваліфікаційних робіт здійснюється відповідно до вимог Міністерства освіти і науки України.

Рецензія на кваліфікаційну роботу повинна бути обсягом не менш, ніж 2 сторінки, детальною та включати:

  1. положення про актуальність, новизну та самостійний характер виконання;

  1. висновок на відповідність виконаної роботи завданню;

  1. характеристику використання студентом останніх наукових і практичних досягнень, глибину знань нормативно-правової бази, вміння та володіння використовувати ці знання на практиці;

  2. перелік позитивних характеристик роботи (без переліку розділів та підрозділів);

  3. зауваження щодо змісту роботи та її оформлення, які надають можливість автору роботи відповісти у ході захисту на поставлені зауваження та публічно захистити роботу;

  4. відгук про роботу в цілому, висновок про можливість практичного використання роботи студента, рекомендацію щодо захисту.

Рецензент

Рецензенти можуть бути обрані з числа досвідчених фахівців не лише випускаючої кафедри, а також з числа фахівців інших кафедр, якщо кваліфікаційна робота знаходиться на стику дисциплін та потребує міжкафедрального рецензування.

Студент мусить бути ознайомлений зі змістом рецензії не пізніше, ніж за день до захисту кваліфікаційної роботи. Внесення змін у кваліфікаційну роботу після одержання рецензії не допускається.

Список студентів, що допускаються до захисту, затверджується керівником навчального закладу - ректором ОНЮА.

4. ПІДГОТОВКА КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ ДО ЗАХИСТУ ТА ЇЇ ЗАХИСТ

По закінченню роботи керівник підписує відгук і разом з індивідуальним завданням подає в комісію для проведення малого захисту (попереднього захисту). Оформлена відповідно до вимог кваліфікаційна робота повинна бути подана на малий захист відповідно до графіку малого захисту, запропонованого випускаючою кафедрою, на якій виконувалась робота.

Малий захист (попередній) обов'язково проводиться для студентів очної форми навчання за участю викладачів кафедри, на якій випускається робота. У ході захисту оцінюється готовність роботи в цілому, відповідність змісту роботи її тематиці, ступінь та глибина розробки теми. Студенту ставляться запитання відповідно змісту роботи, які виникають під час захисту, або запитання, які можуть виникнути під час захисту перед ДЕК. Заслуховується думка наукового керівника про якість та стан готовності роботи до захисту.

До малого захисту, який проводиться за 2-4 тижні до терміну проведення захисту кваліфікаційних робіт перед ДЕК, робота подається не зброшурованою, без рецензії. Цей захист передбачає пошук недоліків, які були допущені студентом у ході виконання кваліфікаційної роботи та надання рекомендацій відносно їх усунення, а також складання висновку викладачів випускаючої кафедри під час попереднього захисту щодо можливого допуску даної роботи до захисту перед ДЕК.

За результатами малого захисту кваліфікаційна робота може бути:

  1. Рекомендована до захисту у тому вигляді, в якому вона є.

  2. Рекомендована до захисту з умовою усунення недоліків, на які викладачі кафедри звернули увагу. Остаточна рекомендація роботи до захисту в цьому випадку надається науковому керівникові.

  3. Не допущена до захисту за недотримання основних вимог до змісту та оформлення роботи. У разі цього науковим керівником складається стислий звіт по пунктах, в яких пояснюється, чому

24

25

кваліфікаційна робота не відповідає рівню роботи фахівця за спеціальністю "Правознавство". Рішення про недопуск до захисту приймається на засіданні кафедри і оформлюється протоколом, виписка з якого подається до ДЕК.

На випускаючій кафедрі проводиться облік кваліфікаційних робіт, які пройшли малий захист та були допущені до захисту перед ДЕК (у журналі обліку кваліфікаційних робіт). Рекомендовані до захисту роботи разом з відгуком подаються на допуск та підпис завідувачу випускаючої кафедри.

Після позитивного результату малого захисту і усунення студентом зауважень викладачів випускаючої кафедри, які брали участь у малому захисті, кваліфікаційна робота повинна бути переплетена (зброшурована) разом з індивідуальним планом ("Завдання на кваліфікаційну роботу"), з відгуком керівника і направлена на рецензію. До захисту студент готує стислу доповідь, в якій слід коротко викласти основні результати дослідження. Регламент доповіді - до 10 хвилин. На підкріплення доповіді можуть бути розроблені наочні матеріали (4-6 сторінок з найважливішими висновками, рисунками та таблицями, які оформлюються у вигляді плакатів або друкуються на принтері; за бажанням додаються слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо).

Перед захистом доцільно ретельно прочитати рецензію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження і підготувати аргументовані відповіді.

Захист дипломної або магістерської роботи є відкритим, тому що відбувається на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії та регламентується "Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах". Він проводиться у вищому навчальному закладі (ОНЮА) із запрошенням можливих роботодавців (фахівців підприємств, закладів і організацій, які виявили практичний інтерес до студентів-випускників).

Перед захистом дипломних та магістерських робіт до Державної екзаменаційної комісії подаються такі документи:

  • повністю оформлена кваліфікаційна робота;

  • зведена відомість про виконання студентами навчального плану і про отримані ними оцінки з теоретичних дисциплін, курсових робіт, практик, державних екзаменів;

  • відгук керівника про дипломну або магістерську роботу;

  • рецензія на дипломну або магістерську роботу відповідної кваліфікації і профілю.

Процедура захисту включає:

  • доповідь студента про зміст роботи;

  • запитання до автора роботи;

  • виступ рецензента або оголошення рецензії (у разі відсутності рецензента);

  • відповіді студента на зауваження рецензента;

Виступ студент готує заздалегідь, при цьому йому потрібно висвітлити такі важливі питання: обґрунтувати актуальність теми дослідження (у магістерській роботі - новизну, теоретичну та практичну значимість), мету, завдання, об'єкт, предмет дослідження, методи, які були використані у ході дослідження, основні висновки та положення теоретичного і практичного характеру, що знайшли підтвердження в процесі дослідження.

Під час захисту дипломної або магістерської роботи студент зобов'язаний дати вичерпні відповіді на всі зауваження у відгуках та рецензіях, а також на запитання представників ДЕК, які були задані у ході захисту.

Оцінку роботи студента виставляє ДЕК. Робота оцінюється за чотирьохбальною системою: "Відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно". Захист кваліфікаційних робіт проводиться на відкритому засіданні ДЕК за участю не менш як половини її складу з обов'язковою присутністю голови комісії. Оцінка з кваліфікаційної роботи виставляється на закритому засіданні ДЕК після обговорювання результатів захисту і оголошується її головою дипломникам, магістрантам і всім присутнім на відкритому засіданні. При визначенні оцінки слід зважати на якість роботи, рівень наукової та практичної підготовки студента. Також ДЕК, враховуючи результати захисту кваліфікаційних робіт, державних іспитів та результати навчання студента на протязі всього терміну навчання у ОНЮА, приймає рішення про присвоєння студенту-випускнику відповідної кваліфікації.

Державна екзаменаційна комісія приймає рішення також про видачу диплому з відзнакою та рекомендації до аспірантури.

Присутність наукового керівника на захисті дипломної або магістерської роботи є бажаною, але не обов'язковою.

26

Студент, який не захистив кваліфікаційну роботу, допускається до її повторного захисту на протязі трьох років після закінчення ОНЮА.

Якщо студент не захищає дипломну або магістерську роботу повторно, він відраховується з академії і йому видається академічна довідка, тобто кваліфікація не присуджується.

Рішення Державної екзаменаційної комісії про присвоєння кваліфікації студентам, що захистили кваліфікаційні роботи, оголошується наказом керівника навчального закладу (ОНЮА). Дипломи випускникам Одеської національної юридичної академії вручаються ректором академії в урочистій обстановці.

Захищені кваліфікаційні роботи реєструються і здаються випускаючою кафедрою в архів ОНЮА, в якому вони зберігаються протягом 5-ти років.

Кращі дипломні або магістерські роботи рекомендуються на конкурси студентських робіт, а також до друку у вигляді статей у студентських наукових збірниках.

)азок форми заяви на затвердження теми кваліфікаційної

роботи

Зав. кафедри

(назва кафедри, ПІБ зав. кафедри)

студента

(ПІБ студента)

факультету

(назва факультету)

курсу

(курс)

ЗАЯВА

Прошу закріпити за мною тему дипломної (або магістерської) роботи

Підпис студента

(підпис)

200 р.

Керівником роботи затвердити_

(ПІБ, наукова ступінь, наукове звання)

(посада, яку він займає)

28

29

Додаток 2 Зразок форми дипломного завдання

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ

факультет

(назва факультету)

ЗАТВЕРДЖУЮ

Зав. кафедри

(назва кафедри)

(ШБ зав. кафедри)

" " 200 р.

ЗАВДАННЯ НА КВАШФІКАЩЙНУ РОБОТУ (ДИПЛОМНУ, МАГІСТЕРСЬКУ)

(потрібне підкреслити)

Студенту

(ШБ, номер групи)

  1. Тема роботи

  2. Основна мета та завдання дослідження

Додаток За

Зразок титульного аркушу кваліфікаційної роботи

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Одеська національна юридична академія

Судово-адміністративний факультет Спеціальність: 7.060161 - Правознавство

Кафедра організації судових та правоохоронних органів

ДИПЛОМНА РОБОТА

Принцип централізації в органах про кураї характерні та специфічні риси

Студента курсу

ШБ

Науковий керівник

3. Графік виконання кваліфікаційної роботи

Найменування глав (розділів), параграфів кваліфікаційної роботи

Термін виконання студентом глав (розділів), параграфів кваліфікаційної роботи

5. Термін представлення студентом закінченої р/оботи до малого захисту Дата видачі завдання " " 200 р.

(науковий ступінь, вчене звання, ШБ)

Допущена до захисту

_200 р.

Зав. кафедри

к. ю. н., професор Полянський Ю.Є.

Керівник Завдання прийняв до виконання

(підпис)

(підпис студента)

Одеса-200...

30

Додаток 5

Приклад оформлення списку літератури Нормативно-правові акти:

  1. Конституція України: прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. -1996. -№30.-Ст. 141.

  2. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 р.// Відомості Верховної Ради України. - 1997. - № 24. -Ст. 170.

  3. Про прокуратуру: Закон України від 1 грудня 1991 р. //Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 53. - Ст. 79.

  4. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р.// Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 18 - 22. - Ст. 144.

  5. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. // Офіційний вісник України. - 2003. -№11.- Ст.46.

  6. Про внесення змін до статей 59,61 Регламенту Верховної Ради України: Постанова Верховної Ради України від 19 вересня 2006 р. № 157 - V // Офіційний вісник України. - 2006. - № 38. - Ст. 2585.

  7. Про Концепцію вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів: Указ Президента України від 10 травня 2006 р.№ 361 / 2006 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 19. - Ст. 1376.

  1. Концепція вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів: Схвалено Указом Президента України від 10 травня 2006 р. № 361 / 2006// Офіційний вісник України. - 2006. - № 19. - Ст. 1376.

  2. Про Державну програму переходу Збройних Сил України до комплектування військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом: Указ Президента України від 17 квітня 2002 р. // Офіційний вісник України. - 2002. - № 18. - Ст. 389.

10. Про фінансове забезпечення підготовки та проведення позачергових місцевих виборів у 2006 році: Постанова Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2006 р. // Офіційний вісник України. - 2006.-№ 41.-Ст. 2750.

  1. Про створення єдиної системи військової освіти: Постанова Кабінету Міністрів України від 15 грудня 1997 р.// Офіційний вісник України. - 1997. - № 52. - Ст. 1279.

  2. Положення про військові комісаріати: Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. // Урядовий кур'єр. -2001,-Зжовт.

  3. Про склад наглядової ради Держаної іпотечної установи: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2006 р. № 511- р // Офіційний вісник України. - 2006. -№ 41. - Ст.2750.

  4. Положення про військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів: Затв. Наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства оборони України від 20 червня 2003 р. № 400 /192// Офіційний вісник України. - 2003. - № 44. - Ст. 2337.

Спеціальна література:

  1. Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У 2 т.: Т. 2. Особлива частина / Редколегія: В. Б. Авер'янов (голова) та ін. - К.: Юрид. думка, 2005. - 624 с

  2. Алексеев И. А. Содержание и виды муниципально - правовой ответственности // Журнал российского права. - 2006. - № 9. - С. 57 - 71.

  1. Аленин Ю. П. Процессуальные особенности производства следственных действий. - Одесса: Юрид. литература, 2002. - 232 с.

  2. Басик В. П. Эволюция правового статуса личности и его отражение в российской правовой науке // Правоведение. - 2005. -№1.-С. 21-35.

  3. Додін Є. В. Реформування системи експертних установ митної служби України // Актуальні проблеми держави і права: Збірник наукових праць / Редкол.: С В. Ківалов (голов, ред.) та ін. - Одеса: Юридична література, 2005. Вип. 26. - С. 25 - 30.

  4. Гуцалюк М. Протидія міжнародній комп'ютерній злочинності // Вісник прокуратури. - 2003. - № 9. - С.60 - 64.

  5. Ивакин А. Философские основания естественного права // Юридический вестник. - 2006. - № 1. - С. 81 - 84.

  6. Кивалов С. В., Била Л. Р. Административное право Украины: Учебно-методическое пособие. - Изд. 2-е, перераб. и доп. - Одесса: Юридическая литература, 2002. — 320 с.

34