Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_sots_strah_1-78 redact.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать
  1. Законодавча база зодсс у зв’язку з твп та витратами зумовленими похованням.

Правові, організаційні та фінансові засади соц. страх з тимч втрати працездатності визначаються ЗУ «Про ЗОДСС у зв’язку з тимч втратою працездатності та витратами зумовленими народження та похованням». Законодавство України, що регулює відносини у сфері ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням тапохованням, базується на Конституції України, складається з Основ законодавства України про ЗОДСС, Кодексу законів про працю України, зазначеного Закону та прийнятих відповідно до них інших нормативно-правових актів.

Якщо міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана ВРУ, встановлено ін. норми, ніж ті, що передбачені законодавством України про ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням та похованням, застосовуються норми міжнародного договору.

Завданням законодавства про ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням та похованням, є встановлення гарантій щодо захисту прав громадян на отримання МЗ та соціальних послуг у разі ТВП (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, народження дитини, необхідності догляду за малолітньою дитиною, смерті громадянина або члена його сім'ї.

  1. Поняття страхового ризику, страхового випадку, страхового стажу страхових внесків їх взаємозв’язок в зодсс у зв’язку з твп та витратами зумовленими похованням.

Страховий ризик - це обставина, внаслідок якої застрахована особа або члени її сім'ї можуть втратити тимчасово засоби існування та потребувати МЗ або надання соціальних послуг за ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням та похованням;

Страховий випадок - подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи або членів її сім'ї на отримання МЗ або соціальних послуг за рахунок коштів ФСС ТВП.

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням та похованням, і за який сплачено страхові внески. До страхового стажу зарах періоди ТВП, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та час перебування особи у відпустці із догляду за дитиною до досягнення нею 3-ого віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами держ страх, крім пенсій усіх видів.

Страхові внески - кошти відрахувань на ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням та похованням. Страхові кошти - акумульовані страхові внески, для здійснення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

  1. Право громадян на мз та соц. Послуги за зодсс у зв’язку з твп та витратами зумовленими похованням.

Право на МЗ та соціальні послуги за ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням та похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, якщо інше не передбачено законодавством.

ЗОДСС у зв’язку з ТВП підлягають:

- особи, які працюють на умовах трудового договору(контракту) на під-вах, в установах, орг.-ях незалежно від форми власності та господарювання або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах держ влади, органах місцевого самовряд та в ін. органах.

- члени колективних під-в, сільгосп ті ін. виробничих кооперативів.

Особи, які забезпечують себе роботою самостійно(особи, які займаються підприємницькою д-тю, адвокатською, нотаріальною та ін. д-тю, пов’язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї д-ті) мають право на МЗ та соц. послуги за умови сплати страх внесків до ФСС ТВП відповідно до діючого законодавства.

Особи, які не підлягають ЗОДСС у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими народженням та похованням, мають право на МЗ та соціальні послуги за цим Законом за умови сплати страхових внесків до ФСС ТВП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]