Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-70.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

55.Фондова біржа, її роль на ринку цінних паперів

ФБ утворюється і діє в організаційно-правовій формі товариства (крім, повного, командитного, ТзДВ) або дочірного п-ва обєднання торговців ЦП, та проводять свою діяльність відповідно до чинного законодавства

ФБ утворюється не менше, ніж 20-ма засновниками – торговцями ЦП, які мають ліцензію на право провадження професійної діяльності на ФР. Частка не може бути більшою, ніж 5%.

Функції ФБ:

Посередницька полягає в тому що ФБ створює достатні й всебічні умови для торгівлі ЦП для емітентів, інвесторів та фінансових посередників.

Індикативна полягає в оцінці вартості та привабливості ЦП.

Регулятивна виражається в організації торгівлі ЦП.

56.Основи фінансової діяльності суб’єктів підприємництва

Фінанси підприємств – це економічні (грошові) відносини, які виникають у процесі формування, розподілу та використання грошових фондів і доходів підприємств.

Фінанси підприємств призначені для забезпечення їхньої виробничої діяльності.

Стрижневою основою фінансів підприємств є формування фінансових ресурсів та отримання і розподіл доходів з метою забезпечення відтворення виробництва

Зовнішні фінансові відносини:

  • взаємовідносини між суб’єктами господарювання у вигляді розрахунків з поставщиками і покупцями;

  • взаємовідносини з бюджетом: платежі та асигнування;

  • взаємовідносини з фондами спеціального призначення: внески і надходження;

  • взаємовідносини зі страховими компаніями: страхові платежі й страхове відшкодування;

  • взаємовідносини з банками: відкриття та ведення рахунків, зберігання коштів на депозитах, отримання і погашення кредитів, отримання і сплата процентів;

  • взаємовідносини з інститутами фінансового ринку: розміщення власних цінних паперів та інвестування тимчасово вільних коштів;

  • взаємовідносини з галузевими і корпоративними органами: внески у централізовані фонди і надходження з них.

Внутрішні фінансові відносини включають: розподіл доходу підприємства і формування прибутку; розподіл чистого прибутку та його використання; утворення та використання фондів підприємств.

Функціонування фінансів підприємств характеризується певними фінансовими категоріями: фінансові ресурси, витрати, доходи, фінансові результати.

Витрати підприємства характеризують у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах вартісну оцінку господарської діяльності (підготовка, організація, здійснення виробництва та реалізація продукції, робіт, послуг), фінансової і соціальної діяльності.

Доходи – це загальна сума надходжень, отриманих від усіх видів діяльності у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах.

Визначення доходів і витрат має два аспекти – фінансовий і податковий.

За напрямами фінансування виділяють витрати на: виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг) відтворення основних засобів; операційні заходи; соціальні цілі

За джерелами фінансування витрати поділяються на: забезпечені власними фінансовими ресурсами; покриті залученими позиковими коштами; здійснені за рахунок наданих коштів.

За характером списання витрати розмежовуються на валові витрати (собівартість) і на прибуток

Доходи поділяються на чотири групи:

  • від виробничої діяльності; від реалізації майна; від фінансової діяльності; від перерозподілу фінансових ресурсів через фінансову систему. Доходи виступають об’єктом розподільних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]