Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Батьківські збори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Батьківські збори

Тема. Успішна адаптація першокласників до школи як умова гармонійного розвитку особистості.

Обладнання. Таблиці "Готовність дитини до школи", "Режим дня першокласника"; діагностичний матеріал; виставка перших зошитів учнів; фотогазета "Перший день у школі"; пам'ятки для батьків.

Виступ учителя.

— Дитина пішла в перший клас ...

Відбувається зміна провідних видів діяльності: місце гри поступово за­ймає навчання. Яким воно буде? Чи буде воно успішним для вашої дити­ни? Адже нові обов'язки вимагають від дитини зібраності, затрат духовних і фізичних сил. Ось чому так важливо розпорядок дня школяра продумати до найдрібніших деталей.

Відомий фізіолог І.П. Павлов вважав, що дотримуючись певного розпо­рядку дня, ми допомагаємо роботі нервових клітин, запобігаємо виснажен­ню нервової системи, перевтомі.

Розглянемо робочий день першокласника.

Підйом. Школяр має вставати о 7 годині ранку. Наступні 50 хвилин витрачаються на ранкову гімнастику, водні процедури, сніданок. Зарядка то­нізує нервову систему, поліпшує роботу серця, легень, сприяє гарній по­ставі. Сніданок дитині потрібен легкий, оскільки попереду об 10 годині 30 хв її чекає другий гарячий сніданок у школі. Нехай вдома дитина вип'є чай, з'їсть печиво, фрукти.

Дорога до школи. Батьки повинні показати дитині найбезпечніший шлях до школи, постійно нагадувати про дотримання правил вуличного руху.

Заняття у школі тривають до 12 год. 30 хв. Перерва між шкільними за­няттями і домашніми має становити 3—3,5 години. Цей час витрачається на обід, післяобідній відпочинок, заняття за інтересами, прогулянку на сві­жому повітрі. Для першокласників важливий денний сон протягом години.

Для відновлення зниженої на кінець першої половини дня працездатно­сті доцільний активний відпочинок. Молодшим школярам рекомендують перебувати на свіжому повітрі не менше трьох годин в день. Це необхідно для того, щоб дитина росла здоровою.

Виконання домашніх завдань. Близько 16 години учень приступає до виконання домашніх завдань. Раціонально обладнаний робочий куточок спри­яє зосередженості, а звичка підтримувати в ньому порядок виховує почуття відповідальності.

Світло на стіл має падати зліва. Меблі — відповідати зросту школяра. Висота стільця має бути такою, щоб нога всією ступнею торкалася до під­логи. Батьки мають стежити за правильною поставою під час письма та читання. Голова — у вертикальному положенні або трохи нахилена вперед (під кутом не більше 15°). Тулуб теж трохи нахилений уперед, передпліччя вільно лежать на столі. Відстань від очей до предметів має становити 30-35 см. Заняття тривають 30 хвилин. Перерви між ними — 5—10 хвилин.

Вечірній відпочинок. Цей час використовується відповідно до особистих нахилів і інтересів дитини. Вона завжди має бути впевненою, що в неї знай­деться час для спілкування з батьками і друзями, для читання улюблених книжок, малювання, конструювання, заняття спортом, перегляду телепе­редач. Лікарі та психологи радять дивитися телепередачі не частіше трьох разів на тиждень, причому сумарна тривалість не повинна перевищувати 6—7 годин.

Вечеря має бути легкою і становити не більше 20 % денного раціону.

Перед сном дитина має скласти в ранець все, що необхідно для занять, підготувати одяг, взуття до наступного дня.

Сон. Першокласника рекомендують вкладати спати не пізніше 21.00. Щоб забезпечити достатньо глибокий сон, необхідно привчити дитину лягати і вставати завжди в один і той самий час; практикувати перед сном 20—30 хвилинні прогулянки на свіжому повітрі, спати при відчиненій кватирці.

Відхилення від режиму має бути розумним, індивідуальним для кожної дитини, але батьки завжди мають дбати про те, щоб сприяти дотриманню учнями основних режимних моментів; глибокий і міцний сон, повноцінне харчування, достатнє перебування на свіжому повітрі, забезпечення зага­льного розвитку дитини тощо.