Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика_ОНЮА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

43. Переваги і недоліки ринку чистої конкуренції

Переваги:

- відсутність бар'єрів для входу або виходу з ринку

- висока мобільність чинників виробництва

- рівний і повний доступ всіх учасників до інформації (ціни товарів)

- раціональність учасників

- відсутність трансакційних витрат або податків

- координація попиту та пропозиції що сприяє економному урівноваженню, а ціновий механізм – найкращому використанню ресурсів.

Недоліки:

- пристосування виробника до цін.

- пристосування до ціни, це означає що потрібно досягти таких витрат виробництва, які б забезпечували норму прибутку не нижче, ніж у конкурентів.

44. Характерні риси і ознаки ринку чистої монополії

Ринок чистої монополії – це такий тип побудови ринку, на якому продукцію пропонує один продавець. Підприємство-монополіст має задовольнити всіх потенційних покупців певного товару в межах даного ринку, і тому це підприємство ототожнюється з галуззю. В широкому розумінні монополія — це така ситуація, за якої продавців (виробників) настільки мало, що кожний з них може впливати на загальний обсяг пропозиції та ціну продукції, що реалізується.

Головними ознаками ринку чистої монополії є: - відсутність досконалих замінників продукції фірми-монополіста; - неможливість входження на ринок інших фірм; - велика кількість покупців на ринку; - досконала інформованість щодо цін, фізичних ознак товару, інших параметрів ринку.

Характерні риси чистої монополії: - Єдиний продавець – споживач повинен купувати товар у монополіста, або обходитись без нього; - Нема близьких замінників – продукт унікальний, так як на ринку не існує певних подібних аналогів; - “Диктуючий ціну” – на відміну від ринку чистої конкуренції, коли фірма “згоджується з ціною” при ринку із чистою монополією монополіст диктує свою ціну, тому що він випускає і контролює загальний об’єм пропозиції; - Заблоковане входження – якщо монополіст немає конкурентів, то існує вагома причина цьому.

45. Визначення ціни і об’єму виробництва в умовах ринку чистої монополії

За монопольних умов монопольна ціна визначається попитом споживачів, співпадаючи з ним. При чистій монополії на ринку всього один продавець. Це може бути державна організація ,приватна регульована монополія чи приватна нерегульована. У кожнім окремому випадку ціноутворення складається по-різному. Державна монополія може за допомогою політики цін переслідувати досягнення самих різних цілей. Вона може установити ціну нижче собівартості, якщо товар має важливе значення для покупців, що не в змозі здобувати його за повну вартість. Ціна може бути призначена з розрахунком на покриття чи витрат одержання доходів. А може бути і так, що ціна призначається дуже високої для всілякого скорочення споживання. У випадку регульованої монополії держава дозволяє компанії встановлювати розцінки, що забезпечують одержання «справедливої норми прибутку», що дасть організації можливість підтримувати виробництво, а при необхідності і розширювати його. І навпаки, у випадку нерегульованої монополії фірма сама вільна встановлювати будь-яку ціну, що тільки витримає ринок. Фірми не завжди запитують максимально можливу ціну. Отут і острах уведення державного регулювання, і небажання залучати конкурентів, і прагнення швидше проникнути - завдяки невисоким цінам - на всю глибину ринку. Оптимальний рівень виробництва продукції сприяє максимізації прибутку.