Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_методичк ливарне виробництво.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать

4.2 Основні операції виготовлення ливарних форм

і отримання виливка

Рис. 1 - Технологія отримання виливка

4.2.1 Виготовлення модельного комплекту

Поверхня моделі повинна бути гладкою, чистою, щоб при вийманні її з форми вона легко відділялася від формувальної суміші.

При виготовленні моделей і стержневих ящиків враховують технологію формування і виготовлення стержнів, ливарні властивості сплаву, що заливається у форму, подальшу механічну обробку виливка.

4.2.2 Виготовлення сумішей для форм і стержнів

Формувальні суміші що використовують для виготовлення разової піщано-глинястої форми, повинні мати певні властивості: міцність, текучість, пластичність, вогнетривкість, газопроникність і протипригарність. Для забезпечення зазначеного, до складу формувальної суміші входять: кварцовий пісок, бентоніт, вода, зв’язувальні речовини і різні добавки.

За призначенням формувальні суміші є:

а) облицювальні, призначені для утворення робочого шару, що контактує з моделлю і контактуватиме з рідким металом; основними властивостями для них є: пластичність, текучість, вогнетривкість і протипригарність; протипригарність забезпечується шляхом нанесення речовин, що містять вуглець (припилів), на поверхню моделі або порожнину форми;

б) наповнювальні, призначені для заповнення робочого об'єму в опоках після нанесення облицювальної суміші; основними властивостями є: міцність і газопроникність;

в) універсальні, які використовуються при виготовленні невідповідальних виливків і можуть виконувати роль як облицювальної суміші (дрібної фракції), так і наповнювальної.

Стержневі суміші повинні мати більш високі вогнетривкість, газопроникність, податливість, легко вибиватися з виливка.

Вогнетривкість – здатність суміші і форми чинити опір розтягуванню або розплавленню під дією температури рідкого металу.

Газопроникність – здатність суміші пропускати через себе гази (пісок сприяє її підвищенню).

Стержневі суміші містять кварцовий пісок і зв’язувальні домішки. Залежно від способу виготовлення стержнів суміші розділяють: для теплового сушіння в оснащенні, що нагрівається, і самотвердні.

4.2.3 Виготовлення форм

Форми виготовляються вручну, на формувальних машинах і на автоматичних лініях.

Вибір способу формування залежить від розміру форми, від серійності виробництва, складності моделі, від конструкції і розташування ливникової системи, розташування додатків тощо.

Ручне формування застосовується для отримання одного або декількох виливків в умовах дослідного виробництва, в ремонтному виробництві, для крупних виливків масою 200…300 тонн.

Прийоми ручного формування: у парних опоках по роз'ємній моделі; в трьох опоках; формування шаблонами; формування в кесонах.

4.2.4 Виготовлення стержнів

Виготовлення стержнів здійснюється уручну або на спеціальних стержневих машинах із стержневих сумішей.

Виготовлення стержнів включає операції: формування сирого стержня, сушіння, фарбування сухого стержня. Якщо стержень складається з кількох частин, то після сушіння їх склеюють.

Для додання стержням необхідної міцності використовуються арматурні каркаси.

Готові стержні піддаються сушінню при температурі 200-2300С, для збільшення газопроникності і міцності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]